Problem z jakością sieci
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z jakością sieci
Posiadam D-linka DWL-G122
Łapie mi niezabezpieczoną sieć i bezproblemowo się z nią łączę.
Jakość sygnału: bardzo dobra
Prędkość: to chyba było 56 Mb/s
No i na tym się kończy rewelacja. Strasznie wolno działa, trzeba czekać kilka minut by załadowała się jakaś strona.
Jak myślicie co może być tego przyczyną ?
Łapie mi niezabezpieczoną sieć i bezproblemowo się z nią łączę.
Jakość sygnału: bardzo dobra
Prędkość: to chyba było 56 Mb/s
No i na tym się kończy rewelacja. Strasznie wolno działa, trzeba czekać kilka minut by załadowała się jakaś strona.
Jak myślicie co może być tego przyczyną ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Problem z jakością sieci
Co to za sieć konkretnie?Navy pisze:Łapie mi niezabezpieczoną sieć i bezproblemowo się z nią łączę.
-
A czy nazwa sieci pomoże ??
Rzeszów sieć nazywa się dlink
Rzeszów sieć nazywa się dlink
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Navy, krótko mówiąc kradniesz komuś neta.
-
Z tej sieci korzystam już kilka miesięcy zawsze była niezabezpieczona i jest dostępna 24h/d. To raczej nie możliwe by ktoś nieświadomi przez tyle czasu udostępniał ogółowi swój internet.
Dodatkowo nie ma w mieście żadnego dostawcy internetu o takiej nazwie.
Dodatkowo nie ma w mieście żadnego dostawcy internetu o takiej nazwie.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
A wiesz czyja ona jest? Jeśli tak to zapytaj w czym problem.Navy pisze:Z tej sieci korzystam już kilka miesięcy zawsze była niezabezpieczona i jest dostępna 24h/d. T
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
"dlink" (D-Link) to nazwa firmy produkującej głównie sprzęt sieciowy SOHO, więc jest to najpewniej domowa sieć.
-
Więc może inne pytanie kolega łączy się z siecią RESMAN za pomocą wbudowanej w laptopa karty sieciowej a ja swoim D-linkiem nie mogę jej nawet zlokalizować.
Dodam, że RESMAN to darmowa sieć na terenie Rzeszowa a my znajdujemy się w jednym pomieszczeniu.
Jaki program polecacie do łączenia się ?
Dodam, że RESMAN to darmowa sieć na terenie Rzeszowa a my znajdujemy się w jednym pomieszczeniu.
Jaki program polecacie do łączenia się ?
Wątpie ale niech Wam będzie .Jo_gurt pisze:"dlink" (D-Link) to nazwa firmy produkującej głównie sprzęt sieciowy SOHO, więc jest to najpewniej domowa sieć.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
RESMAN faktycznie jest darmową siecią utworzoną przez Urząd Miasta.Navy pisze:kolega łączy się z siecią RESMAN za pomocą wbudowanej w laptopa karty sieciowej a ja swoim D-linkiem nie mogę jej nawet zlokalizować.
Anteny od sieci RESMAN są zlokalizowane na szkołach i od jakiegoś czasu niektórych przedszkola.
Tu masz mapkę.
http://www.resman.pl/index.php/pl/mapa_hotspotow/
Najlepiej zadzwonić do nich i zapytać gdzie najbliżej jest antena do której możesz się podłączyć. Na tej stronie jest wyjaśnione co i jak dokładnie.
Skoro uważasz inaczej to uzasadnij.Navy pisze:Wątpie ale niech Wam będzie .
Darmowe HotSpoty mają nazwy firm je udostępniających (kawiarni, hotelu, operatora) lub nazwę HotSpot etc.
Jak Jo_gurt, to jest domowa sieć. To standardowa nazwa na routerach D-Linka. Linksysy mają linksys, LiveBoxy mają Neostrada_jakiś numer.
-
W dwóch miejscach korzystam z internetu, w domu (z dlink) i miejscu pracy (resman).
Oba punkty oddalone są od siebie o ok. 6 km i w obu łapie dlink'a (tego samego)(Niezła ta sieć domowa ...).
Chętnie bym w domu korzystał z Resmana ale niestety moja karta go nie łapie.
Nadajnik jest oddalony o jakieś 1,5km. Dziwi mnie tylko to, że kolega łapie Resmana na wbudowanej laptopowej karcie a ja na wystawionym za okno D=linku nie.
Oba punkty oddalone są od siebie o ok. 6 km i w obu łapie dlink'a (tego samego)(Niezła ta sieć domowa ...).
Chętnie bym w domu korzystał z Resmana ale niestety moja karta go nie łapie.
Nadajnik jest oddalony o jakieś 1,5km. Dziwi mnie tylko to, że kolega łapie Resmana na wbudowanej laptopowej karcie a ja na wystawionym za okno D=linku nie.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Navy, chyba nie czytasz ze zrozumieniem. dlink to standardowe ssd w routerach D-Link. Każdym D-Linku. Widocznie kolejna osoba podłączyła internet i nie konfigurowała zabezpieczeń.Navy pisze:Oba punkty oddalone są od siebie o ok. 6 km i w obu łapie dlink'a (tego samego)(Niezła ta sieć domowa ...).
-
ja.michal chyba Ty nie czytasz ze zrozumieniem.
I co z tego, że to standardowa nazwa skoro to jest ta sama sieć w dwóch miejscach.
Ma te same adresy, takie samo IP mi przyznaje, itp.
Jak na razie to same posty się pojawiły w, których próbuje mi się udowodnić, że kradnę połączenie internetowe. Zero kluczowych postów dla tematu ...
I co z tego, że to standardowa nazwa skoro to jest ta sama sieć w dwóch miejscach.
Ma te same adresy, takie samo IP mi przyznaje, itp.
Jak na razie to same posty się pojawiły w, których próbuje mi się udowodnić, że kradnę połączenie internetowe. Zero kluczowych postów dla tematu ...
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Poczytaj sobie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=12593" target="_blank">»WiFi i prawo«</a> Po drugie myślisz, że darmowy internet będzie stawiany na domyślnej konfiguracji dlinka? Moim zdaniem nie. Więc to co masz to jest po prostu niezabezpieczona sieć z niewiedzy użytkownika, albo kogoś kto zechciał łapać jakieś cudze hasła i liczy, że podłączą się amatorzy cudzego pasma i podsłucha im jakieś dane.Navy pisze:Jak na razie to same posty się pojawiły w, których próbuje mi się udowodnić, że kradnę połączenie internetowe
Po drugie może dwie różne osoby mają dwa d-linki ze standardowymi konfiguracjami. A jak się chcesz dowiedzieć na 100% czy to ten sam sprzęt to sprawdź adres MAC punktu dostępu z jakim się łączysz.
Może masz ustawiony niewłaściwy tryb sieci?Navy pisze:Dziwi mnie tylko to, że kolega łapie Resmana na wbudowanej laptopowej karcie a ja na wystawionym za okno D=linku nie.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Jojo
- Stary wyga bezprzewodowy
Jeśli masz taką możliwość to ustaw swojego D-linka w tym samym miejscu, co twój kolega łapie tego Resmana dla porównania i zobacz czy twój D-link go wyszuka. Jest taka możliwość, że działa na jakimś innym kanale. Porównaj ustawienia, jakie ma twój kolega z ustawieniami swojego D-linka.
Nie żebym to popierał, bo takie działanie jest faktycznie nieetyczne. To jak już wcześniej wspomniałem o samochodzie, który nie jest zamknięty.
Moje sieci są tak samo niezabezpieczone, ale tylko, dlatego że jestem na strasznym odludziu. A jakby ktoś próbował się połączyć to się bardzo zdziwi.
Nie wiem czy aby dobrze to zrozumiałem, ale tam jest napisane o omijaniu zabezpieczeń a nie zauważyłem, aby było coś napisane o łączeniu się z niezabezpieczonymi sieciami.YaHooo pisze:Poczytaj sobie »WiFi i prawo«
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Nie żebym to popierał, bo takie działanie jest faktycznie nieetyczne. To jak już wcześniej wspomniałem o samochodzie, który nie jest zamknięty.
Ja tak samo mogę założyć taką sieć i to będzie w trzecim miejscu.Navy pisze:I co z tego, że to standardowa nazwa skoro to jest ta sama sieć w dwóch miejscach.
Moje sieci są tak samo niezabezpieczone, ale tylko, dlatego że jestem na strasznym odludziu. A jakby ktoś próbował się połączyć to się bardzo zdziwi.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Do tego IP zewnętrzne i jaki operator.YaHooo pisze:A jak się chcesz dowiedzieć na 100% czy to ten sam sprzęt to sprawdź adres MAC punktu dostępu z jakim się łączysz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Generalnie oddaje to co sądzimy o dostępnie do cudzych sieciJojo pisze:Nie wiem czy aby dobrze to zrozumiałem

To jest jeszcze lepiejja.michal pisze:Do tego IP zewnętrzne i jaki operator.

Pozdrawiam YaHooo 

- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Czyli karta na USB z anteną PCB, radio Ralink. Ciekawe co Twój kolega ma w laptopie że z tego samego miejsca łapie RESMAN?Navy pisze:Posiadam D-linka DWL-G122
To znaczy że twoje zapytania nie docierają do AP sieci RESMAN. Chyba za słaba moc nadawania.Navy pisze:ja swoim D-linkiem nie mogę jej nawet zlokalizować.
Jeśli możesz to podaj idVendor i idProduct tej karty odczytane w usbview.
Do konfiguracji karty, skanowania, przyłączania możesz używać w windows XP manadzera RaConfig od producenta karty Ralink albo usługi microsoft WZC. Obydwu na raz lepiej nie. RaConfig ma więcej opcji niż usługa WZC. Poszukaj w Program Files pliku RaUI.exe a może już go używasz?Navy pisze:Jaki program polecacie do łączenia się ?
Podczas tworzenia profilu połączenia w RaConfig warto ustawić opcje:
CAM (Constantly Awake Mode),
"Fragment Threshold" = 400,
Tx Power = 100%
11B Preamble type = Long
W zakładce Advanced:
Wyłączyć - TX BURST.
Nie wiem co z opcją "Enable TCP Window Size" - czyżby RaConfig ingerował w ustawienia TCP? Czy może dostosowywał się do nich? Zagadka.
Linki:
Dane producenta DWL-G122
Sterowniki dla DWL-G122 od D-Link
Sterowniki dla kart z chipem Ralink (trzeba znać wersję chipu albo porównać swój VID i PID z wpisami w .INF)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Dobre anteny.KrissTofferr pisze:Ciekawe co Twój kolega ma w laptopie że z tego samego miejsca łapie RESMAN?