Huawei E169 soft 2009
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Huawei E169 soft 2009
Wiam, mam modem huawei e169. Czy ktoś wie skąd można ściągnąć do niego soft v2.0 2009. Takie softy są wgrane w modemach na allegro
-
Re: Huawei E169 soft 2009
Jak ktoś wie to niech powie, bo pod vistą modem Huawei E169 nie chce mi w ogóle się uruchomić. Instaluje się i nie uruchamia. Zero z netem. Może aktualizacja pomoże?tomz19 pisze:Wiam, mam modem huawei e169. Czy ktoś wie skąd można ściągnąć do niego soft v2.0 2009. Takie softy są wgrane w modemach na allegro
[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2009-04-18, 14:43 ]
Maciek Radecki, kolego nazwa modemu to Huawei jak będziesz sobie pisał słowa niecenzuralne to inaczej pogadamy.
Ostatnio zmieniony 2009-04-18, 13:42 przez Maciek Radecki, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
A Vista legalna czy z innego źródła?Maciek Radecki pisze:Może aktualizacja pomoże?
-
Vista Premium 32bit jak najbardziej legalna, teraz to nie warto się bawić w nielegalne, zresztą jak się kupuje komputer to już jest.Jaco pisze:A Vista legalna czy z innego źródła?

Na forum znalazłem sterowniki do E169, ale nie wiem gdzie miałbym je umieścić, tzn w jakim katalogu i w ogóle czy to by w czymś pomogło, po prostu nie znam się.

Jak by ktoś wiedział co zrobić, co zmienić, będę wdzięczny.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-04-19, 20:07 ]
Wycięcie zbędnego autocytatu.
Ostatnio zmieniony 2009-04-19, 19:07 przez Maciek Radecki, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
-
Wielkie dzięki, programy ściągnąłem.

Przyznaje jestem zielony, ale zanim coś zaczne robić, wolę się spytać.

-
- Stały użytkownik forum
Po pierwsze, to nie żaden firmware, a paczka sterowników do windowsa/maca, program mobile connect (dashboard) do łączenia i dokumentacja. Wszystko wchodzi na wirtualny cdrom kasując to co dał plej.
Angielskie napisy się pojawią jak najbardziej.
edit: Nie zauważyłem drugiego linku do australijskiej strony. To drugie to firmware i ta wersja jest póki co najnowsza do e169. Ten sam numerek jest do ściągniecia z o2 de.
Sprzedawcy z allegro prześcigają się w wypisywaniu bzdur, nie ma czegoś takiego jak v2 2009 - pisząc tak, liczą po prostu na to, że to ściągnie do nich ludzi i skusi do zakupu.
Angielskie napisy się pojawią jak najbardziej.
edit: Nie zauważyłem drugiego linku do australijskiej strony. To drugie to firmware i ta wersja jest póki co najnowsza do e169. Ten sam numerek jest do ściągniecia z o2 de.
Sprzedawcy z allegro prześcigają się w wypisywaniu bzdur, nie ma czegoś takiego jak v2 2009 - pisząc tak, liczą po prostu na to, że to ściągnie do nich ludzi i skusi do zakupu.
- krzyhu
- Stały użytkownik forum
Czy właściwie ten soft daje coś nowego w porównaniu z softem Playa? Bo jeżeli jest jakaś duża różnica (in plus oczywiście) to może też się skuszę na zmianę softu. Boję się tylko żeby nic nie spartolić i modemu nie uwalić 

-
Sam dashboard nie wnosi nic nowego prócz "odplayowania" oprogramowania Mobile Connect, natomiast firmware (prawdopodobnie) podnosi stabliność połączeń i (na pewno) umożliwia wykonywanie połączeń głosowych poprzez komputer. Oczywiście jeśli Twoja taryfa na to pozwala - w przypadku Play Online nie ma takiej możliwości.
-
a Play nadal się nie chce uruchomić na Viście...
Próbowałem wgrać plik E169 (dashboard) ale chyba nie jest on wykonywalny, tak czy siak pojawiło się na moment okienko i nic. Co do update oprogramowania to się nie udało, wystąpił jakiś błąd i nic z tego. Ściągnięte sterowniki Huawei są takie same jak te które mam, także pewnie i to na nic. Uruchomić Playa jak nie mogłem tak nie mogę. Czyli co jeszcze mogę zrobić? Może coś w samym Windowsie?kszaq pisze:Sam dashboard nie wnosi nic nowego prócz "odplayowania" oprogramowania Mobile Connect, natomiast firmware (prawdopodobnie) podnosi stabliność połączeń i (na pewno) umożliwia wykonywanie połączeń głosowych poprzez komputer. Oczywiście jeśli Twoja taryfa na to pozwala - w przypadku Play Online nie ma takiej możliwości.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Masz możliwość sprawdzenia jak działa modem na innym komputerze?Maciek Radecki pisze:Może coś w samym Windowsie?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Jeśli pojawił się błąd w trakcie próby aktualizacji firmware to możliwe, że modem nie przełączył się w tryb modemu - czasami jest to spowodowane blokowaniem go przez firewalla lub antywirusa. Jeśli tylko Twój system "widzi" wirtualny napęd CD-ROM ze sterownikami, spróbuj odinstalować Mobile Partnera (lub inny soft, który zainstalował się z modemem - w Twoim przypadku będzie on nazywał się "PLAY ONLINE"), po czym wyłącz wszelkie programy chroniące i ponownie zainstaluj software z modemu. Wtedy sterownik ponownie spróbuje zmienić tryb pracy modemu i być może zostanie on "zauważony" w systemie. Pamiętaj tylko, aby modem podpinać za każdym razem do tego samego portu USB.Maciek Radecki pisze:Może coś w samym Windowsie?
-
Problem z uruchomieniem Playa na Viście wciąż nie rozwiązany
Coś może być na rzeczy, gdyż modem działa na innym komputerze, zaś inny modem Play, który działa na Viście, nie działa na tym. Jednak program zdeinstalowałem i zainstalowałem ponownie i wciąż się nie uruchamia tzn dioda w modemie miga, ale nie mogę uruchomić samego programu, który umożliwiłby połączenie. Za każdym razem, gdy modem podpinam pod USB, chce instalować sterowniki i to robi jeżeli mu na to pozwolić, ale nie zmienia to absolutnie nic. Programy antywirusowe odinstalowałem, zaś zapora systemu windows uwzględnia w opcjach połączenia bezprzewodowe, zaś sam komputer łapie sieci wifi rzecz jasna zabezpieczone. Hmm, mogę jeszcze raz zdeinstalować Playa i wgrać go ponownie, bez jakichkolwiek zapór etc, ale czy to coś pomoże? Możliwe, że problem jest z jakimś sterownikiem, albo gdzieś tam w nieznanym pliku należy coś zmienić...kszaq pisze:Jeśli pojawił się błąd w trakcie próby aktualizacji firmware to możliwe, że modem nie przełączył się w tryb modemu - czasami jest to spowodowane blokowaniem go przez firewalla lub antywirusa. Jeśli tylko Twój system "widzi" wirtualny napęd CD-ROM ze sterownikami, spróbuj odinstalować Mobile Partnera (lub inny soft, który zainstalował się z modemem - w Twoim przypadku będzie on nazywał się "PLAY ONLINE"), po czym wyłącz wszelkie programy chroniące i ponownie zainstaluj software z modemu. Wtedy sterownik ponownie spróbuje zmienić tryb pracy modemu i być może zostanie on "zauważony" w systemie. Pamiętaj tylko, aby modem podpinać za każdym razem do tego samego portu USB.Maciek Radecki pisze:[...]
Ostatnio zmieniony 2009-04-23, 13:46 przez Maciek Radecki, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Sprawdź, czy pod podłączeniu modemu do Twojego komputera w Menedżerze urządzeń pojawia się "Huawei Mobile Connect - 3G Modem" w sekcji Modemy, a w sekcji Porty - "HUAWEI Mobile Connect - 3G PC UI Interface". Jeśli nie, problem leży w przełączaniu modemu w tryb modemu, o czym pisałem powyżej. Rozwiązania są wtedy dwa (do wyboru
):
1. Wyłączenie wszelkich zapór i reinstalacja softu PLAY ONLINE - do skutku. Jednak z tego, co piszesz, może się to nie udać.
2. Podłączenie modemu do komputera, na którym go "widzi" i wysłanie (np. za pomocą TopNetInfo) komendy AT^U2DIAG=257 - w tym momencie włącza się na sztywno tryb modemu i nie powinno być problemu z jego widocznością na Twoim komputerze.
Jeśli natomiast w/w urządzenia są widoczne w Menedżerze Urządzeń, problemu należy dociekać gdzie indziej - może w samym Mobile Partnerze?

1. Wyłączenie wszelkich zapór i reinstalacja softu PLAY ONLINE - do skutku. Jednak z tego, co piszesz, może się to nie udać.
2. Podłączenie modemu do komputera, na którym go "widzi" i wysłanie (np. za pomocą TopNetInfo) komendy AT^U2DIAG=257 - w tym momencie włącza się na sztywno tryb modemu i nie powinno być problemu z jego widocznością na Twoim komputerze.
Jeśli natomiast w/w urządzenia są widoczne w Menedżerze Urządzeń, problemu należy dociekać gdzie indziej - może w samym Mobile Partnerze?
-
Problem rozwiązany - wielkie dzięki :)
"Kszaq" jesteś genialnykszaq pisze:Sprawdź, czy pod podłączeniu modemu do Twojego komputera w Menedżerze urządzeń pojawia się "Huawei Mobile Connect - 3G Modem" w sekcji Modemy, a w sekcji Porty - "HUAWEI Mobile Connect - 3G PC UI Interface". Jeśli nie, problem leży w przełączaniu modemu w tryb modemu, o czym pisałem powyżej. Rozwiązania są wtedy dwa (do wyboru):

-
Re: Problem rozwiązany - wielkie dzięki :)
To przede wszystkim pytanie do uzytkowników Maciek Radecki lub kszaqMaciek Radecki pisze:Zdeinstalowałem przypisane do modemu sterowniki i w systemie wyłączyłem modem, nie zdeinstalowałem samego oprogramowania Playa. Potem zrestartowałem system i odpowiednie sterowniki się zainstalowały poprawnieWygląda na to, że system nie widział w modemie modemu. Wielkie dzięki
Jeżeli ktoś inny jednak wie i wyjaśni to nie ma przeciwwskazań:
Jak dokonać tego co w cytacie czyli zdeinstalować przypisane do modemu sterowniki?
Z tekstu wynika że wykonane zostało to nie poprzez zwykłe odinstalowanie menagera (w tym wypadku PLAY ONLINE). Którym sposobem tego dokonano?
Naprowadzi ktoś?
Mój problemik opisałem już tutaj ale może przy okazji rozwiązanego wątku ktoś podpowie lub przynajmniej poda odp. na powyższe zapytanie.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Wejdź w Menadżer Urządzeń (prawa mysz na Mój komputer -> Właściwości -> karta Sprzęt -> Menadżer Urządzeń) i usuń tam te sterowniki od modemu oraz jego portów COM.pat pisze:Jak dokonać tego co w cytacie czyli zdeinstalować przypisane do modemu sterowniki?
Pozdrawiam YaHooo 

- piori
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Teraz jedyny sposób to kupienie takiego hasła. Modemy Huawei mają 2 hasła. Jedno to hasło do simlocka, drugie to hasło do firmware.
- piori
A gdzie można kupić to hasło. No i "how much"?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Z tego co się orientuję to kulankendi flashcode sprzedaje, albo dc-unlocker. Czasem na forach za free rozdają po podaniu imei. Cen nie znam, ale mnie niż simlock chyba.
-
- Stały użytkownik forum
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie wiedziałem właśnie czy trwa i gdzie to było dokładnie. 

- piori
ja.michal, tomian, dzięki za info
Otrzymałem odpowiedź z tego forum, jak wrócę do domu to sprawdzę czy hasło jest prawidłowe.
EDIT:
Hasło jest OK, upgrade przebiegł bez problemu. Jeszcze raz dzięki

EDIT:
Hasło jest OK, upgrade przebiegł bez problemu. Jeszcze raz dzięki

- krix
- Stały użytkownik forum
Wie ktoś może, gdzie jeszcze za free można dostać ten kod ?
-
- Stały użytkownik forum
Nowy firmware jest do e169.
Bankowo fixuje 'x' ilość problemów i coś tam polepsza, tylko normalką jest, że nikt nie podaje changelogów, a wszyscy na supporcie milczą zasłaniając się tym, że oni do not provide firmware to end users...
Numerek skoczył z dostępnych na stronie optus i o2
11.314.17.00.00
do
11.314.21.31.00 do pobrania z http://www.vodafone.de/downloadarea/E16 ... 0.B418.zip (datowany jest na koniec maja)
U mnie poszło bezproblemowo: http://i39.tinypic.com/33cc5y9.jpg
Bankowo fixuje 'x' ilość problemów i coś tam polepsza, tylko normalką jest, że nikt nie podaje changelogów, a wszyscy na supporcie milczą zasłaniając się tym, że oni do not provide firmware to end users...
Numerek skoczył z dostępnych na stronie optus i o2
11.314.17.00.00
do
11.314.21.31.00 do pobrania z http://www.vodafone.de/downloadarea/E16 ... 0.B418.zip (datowany jest na koniec maja)
U mnie poszło bezproblemowo: http://i39.tinypic.com/33cc5y9.jpg
-
Przyłączam się do prośby.krix pisze:Wie ktoś może, gdzie jeszcze za free można dostać ten kod ?
Kod NCK posiadam, czyli simlock ubity.
Potrzebuję zrobić upgrade firmware w celach poznawczych w moim E169

- krix
- Stały użytkownik forum
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=19560zibiss pisze:Przyłączam się do prośby.
Kod NCK posiadam, czyli simlock ubity.
Potrzebuję zrobić upgrade firmware w celach poznawczych w moim E169

Ostatnio zmieniony 2009-09-13, 19:56 przez krix, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Witam serdecznie. tomian niestety niemieckiego nie znam, ale wydaje mi się, że występuje problem z linkiem, tzn nie ściąga softu tylko wyrzuca do wyszukiwarki. Podeśle mi ktoś to firmware lub poda bezpośredniego linka?
- piori
Florek, http://www.przeklej.pl/plik/e169x-k3520 ... -0005kdaco