Wykonywanie połączeń telefonicznych przez modem3G w komputer

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

kszaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Wykonywanie połączeń telefonicznych przez modem3G w komputer

Post autor: kszaq »

ja.michal, najprawdopodobniej tak. Na karcie Play Fresh przy aktywnym połączeniu z internetem (HSDPA, dioda świecąca ciągłym, jasnoniebieskim światłem) miałem możliwość wykonywania i odbierania połączeń. Piszę "najprawdopodobniej", bo nie wiem, czy w trakcie rozmowy jest możliwy transfer danych - na karcie Fresh nie mam już niestety środków, a rozmowy szły z pakietów. :)

Dodam również, że dzisiaj udało mi się zmienić firmware w nowszym modemie Play Online (dzięki hasłu uzyskanemu na forum DC-Unlocker - za darmo jeszcze tylko przez kilka dni!) i w nim również uzyskałem możliwość wykonywania połączeń głosowych.

Zaobserwowałem też, że aby mieć możliwość rozmawiania bezpośrednio przez Mobile Partner, konieczne jest istnienie w systemie urządzenia "3G Application Interface" - wyłącza się ono przykładowo po zastosowaniu komendy AT^U2DIAG=257, ale jest widoczne po AT^U2DIAG=256 i paru innych. :)
Ostatnio zmieniony 2009-04-21, 19:22 przez kszaq, łącznie zmieniany 1 raz.
ariek44
Początkujący użytkownik forum

Post autor: ariek44 »

kszaq, czy na tym modemie jesteś w stanie sprawdzić stan konta?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

kszaq, dzięki na informacje. ;)
kszaq pisze:Dodam również, że dzisiaj udało mi się zmienić firmware w nowszym modemie Play Online
No mi w E160 też. O E160 mówisz, że też ma możliwość wykonywania połączeń?
kszaq

ariek44 pisze:kszaq, czy na tym modemie jesteś w stanie sprawdzić stan konta?
Tak, ale nie udało mi się tego dokonać przez Mobile Partnera, tylko dzięki komendom AT (jak również TopNetInfo, który je obsługuje).
ja.michal pisze:O E160 mówisz, że też ma możliwość wykonywania połączeń?
Według tego, co podaje na swojej stronie producent - tak. Jednak po przejrzeniu plików konfiguracyjnych Mobile Partnera śmiem sądzić, że ta opcja nie będzie dostępna, nawet przy firmware, który to umożliwia. Jeśli tak jest, mógłbyś spróbować wyedytować plik Mobile Partner\config\PluginsConfig.xml i znaleźć w nim następujące linijki:

Kod: Zaznacz cały

<device name="E169">
            <plugin>
				<add name="CallPlugin" clsid="8FC7A17B-EA76-4e6e-872D-9AAC222C8B03"/>
				<add name="CallUIPlugin" clsid="58A0343A-93DB-4ea2-92B4-C51589629381"/>
				<add name="CallLogUIPlugin" clsid="1FCAC0FF-9E87-450f-8258-1155D7696571"/>								
			</plugin>      
        </device>
Po czym zmienić "E169" na "E160". Jeśli mimo tej zmiany nie będą działały Ci połączenia głosowe to podejrzewam, że wymagana będzie kolejna zmiana firmware - na takie, które na pewno nie ogranicza funkcji modemu, czyli z numerem wersji o końcówce .00 (choć nie twierdzę, że wszystkie inne ograniczają).

A jako ciekawostkę dodam, że przy dodaniu w sekcji "common", a potem "plugins" następującej linijki:

<add name="NetInfoRecordUIPlugin" clsid="27A315A2-D587-498a-9FC5-7CF2738679DF"/>
Uzyskujemy statystyki pobranych i wysłanych danych podczas każdej sesji, czas połączeń itd. - coś na wzór TopNetInfo. :)
ariek44

kszaq pisze:Tak, ale nie udało mi się tego dokonać przez Mobile Partnera, tylko dzięki komendom AT (jak również TopNetInfo, który je obsługuje)
dzięki za odpowiedź, jeszcze jedna mała prośba (zanim wymienię swój E156 na E169)

testując zapytanie o stan konta Play Internet na Noki E51 komendą ATD*155#; nie otrzymałem
odpowiedzi na zapytanie i na ekranie telefonu widziałem komunikat Połączenie niemożliwe,
zaś wysyłając komendę AT+CUSD=1,"*155#",15 odpowiedź została poprawnie przysłana,
powodem tego jest zapewne zablokowane wykonywanie połączeń na karcie Play Internet,

czy mógłbyś sprawdzić możliwość poprawnego wykonania komendy AT+CUSD.. ? (nie ATD..)
kszaq

ariek44, poniżej zapis komunikacji z E169 z terminala PuTTy (i pustej karty Play Fresh ;) ). Mam nadzieję, że wszystko wyjaśni.

ATD*101#
NO CARRIER

AT+CUSD=1,"*101#",15
OK

+CUSD: 0,"Pozostalo Ci 0,10zl do wykorzystania do 2010-03-16 23:59:59. Dodatkowo w ramach srodkow promocyjnych masz 0,00zl do wykorzystania do No Expiration Date.",15
Na karcie Play Online, gdzie nie ma możliwości wykonywania połączeń, również działała komunikacja USSD. Nie widzę zresztą powodów, dlaczego miałaby nie działać:

AT+CUSD=1,"*101#",15
OK

+CUSD: 0,"Funkcja niedostepna.",15
ariek44

kszaq, rozwiązałeś moje wszystkie wątpliwości, dziękuję i życzę szybkich transferów :)
ODPOWIEDZ