Option ICON 3G+, jaką wybrać antenę ??
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Option ICON 3G+, jaką wybrać antenę ??
Witam,
mam modem Option ICON 3G+ w sieci Orange i mam problem ze stabilnością łącza. Zasięg wynosi ok 50-65 % w EDGE, lecz połączenia ciągle zostają resetowane tzn. gdy wchodzę w internet praktycznie nie mogę wejść w żadną stronę. Mieszkam w Tomaszkowie (8 km do granic Olsztyna) i wiem, że w mieście jest UMTS, a odległość wynosi ok 8 km do nadajnika UMTS i GSM ( na podstawie mapki ze strony http://www.wieprz.net/bts/)
Moje pytanie brzmi jaką mam wybrać antenę żeby lepiej odbierać EDGE lub żeby w ogóle odbierać UMTS?
Zaznaczę, że dom jest zasłonięty przez las, lecz antenę mogę wystawić na dach.
mam modem Option ICON 3G+ w sieci Orange i mam problem ze stabilnością łącza. Zasięg wynosi ok 50-65 % w EDGE, lecz połączenia ciągle zostają resetowane tzn. gdy wchodzę w internet praktycznie nie mogę wejść w żadną stronę. Mieszkam w Tomaszkowie (8 km do granic Olsztyna) i wiem, że w mieście jest UMTS, a odległość wynosi ok 8 km do nadajnika UMTS i GSM ( na podstawie mapki ze strony http://www.wieprz.net/bts/)
Moje pytanie brzmi jaką mam wybrać antenę żeby lepiej odbierać EDGE lub żeby w ogóle odbierać UMTS?
Zaznaczę, że dom jest zasłonięty przez las, lecz antenę mogę wystawić na dach.
-
- Stały użytkownik forum
Re: Option ICON 3G+, jaką wybrać antenę ??
Nikt Ci nie da 100% odpowiedzi. trzeba zaryzykowac i kupic antene na próbe i poeksperymentować z kierunkiem i miejscem ustawienia. Ja bym zaryzykował z anteną typu yagi podobna do anteny tv Sa takie na aledrogo ale tu nie zamieszczamy linków 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Zamieszczamy, zamieszczamyTracer pisze:Sa takie na aledrogo ale tu nie zamieszczamy linków

-
To jak możecie dajcie jakieś linki na allegro (najtańsze jak da radę
), bo nie za bardzo orientuje się w temacie, a sam nie chce kupić jakiegoś shitu.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Z takim podejściem to ta antena może nie działać.beton15 pisze:(najtańsze jak da radę)
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Jeśli tylko do UMTS to może być coś takiego:
http://www.dipol.com.pl/antena_atk-16-2 ... _A7036.htm
Jeśli wielozakresową (GSM i UMTS) to coś takiego:
http://www.dipol.com.pl/antena_atk-log_ ... _A7040.htm
Ja nie jestem zwolennikiem antenek wielozakresowych. Po dookólnej wiem, że nie za bardzo to działa jak powinno.
[ Dodano: 2008-05-29, 22:05 ]
No oczywiście są to antenki bez konektora. Trzeba jeszcze konektor na fme do twojego modemu dokupić za jakieś 20zł.
-
Z tym najtańszymi chodziło mi o to żeby najtańsze lecz najlepsze, bo na allegro bywa tak że jest taka sama antena a różne ceny. A może być taki konektor:
http://allegro.pl/item366112325_konekto ... box_2.html
Zastanawia mnie tylko jedna rzecz, jak wezmę antenę na UMTS (http://www.dipol.com.pl/a...o_fme_A7036.htm ) i nie dam rady z niej wyciągnąć tego UMTS to będę musiał kupić wielozakresową (http://www.dipol.com.pl/a...o_fme_A7040.htm ) tak ??
http://allegro.pl/item366112325_konekto ... box_2.html
Zastanawia mnie tylko jedna rzecz, jak wezmę antenę na UMTS (http://www.dipol.com.pl/a...o_fme_A7036.htm ) i nie dam rady z niej wyciągnąć tego UMTS to będę musiał kupić wielozakresową (http://www.dipol.com.pl/a...o_fme_A7040.htm ) tak ??
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Konektor ok.
Jak bierzesz to bierz z pozłacaną końcówką tak jak ten co podałeś.
Taką antenkę możesz na GSM z tym, że ona jest tylko na zakres 850-960MHz.
http://allegro.pl/item359229736_antena_ ... rolan.html
Jak pracujesz na nadajniku 1800MHz to nie będzie działać.
Zawsze możesz np u tego kupić http://allegro.pl/show_user_auctions.ph ... r_id=19316 najpierw antenę na UMTS, a jak nie będzie łapać to wymienić.
"Wprowadziliśmy możliwość zwrotu anteny wprzypadku gdy nie będziesz zadowolony z jej stosowania...Termin zwrotu to 10 dni od daty wysylki.Teraz jedyne czym ryzykujesz to koszty wysyłki."
Myślę, że tym bardziej zgodzą się tacy co tak piszą na ewentualną wymianę anteny i zwrot części kosztów.

Jak bierzesz to bierz z pozłacaną końcówką tak jak ten co podałeś.
No antenę będziesz musiał kupić nową, ale jak już to lepiej porządną na GSM skoro UMTS by nie łapał.beton15 pisze:nie dam rady z niej wyciągnąć tego UMTS to będę musiał kupić wielozakresową
Taką antenkę możesz na GSM z tym, że ona jest tylko na zakres 850-960MHz.
Jak pracujesz na nadajniku 1800MHz to nie będzie działać.
Zawsze możesz np u tego kupić http://allegro.pl/show_user_auctions.ph ... r_id=19316 najpierw antenę na UMTS, a jak nie będzie łapać to wymienić.
"Wprowadziliśmy możliwość zwrotu anteny wprzypadku gdy nie będziesz zadowolony z jej stosowania...Termin zwrotu to 10 dni od daty wysylki.Teraz jedyne czym ryzykujesz to koszty wysyłki."
Myślę, że tym bardziej zgodzą się tacy co tak piszą na ewentualną wymianę anteny i zwrot części kosztów.
-
- Stały użytkownik forum
Skoro można to ja bym "przypakował" w taką
i ma konektor w zestawie
ma największy zysk i UMTS też jej się nie oprze
i ma konektor w zestawie

-
-
- Stały użytkownik forum
Może ale ja np. bym próbował z taką 16,5 dB.Propagazja fal radiowych zależy od wielu czynników.
Przede wszystkim od ukształtowania terenu i przeszkód, ale też od pogody i pory dnia
Przede wszystkim od ukształtowania terenu i przeszkód, ale też od pogody i pory dnia

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Gdzie?Tracer pisze:http://allegro.pl/item359...on_agrolan.html
i ma konektor w zestawie
To nie jest antena do UMTS.
Parametry anteny:
Zysk:16,5dBi
Pasmo:850-960MHz
Ilość elementów:20
Polaryzacja:V
Opakowanie:Solidny karton
To może być umts ale w usa. Na 850.

[ Dodano: 2008-05-31, 11:54 ]
Właśnie taki proponowałem i najpierw zapytać, czy można ją wymienić na antenę gsm jak będzie problem.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
jak masz widoczność optyczną ze stacją UMTS,to zadziała.beton15 pisze:Taki zestawik może być ??
Jeśli jest NLOS,to zapomnij - 8 km to za dużo.
-
- Użytkownik forum
Witam serdecznie,
Podłączam się do tematu aby nie zakładać nowego. Mam takie pytanie, jestem posiadaczem takiego modemu jak w temacie (option icon 3G+) i nawet nie jestem w stanie stwierdzicz czy łapię EDGE czy tylko GPRS bo nawet nie wiem jak to sprawdzić. W każdym bądź razie bardzo wolnego mam neta. Chciałbym jednak złapać 3G. Nadajnk UMTS znajduje się ok 10 km od mojego miejsca zamieszkania (Brójce - czerwone kółko), czy mam szanse jakąś anteną złapać ten sygnał czy w ogóle się w to nie bawić?? Dodam że w miejscowości Wola Rakowa (niebieskie kólko) jest zasięg 3G bo jak przejeżdzam to mi na telefonie pokzuje.
Proszę o pomoc czy warto się w to bawić aby złapać 3G.

Podłączam się do tematu aby nie zakładać nowego. Mam takie pytanie, jestem posiadaczem takiego modemu jak w temacie (option icon 3G+) i nawet nie jestem w stanie stwierdzicz czy łapię EDGE czy tylko GPRS bo nawet nie wiem jak to sprawdzić. W każdym bądź razie bardzo wolnego mam neta. Chciałbym jednak złapać 3G. Nadajnk UMTS znajduje się ok 10 km od mojego miejsca zamieszkania (Brójce - czerwone kółko), czy mam szanse jakąś anteną złapać ten sygnał czy w ogóle się w to nie bawić?? Dodam że w miejscowości Wola Rakowa (niebieskie kólko) jest zasięg 3G bo jak przejeżdzam to mi na telefonie pokzuje.
Proszę o pomoc czy warto się w to bawić aby złapać 3G.

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Jeśli jest widoczność optyczna,to można sie pokusic o antene.cens pisze:czy mam szanse jakąś anteną złapać ten sygnał czy w ogóle się w to nie bawić??
Byle nie było więcej niż 10 km w linii prostej - do sprawdzenia na Google Earth

-
- Użytkownik forum
No widoczności optycznej to raczej nie ma bo przeszkadzają przynajmniej drzewa rosnące wzdłuż drogi...
A jeśli już zaryzykować to jaką antenę? ATK-20 mogłaby być? I czytałem gdzieś na forum że jakiś sklep oferuje możliwość ewentualnego zwrotu towaru jeśli towar się nie sprawdzi, tylko jakbyś mi przypomniał co to za sklep to byłbym wdzięczny
A jeśli już zaryzykować to jaką antenę? ATK-20 mogłaby być? I czytałem gdzieś na forum że jakiś sklep oferuje możliwość ewentualnego zwrotu towaru jeśli towar się nie sprawdzi, tylko jakbyś mi przypomniał co to za sklep to byłbym wdzięczny
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To jest antena na pasmo 900MHz, czyli EDGE oraz GPRS. Jak chcesz na UMTS to musisz brać antenę panelową około 15dBi na pasmo 2100MHz najlepiej z dobrego sklepu jak Bestpartner.cens pisze:A jeśli już zaryzykować to jaką antenę? ATK-20 mogłaby być?
Każdy towar zakupiony przez internet można w przeciągu 10 dni zwrócić jeśli nie nosi śladów użytkowania. Nie wiem jak to jest w Allegro, ale w sklepach Dipol, Bestpartner to można tak zrobić.cens pisze: czytałem gdzieś na forum że jakiś sklep oferuje możliwość ewentualnego zwrotu towaru jeśli towar się nie sprawdzi, tylko jakbyś mi przypomniał co to za sklep to byłbym wdzięczny
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Użytkownik forum
ok przejze te sklepy. a moge zapytac jaka jest szansa ze taki sygnal zlapę i czy trudno jest w ogóle taką antenę ustawić? ( potrzebny jakiś program czy miernik?)
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nie, ale trzeba to zrobić dość dokładnie.cens pisze:czy trudno jest w ogóle taką antenę ustawić?
Np <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> on podaje siłę sygnału w dBm i ustawiasz antenę na max sygnału.cens pisze:potrzebny jakiś program czy miernik?)
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9
coś takiego się nada? cena jest w miare przystępna tylko jeszcze nie wiem jak z okablowaniem, pewnie trzeba bedzie kupic jakies konektorki itp.
A własnie co do kabla, czytalem na forum ze im dluzszy kabel tym wieksze straty, ale jesli modem umiescilbym zaraz przy antenie a jako przedluzacza uzylbym kabla usb (modem> komputer) wtedy tez traci sie sygnal??
coś takiego się nada? cena jest w miare przystępna tylko jeszcze nie wiem jak z okablowaniem, pewnie trzeba bedzie kupic jakies konektorki itp.
A własnie co do kabla, czytalem na forum ze im dluzszy kabel tym wieksze straty, ale jesli modem umiescilbym zaraz przy antenie a jako przedluzacza uzylbym kabla usb (modem> komputer) wtedy tez traci sie sygnal??
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Jak najbardziej na UMTScens pisze:coś takiego się nada?

Dokładnie tak jest. Przy kablu h155 traci się około 0.5dB zysku anteny na metrze kabla przy UMTS.cens pisze:czytalem na forum ze im dluzszy kabel tym wieksze straty
Nie, ale im dłuższy kabel USB tym większe spadki napięć na szynach zasilających kabla USB i tym mniej stabilnie może pracować modem. Jeśli już to lepiej kupić aktywny hub USB i wtedy nie będzie problemu z za małą mocą zasilającą modem. Kolejna rzecz to, że kable USB nie mogą być za długie. O ile dobrze pamiętam max 5m.cens pisze:jesli modem umiescilbym zaraz przy antenie a jako przedluzacza uzylbym kabla usb (modem> komputer) wtedy tez traci sie sygnal??
Pozdrawiam YaHooo 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Dobry wybór.cens pisze:coś takiego się nada?

No tak, ale pakowanie modemu obok anteny rest kiepskim pomysłem. Po 1 warunki atmosferyczne. Po 2 będzie modem działał bardzo niestabilnie przez długi kabel USB. Będą po prostu problemy z zasilaniem.cens pisze:A własnie co do kabla, czytalem na forum ze im dluzszy kabel tym wieksze straty, ale jesli modem umiescilbym zaraz przy antenie a jako przedluzacza uzylbym kabla usb (modem> komputer) wtedy tez traci sie sygnal??
Ile tego kabla będzie?
[ Dodano: 2009-04-22, 23:01 ]
YaHooo, i się zdublowaliśmy.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-04-22, 23:07 ]
ja.michal ale ja pierwszy
-
- Użytkownik forum
No i tu własnie pojawia sie problem... Mieszkam w domku, a antene najlepiej byloby umiescic na dachu zeby byla jak najwyzej. Do mojego pokoju to bedzie... no ze 20 metrow... 

Ostatnio zmieniony 2009-04-23, 19:07 przez cens, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
cens no to rzeczywiście kiepska sprawa
USB moim zdaniem na pewno odpadnie. Kabel antenowy wprowadzi tłumienie około 10dB. Jak się doda do tego tłumienie złączy to wyjdzie Ci siła sygnału jak by to sam modem był w miejscu anteny, no może o 3-4 dBm większa.
Dobrze by było kupić router ze złączem USB obsługującym Twój modem. Umieścić go w puszcze niedaleko anteny. Wtedy sygnał rozsyłasz po wi-fi albo kablem LAN.

Dobrze by było kupić router ze złączem USB obsługującym Twój modem. Umieścić go w puszcze niedaleko anteny. Wtedy sygnał rozsyłasz po wi-fi albo kablem LAN.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
No dobra więc tak. Musialbym kupic antenę i do niej podłącza się router który obsługuje modem czy tak? A ile taki router moze kosztowac... Bo to juz sie sporo kaski zbiera
No i rozumiem ze router zasilany jest przez usb czy tak?
[ Dodano: 2009-04-23, 21:56 ]
znaczy się powiem tak, bo robi się małe zamieszanie. chciałbym mieć internet który chodziłby w miarę, żebym mógł oglądać filmy na youtubie i rozmawiać przez skype bo w tej chwili to jest nierealne. walcze z telekomunikacja od 5 lat o neostradę ale w dalszym ciągu nie ma warunków technicznych jak to oni mowią (XXI wiek
) tp sucks... aktualnie mam wlasnie orange i taki zasieg jak pisalem, ale niedlugo konczy mi sie umowa wiec moze jest jakis net, jakis operator cokolwiek zebym mogl normalnie korzystac z internetu. poki co przychodzi mi do glowy tylko ta antena ale wlasnie dlugosc tego kabla jest przeszkoda.

[ Dodano: 2009-04-23, 21:56 ]
znaczy się powiem tak, bo robi się małe zamieszanie. chciałbym mieć internet który chodziłby w miarę, żebym mógł oglądać filmy na youtubie i rozmawiać przez skype bo w tej chwili to jest nierealne. walcze z telekomunikacja od 5 lat o neostradę ale w dalszym ciągu nie ma warunków technicznych jak to oni mowią (XXI wiek

Ostatnio zmieniony 2009-04-23, 20:56 przez cens, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tak, router ma USB, w złącze wtykasz modem, w modem antenęcens pisze:Musialbym kupic antenę i do niej podłącza się router który obsługuje modem czy tak?

Pewnie coś koło 300-400złcens pisze:A ile taki router moze kosztowac...
Router jest zasilany z zasilacza sieciowego.cens pisze:No i rozumiem ze router zasilany jest przez usb czy tak?
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
antena + kable ze dwie setki do tego router 400... no to chyba pozostaje dalej meczyc sie z tak powonym netem 

I will be back...
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ale możesz spróbować z tak długim kablem. Pamiętaj, że w razie czego w przeciągu 10 dni możesz zwrócić towar (zakupiony w sklepie internetowym) jak będzie w dobrym stanie.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Orange Freedom PRO może się nadawać. A jeszcze lepiej jakiś WiMax.cens pisze:niedlugo konczy mi sie umowa wiec moze jest jakis net, jakis operator cokolwiek zebym mogl normalnie korzystac z internetu