Jak popraw skonfigurowac TP-Link TL-WR543G.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jak popraw skonfigurowac TP-Link TL-WR543G.
Podobne pytania się przewijały już ale nie znalazłem 100% zadowalającej mnie odpowiedzi
Więc napisze szybko co jest:
Po podłączeniu do sieci internetowej kablowej routera TP-Link TL-WR543G i konfiguracji routera (IP statyczne – wszystko zgodne z tym co sprawdziłem w sieci przed podłączeniem routera a dodam ze próbowałem IP dynamiczne też i lipa, PC-ma ustawienia automatyczne) MAC sklonowany, brama, maska wszystko ustawione odcina mi sieć dzieje się to automatycznie włączając przeglądarkę explorer internetową mam komunikat „ połączenie nieautoryzowane skontaktuj się z admin. ...sieci XXX...” .
Prawdopodobnie mój admin „sprawdza” automatycznie sprawdza wartość TTL(a) i stąd ten problem.
Pytanie jest czy coś przeoczyłem w ustawieniach routera TP-LINKA TL-WR543G?
Czy w tym routerze można podbić wartość TTL ?
Jak można ten problem rozwiązać? :cwaniak:
Jaki router ewentualnie polecicie koniecznie z Wi Fi a dobrze żeby miał USB-np. do podłączenia drukarki (Firma model itd.)??
Pytanie poza konkursem czy koleś w sklepie mi przyjmie tego routera ewentualnie wymieni :) no ale to już inna sprawa :) .
Więc napisze szybko co jest:
Po podłączeniu do sieci internetowej kablowej routera TP-Link TL-WR543G i konfiguracji routera (IP statyczne – wszystko zgodne z tym co sprawdziłem w sieci przed podłączeniem routera a dodam ze próbowałem IP dynamiczne też i lipa, PC-ma ustawienia automatyczne) MAC sklonowany, brama, maska wszystko ustawione odcina mi sieć dzieje się to automatycznie włączając przeglądarkę explorer internetową mam komunikat „ połączenie nieautoryzowane skontaktuj się z admin. ...sieci XXX...” .
Prawdopodobnie mój admin „sprawdza” automatycznie sprawdza wartość TTL(a) i stąd ten problem.
Pytanie jest czy coś przeoczyłem w ustawieniach routera TP-LINKA TL-WR543G?
Czy w tym routerze można podbić wartość TTL ?
Jak można ten problem rozwiązać? :cwaniak:
Jaki router ewentualnie polecicie koniecznie z Wi Fi a dobrze żeby miał USB-np. do podłączenia drukarki (Firma model itd.)??
Pytanie poza konkursem czy koleś w sklepie mi przyjmie tego routera ewentualnie wymieni :) no ale to już inna sprawa :) .
KMal
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Jak popraw skonfigurowac TP-Link TL-WR543G.
To w końcu w routerze wpisywałeś ręcznie czy na automat?krzys128 pisze:PC-ma ustawienia automatyczne
Nie sądzę, kontrola TTLa objawia się raczej zwyczajnie niedziałaniem.Prawdopodobnie mój admin „sprawdza” automatycznie sprawdza wartość TTL(a) i stąd ten problem
Mi to wygląda jednak na problem z MACiem. Sprawdź czy na pewno jest zmieniony na poprawny w zakładce status.
Asus WL-500g Premium v1.krzys128 pisze:Jaki router ewentualnie polecicie koniecznie z Wi Fi a dobrze żeby miał USB-np. do podłączenia drukarki (Firma model itd.)??
- wojteks
- *** Administrator ***
Chyba że dostawca bada TTL komputera klienta (czyli zmiana w Windows na 129 powinna pomóc).Jo_gurt pisze:Nie sądzę, kontrola TTLa objawia się raczej zwyczajnie niedziałaniem.
Też bym się ku temu skłaniał.Jo_gurt pisze:Mi to wygląda jednak na problem z MACiem.
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No tak, ale IMO to bardzo kiepski test. Np z Linuksa (większości) wyjdzie TTL=64. No i można to sobie modyfikować na dowolne sposoby.wojteks pisze:Chyba że dostawca bada TTL komputera klienta (czyli zmiana w Windows na 129 powinna pomóc).
- wojteks
- *** Administrator ***
Dobry żeby być upierdliwym. Windows ma domyślnie 128, Linux 64 a jeżeli będą inne wartości to "połączenie nieautoryzowane". Łatwe i szybkie sprawdzenie przez dostawcę.Jo_gurt pisze:No tak, ale IMO to bardzo kiepski test. Np z Linuksa (większości) wyjdzie TTL=64
Nie pomagam na PW!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ale można badać jaki system operacyjny ma user zainstalowanego i wiadomo jaki powinien być TTL wychodzących pakietów.Jo_gurt pisze:Np z Linuksa (większości) wyjdzie TTL=64
Ale mało kto to robi, przynajmniej z mniej zaawansowanych użytkowników.Jo_gurt pisze:No i można to sobie modyfikować na dowolne sposoby.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Początkujący użytkownik forum
Dodatkowe informacja wyjaśniające pewne wątpliwości co do mojego pytania.
1.W routerze miałem sklonowanego MACa czyli adres fizyczny z komputera osobistego (PC – ang. Personal Computer)) Tak jeszcze dla pewności wtrącę małą definicje żeby nikt nie miał wątpliwości „Każda karta NIC NIC - Network Interface Card posiada własny, unikatowy w skali światowej adres fizyczny, znany jako adres MAC”http://pl.wikipedia.org/wiki/Karta_sieciowa
2.W komputerze osobistym PC w Protokole Internetowym (TCP/IP) mam ustawienia Uzyskaj adres IP automatycznie i Uzyskaj adres serwer DNS automatycznie
3.Windows XP, 2000 i NT4 - wpisanie wartość DefaultTTL typu DWORD, do klucza rejestru wpisuje się wartość dziesiętną 128 http://pl.wikipedia.org/wiki/Time_To_Live
HKEY_LOCAL_MACHINE/System/CurrentControlSet/Services/Tcpip/Parameters
Toteż zmieniłem niestety bez powodzenia!!
[ Dodano: 2009-04-24, 22:21 ]
W routerze robiłem dwa rodzaje ustawień IP : IP dynamiczne i IP Statyczne. Bez powodzenia
1.W routerze miałem sklonowanego MACa czyli adres fizyczny z komputera osobistego (PC – ang. Personal Computer)) Tak jeszcze dla pewności wtrącę małą definicje żeby nikt nie miał wątpliwości „Każda karta NIC NIC - Network Interface Card posiada własny, unikatowy w skali światowej adres fizyczny, znany jako adres MAC”http://pl.wikipedia.org/wiki/Karta_sieciowa
2.W komputerze osobistym PC w Protokole Internetowym (TCP/IP) mam ustawienia Uzyskaj adres IP automatycznie i Uzyskaj adres serwer DNS automatycznie
3.Windows XP, 2000 i NT4 - wpisanie wartość DefaultTTL typu DWORD, do klucza rejestru wpisuje się wartość dziesiętną 128 http://pl.wikipedia.org/wiki/Time_To_Live
HKEY_LOCAL_MACHINE/System/CurrentControlSet/Services/Tcpip/Parameters
Toteż zmieniłem niestety bez powodzenia!!
[ Dodano: 2009-04-24, 22:21 ]
W routerze robiłem dwa rodzaje ustawień IP : IP dynamiczne i IP Statyczne. Bez powodzenia
KMal
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
krzys128, ale ty klikasz i klikasz a nie kontrolujesz (lub przynajmniej nie piszesz) efektów.
Jaki masz adres na kompie jak działa net? Zawsze jest ten sam między restartami kompa?
Jaki adres dostaje router po zmianie MACa?
A ustaw TTL na Windowsie na coś niestandardowego, np 90 i sprawdź czy zadziała (oczywiście net podłączony bez routera) - moim zdaniem tak. I w ten sposób wyeliminowalibyśmy problem TTLa.
PS. Co to PC, MAC i TTL raczej nam tłumaczyć nie musisz
Jaki masz adres na kompie jak działa net? Zawsze jest ten sam między restartami kompa?
Jaki adres dostaje router po zmianie MACa?
A ustaw TTL na Windowsie na coś niestandardowego, np 90 i sprawdź czy zadziała (oczywiście net podłączony bez routera) - moim zdaniem tak. I w ten sposób wyeliminowalibyśmy problem TTLa.
PS. Co to PC, MAC i TTL raczej nam tłumaczyć nie musisz