[NEWS] Rozmowy po 29 gr za minutę, ale nie do wszystkich

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

[NEWS] Rozmowy po 29 gr za minutę, ale nie do wszystkich

Post autor: ja.michal »

W Orange POP rozmowy z abonentami z sieci PTK Centertel, Polkomtelu i Polskiej Telefonii Cyfrowej staniały z 60 gr/minuta do 29 gr/minuta, czyli poziomu ustalonego w marcu przez P4 dzięki taryfie Fresh, która zapoczątkowała wojnę cenową. W Nowe Orange GO ceny też spadły, ale dopiero przy doładowaniu 50 zł miesięcznie stawka zmniejsza się do 29 gr/minuta.

Policzyliśmy, jak wygląda teraz atrakcyjność nowej wersji taryf na tle dotychczasowych.

Dla doładowania za 30 zł atrakcyjność Nowe Orange GO spadła, bo tracimy pakiet premiowych minut. Dla doładowania za 50 zł atrakcyjność spadła, bo straciliśmy premiowy pakiet.
źródło: gazetaprawna.pl
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: [NEWS] Rozmowy po 29 gr za minutę, ale nie do wszystkich

Post autor: zDaleKi »

Teraz nagle wszyscy dają 29 gr/minuta, tylko szkoda, ze tylko do wybranych sieci.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No jedynie Play jak pisze tak robi. 29 do wszystkich.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

BliSki pisze:tylko szkoda, ze tylko do wybranych sieci.
Do P4 i CP nie mogą dać 29,bo było by to grubo poniżej MTR.
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Jojo »

Orange pop i tak zostaje w tyle z wydłużeniem terminu po doładowaniu, zresztą u nich największą wadą jest, że po skończeniu ważności połączeń wychodzących zabierają całą kasę, jaka pozostała na koncie.
Elektroniczna rewolucja
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jojo pisze:po skończeniu ważności połączeń wychodzących zabierają całą kasę, jaka pozostała na koncie.
To to jest rozbój w biały dzień. :dobani:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

ja.michal pisze:To to jest rozbój w biały dzień.
Teraz każdy tak robi. W Simplusie np, jakieś pół roku temu tak nie było. Ale coś się stało (i tak chyba oni wprowadzili to jako ostatni), że od pewnego czasu po tygodniu od skończenia sie ważności konta na wychodzące zerują konto :dobani:
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

W tt chyba cały czas jest miesiąc na doładowanie, choć ja cały czas mam przynajmniej pół roku ważności konta do przodu przez sumowanie ważności.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:choć ja cały czas mam przynajmniej pół roku ważności konta do przodu przez sumowanie ważności.
To jest dobre, w SimPlusie tego nie ma. Możesz mieć zasilone konto kwotą 50zł (na 3 miesiące), następnego dnia znowu załadujesz konto za 5zł i masz ważność konta na chyba 3 dni (nie pamiętam dokładnie ile) :dobani:
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze: następnego dnia znowu załadujesz konto za 5zł i masz ważność konta na chyba 3 dni (nie pamiętam dokładnie ile)
Czyżby było gorzej niż w orange, tam jest zawsze dłuższy termin ważniejszy, simplusa nigdy nie miałem na dłużej niż test. Za to w tt dłuższy czas miałem rok ważności konta... (max możliwa suma)
zDaleKi

YaHooo pisze:od pewnego czasu po tygodniu od skończenia sie ważności konta na wychodzące zerują konto
Ciekawi mnie czy to jest zgodne z prawem? Pomijam zapisy w umowie, bo nie o to mi teraz tu chodzi.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

YaHooo pisze:Możesz mieć zasilone konto kwotą 50zł (na 3 miesiące), następnego dnia znowu załadujesz konto za 5zł i masz ważność konta na chyba 3 dni (nie pamiętam dokładnie ile)
:szok:
krystianb pisze:Za to w tt dłuższy czas miałem rok ważności konta... (max możliwa suma)
Tak miałem Ja i mam jeszcze do tej pory. Był czas, że dziennie wydawałem dużo na rozmowy to pakiet za pakietem szedł i automatycznie konto po doładowaniu przedłużyło się o rok. Teraz, co Era zrobiła z Tak Takiem to szok zamiast taniej to drożej, konkretnie sms do innych sieci w tej taryfie nowy tak tak i maksymalnie można aktywować dwa pakiety na jeden miesiąc. :szok:
Dzisiaj dowiedziałem się w salonie Play'a że czas przeniesienia numeru trwa około 7 dni.
Elektroniczna rewolucja
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:Czyżby było gorzej niż w orange, tam jest zawsze dłuższy termin ważniejszy, simplusa nigdy nie miałem na dłużej niż test.
Masz tu jest na ich stronie http://www.simplus.pl/v.do?idx=805079 Najważniejsze to:
www.simplus.pl pisze:Okres ważności zaczyna być liczony od momentu ostatniego zasilenia konta Simplus.
Zatem nieważne ile masz ważne jeszcze konto. Załadowanie konta zeruje czas ważności konta i ustawia na czas odpowiadający sumie jaką doładowaliśmy konto. Więc maksymalny okres ważności konta (180 dni) ma się przy załadowaniu minimum 100zł.
BliSki pisze:Ciekawi mnie czy to jest zgodne z prawem?
Mnie też, tak samo jak czyszczenie konta po niedoładowaniu go w określonym czasie.
zDaleKi

YaHooo pisze:Mnie też, tak samo jak czyszczenie konta po niedoładowaniu go w określonym czasie
Wydajemy pieniądze na jakąś usługę z której nie korzystamy i pieniądze przepadają.
To tak jakby kupić znaczek na poczcie i po 3 miesiącach byłby nieważny.
Względnie tankujemy paliwo i po 3 miesiącach spuszczają je nam z baku.

Rozumiem, że blokują możliwość używania karty SIM, ale operatorowi moim zdaniem nic do środków na tej karcie. Mówiąc inaczej w takim wypadku powinni środki na tych kartach zwracać użytkownikom w BOKu. Może warto tą sprawą zainteresować niektóre instytucje?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jojo pisze:Dzisiaj dowiedziałem się w salonie Play'a że czas przeniesienia numeru trwa około 7 dni.
Potwierdzam. Sam przenosiłem. Wypadł weekend i wyszło 8 dni.
Proponuję od razu załadować konto odpowiednią kwotą. Po po niecałej godzinie po złożeniu podpisu o przeniesienie pobrało z konta 50zł.
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

BliSki pisze:Może warto tą sprawą zainteresować niektóre instytucje?
Nie jestem pewien, ale jest możliwość, że uda im się wykręcić. Orange ma jeszcze coś takiego, że po wyczyszczeniu konta dają parę dni na uzupełnienie i wpisanie jakiegoś kodu i odzyskanie tego, co się utraciło. Zawsze można próbować z tą interwencją. :ok:
Mam pytanie do ciebie ja.michal, jak długo jeszcze była aktywna karta od czasu pobrania tych 50zł?
Elektroniczna rewolucja
zDaleKi

Jojo pisze:Orange ma jeszcze coś takiego, że po wyczyszczeniu konta dają parę dni na uzupełnienie i wpisanie jakiegoś kodu i odzyskanie tego, co się utraciło.
Jak już napisałem, skoro kwota ma przepaść, to powinna być zwracana w BOKu.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Patryk_ pisze:Do P4 i CP nie mogą dać 29,bo było by to grubo poniżej MTR.
Przecież nie wszyscy dzwonią do Play, mogliby sobie odbić na pozostałych połączeniach. Mobilking ma do wszystkich (łącznie z Playem) 0,39zł/min, a wiec także poniżej MTR.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jojo, karta jest wazna do czasu wylaczenia przez operatora. Procedura jest taka: podpisujesz przeniesienie, pobiera po jakiejs godzinie oplate, za jakis czas (po jakichs 5 dniach) dostajesz eska ze mozesz odebrac nowa karte sim, odbierasz karte i w tym momencie przenosza. Z reguly w nocy w ciaku kilku godzin. Wstajesz rano, stara karta nieaktywna, brak rejestracji. Wsadzasz karte Playa i dzien dobry. ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ja.michal pisze:Procedura jest taka: podpisujesz przeniesienie, pobiera po jakiejs godzinie oplate, za jakis czas (po jakichs 5 dniach) dostajesz eska ze mozesz odebrac nowa karte sim, odbierasz karte i w tym momencie przenosza.
Przenosiłem Simplusa na abonament do Play, faktycznie trwało to 7 dni, pobrało 50zł po kilku godzinach od złożenia dokumentów a w salonie Play dostałem od razu wybrany telefon i kartę SIM z tymczasowym numerem w Play. Po tygodniu Simplus stanie się nieaktywny i po kilku godzinach Play będzie aktywny.
Ostatnio zmieniony 2009-04-24, 19:48 przez wojteks, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

BliSki pisze:Wydajemy pieniądze na jakąś usługę z której nie korzystamy i pieniądze przepadają.
Tu się rozchodzi o to aby użytkownik znowu doładował konto, albo doładowywał regularnie. Jak nie zabierali kasy z konta, to dużo ludzi nie doładowywało w terminie. A teraz więcej trzeba doładowywać, więc operator ma więcej kasy...
BliSki pisze:Może warto tą sprawą zainteresować niektóre instytucje?
Może i warto. Jednak mi jeszcze nie zabrali pieniędzy z konta. Sądzę, że takie instytucje wiedzą o tym. Ale nic nie robią.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Jojo pisze:zresztą u nich największą wadą jest, że po skończeniu ważności połączeń wychodzących zabierają całą kasę, jaka pozostała na koncie.
Nie do końca jest tak jak piszesz. Owszem zabierają ale jeśli dołądujesz konto w ciągu tygodnia kasa wraca. Jeśli nie to :papa:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Sundance_kid pisze:Owszem zabierają ale jeśli dołądujesz konto w ciągu tygodnia kasa wraca.
Ale po tygodniu przepada... :(
Alcek
Stały użytkownik forum

Post autor: Alcek »

ja.michal pisze:No jedynie Play jak pisze tak robi. 29 do wszystkich.
Kiedy stawka MTR do Play to 55 gr to nie ma się co dziwić. Terminy ważności doładowań to czyste złodziejstwo. Żeby było normalniej trzeba znieść MTR, opłaty za przeniesienie numeru i skrócić czas przeniesienia do maks. 24 h.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Alcek pisze:Kiedy stawka MTR do Play to 55 gr to nie ma się co dziwić. Terminy ważności doładowań to czyste złodziejstwo. Żeby było normalniej trzeba znieść MTR, opłaty za przeniesienie numeru i skrócić czas przeniesienia do maks. 24 h.
A za przeproszeniem co ma piernik do wiatraka?? Może jakoś to wyjaśnisz.
Alcek
Stały użytkownik forum

Post autor: Alcek »

krystianb pisze:
Alcek pisze:[...]
A za przeproszeniem co ma piernik do wiatraka?? Może jakoś to wyjaśnisz.
A to, że wiatrakiem może być napędzany młyn, w którym miele się mąkę, z której wypieka się wiatrak. Uproszczenie procedury przeniesienia numeru, uczynienie jej bezpłatną przyczyniłoby się do wzrostu elementów konkurencyjności na rynku telekomunikacyjnym. Zniesienie opłat za zakańczanie połączeń również odegrałoby tu pozytywną rolę, bo już nie byłoby uzasadnienia dla różnicy stawek do Play i do reszty.
Ostatnio zmieniony 2009-04-24, 21:56 przez Alcek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

bo już nie byłoby uzasadnienia dla różnicy stawek do Play i do reszty.
I byś płacił więcej za połączenia przychodzące niż wychodzące.
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

Sundance_kid pisze:Nie do końca jest tak jak piszesz. Owszem zabierają ale jeśli dołądujesz konto w ciągu tygodnia kasa wraca. Jeśli nie to
Zauważ, że ja o tym wspomniałem, mój ostatni post, ale i tak to wychodzi na jedno, że ona przepada. A w ogóle, po co jest to MTR? Ja tak trochę nie zorientowany w tym. :niepewny:
Elektroniczna rewolucja
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Jojo pisze:A w ogóle, po co jest to MTR? Ja tak trochę nie zorientowany w tym.
Przypominam że GOOGLE działa http://www.google.com/search?hl=pl&clie ... Szukaj&lr=

Kod: Zaznacz cały

Obecnie stawki MTR, czyli cen za zakańczanie połączeń w sieci komórkowej, 
Zakańczanie rozumiane jako wykonywanie połączenia. Opłata za ruch w sieci drugiego operatora, wywołany przez sieć innego operatora.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

krystianb pisze:I byś płacił więcej za połączenia przychodzące niż wychodzące.
Albo tyle samo. Tak było (i chyba jest do dzisiaj) w USA gdzie mając np. w abonamencie 600 minut minuty schodzą przy dzwonieniu do kogoś i jak gdy ktoś dzwoni do nas. Nie wiem jakie ceny były poza abonamentem.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ