Laptop jako hotspot.....
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Laptop jako hotspot.....
Witam mam takie małe pytanie, czy z laptopa mogę zrobić hotspota? Tzn. lapek łapie neta poprzez zewnętrzną kartę wifi na USB(wbudowana karta wlan jest troszkę za słaba) która znajduje się na poddaszu, ponieważ tam jest najlepszy sygnał darmowego wifi, a ostatnio przyszedł mi pomysł do głowy czy była by możliwość nadawania tego sygnału dalej na dom poprzez tego laptopa za pomocą wifi lub poprzez lan?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Laptop jako hotspot.....
Można zrobić o ile nie będzie problemu z przerwaniami (karta WiFi w laptopie i port USB). Druga sprawa to tryb karty wbudowanej Soft AP albo dobrze działający tryb Adhoc (i jego ograniczenia typu kanały i szyfrowanie)B-ski pisze:czy z laptopa mogę zrobić hotspota?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
czyli, że co bo nie bardzo rozumiem.... 

Ostatnio zmieniony 2009-04-26, 21:09 przez B-ski, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
A co nie rozumiesz? Zobacz wB-ski pisze:czyli, że co bo nie bardzo rozumiem

Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
hmm już patrzę......
[ Dodano: 2009-04-26, 19:46 ]
nokia n95 teraz hula aż miło przez wifi, dzięki ci wielkie, skonfigurowałem wszystko według "Udostępnianie połączenia internetowego GPRS/EDGE/HSDPA (np. iPlus) w trybie Ad-hoc" z tego tematu --> http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194 , a powiedz mi jeszcze czy jest np. możliwość podpięcia routera z wlan-em pod gniazdo LAN w laptopie i żeby router był hotspotem?

[ Dodano: 2009-04-26, 19:46 ]

Ostatnio zmieniony 2009-04-26, 21:10 przez B-ski, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jak najbardziej jest taka możliwość. Tylko router nie potrzebny, wystarczy AP.B-ski pisze:czy jest np. możliwość podpięcia routera z wlan-em pod gniazdo LAN w laptopie i żeby router był hotspotem?
-
- Początkujący użytkownik forum
Dokładnie. Prosty AP działający w trybie "repeater" jest lepszym i tańszym rozwiązaniem.Jo_gurt pisze:Jak najbardziej jest taka możliwość. Tylko router nie potrzebny, wystarczy AP.B-ski pisze:czy jest np. możliwość podpięcia routera z wlan-em pod gniazdo LAN w laptopie i żeby router był hotspotem?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tylko wtedy załączasz udostępnianie połączenia na kartę LAN, a nie wi-fi.B-ski pisze:a powiedz mi jeszcze czy jest np. możliwość podpięcia routera z wlan-em pod gniazdo LAN w laptopie i żeby router był hotspotem?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Czemu repeater? Ja nic nie mówiłem o repeaterze.Peri Noid pisze:Dokładnie. Prosty AP działający w trybie "repeater" jest lepszym i tańszym rozwiązaniem.

-
- Użytkownik forum
Pytam o router bo akurat mam pod ręką Linksys-a WRT54G, w jaki sposób mogę to zrobić? Mam wykonać wszytko analogicznie tak jak robiłem w "Połączenie sieci bezprzewodowej" tyle, że w "Połączenie lokalne" podpiąć router pod gniazdo LAN i już??
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tak, ale wyłączyć musisz DHCP na routerze po stronie LAN, o ile dobrze kojarzę.B-ski pisze:Mam wykonać wszytko analogicznie tak jak robiłem w "Połączenie sieci bezprzewodowej" tyle, że w "Połączenie lokalne" podpiąć router pod gniazdo LAN i już??
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
O jej... "wyłączyć musisz DHCP na routerze po stronie LAN" czyli mam się zalogować do routera i tam powinna być jakaś zakładka "DHCP" czy coś podobnego tak?
[ Dodano: 2009-04-26, 23:56 ]
ok. już wszystko gra udostępniłem tylko połączenie na LAN i podpiąłem router i jest tak jak chciałem. Dzięki za pomoc i pozdrawiam.
[ Dodano: 2009-04-26, 23:56 ]
ok. już wszystko gra udostępniłem tylko połączenie na LAN i podpiąłem router i jest tak jak chciałem. Dzięki za pomoc i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2009-04-27, 06:51 przez B-ski, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To dobrze, że tylko to wystarczyło. Bo jak napisałem nie byłem tego pewny.B-ski pisze:już wszystko gra udostępniłem tylko połączenie na LAN i podpiąłem router i jest tak jak chciałem
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
No i moja radość za długo nie trwała, dzisiaj przyszedłem z pracy i kaplica nie chce działać udostępnianie neta przez wifi laptopa
Problem polega na tym, że nie chce się łączyć z siecią AD-HOC w moim przypadku nazwa sieci to b-ski, problem się zaczyna w tym miejscu "....Często zdarza się, że po utworzeniu profilu system Windows nie połączy się z nim. Aby to zrobić na karcie z rys. 5 klikamy przycisk Pokaż sieci bezprzewodowe. W nowym oknie klikamy Odśwież listę sieci po tym na liście sieci powinna się pojawić nasza sieć ad-hoc. Zaznaczamy ją i się z nią łączymy" Klikam sieci bezprzewodowe, odświeżam no i jest full zasięg b-ski naciskam połącz no i łączy się, komunikat "...trwa oczekiwanie na sieć.." no i buh nagle komunikat znika a razem z nim zasieg..., wyświetla się tylko napis obok gwiazdki brak połaczenia, gdy ponownie kliknę na sieć b-ski wywala komunikat "...Porozłączeniu system windows nie połączy się ponownie z tą siecia automatycznie. Aby ponownie połączyć się z ta siecią w przyszłości, wybierz wybierz ja z listy i kloknij przycisk połacz.." i do wyboru mam TAK lub NIE naciskam tak i po rozłączeniu zasięg zwów się pojawia ale po próbie połaczenia znika...
Wszelkie sugestie mile widziane.... ![:]](./images/smilies/splash.gif)

![:]](./images/smilies/splash.gif)
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A co na innych komputerach się dzieje? Wykrywają sieć?B-ski pisze:buh nagle komunikat znika a razem z nim zasieg...,
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Początkujący użytkownik forum
Nie mówiłeś. Ale mi się wydaje, że tak byłoby łatwiej (czasami).Jo_gurt pisze:Czemu repeater? Ja nic nie mówiłem o repeaterze.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-05-04, 10:24 ]
Wycięcie autocytatu.
Ostatnio zmieniony 2009-05-04, 09:24 przez Peri Noid, łącznie zmieniany 1 raz.