Proszę o pomoc w wyborze modemu.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Proszę o pomoc w wyborze modemu.
Witam. Posiadam modem Hauwei E870 Express Card z orange. Lecz jakis czas temu gniazdo express card uległo uszkodzeniu i szukam teraz modemu na usb. Szukałem na allegro i znalazłem 2 według mnie warte uwagi. (''OPTION ICON II '' lub '' Huawei E160 '') Prosze o przejrzenie lub zaproponowanie czegos innego. Dodaję że chciałbym korzystać z zasięgu HSDPA i UMTS Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2009-04-27, 13:16 przez Stachu_89, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Proszę o pomoc w wyborze modemu.
Stachu_89, E160 ma wyjście antenowe i do tego czytnik kart pamięci więc robi za pena jednocześnie. Do tego jest mały i kompaktowy. Ma HSDPA do 3.6Mb/s a Icon II do 7.2Mb/s, ale u nas przeważnie do 2.5Mb/s można prędkości osiągać.
Minus Icona to jego duża budowa i tendencja to wyłamywania się USB przy płytce głównej modemu. Po prostu za ciężki i za duży do gniazda USB. Drugi minus to barak wyjścia antenowego. Trzeci, wg mnie, to właśnie jego duża obudowa.
Huawei E160 mam i chodzi bardzo fajnie. Niestety w Playu więc prędkość i tak do 1Mb/s organiczna więc nie wiem ile wyciąga.
W Erze w Blueconnect na kartę jest ten modem bez simlocka fabrycznie.
Z tych dwóch ja wybrałbym E160.
Minus Icona to jego duża budowa i tendencja to wyłamywania się USB przy płytce głównej modemu. Po prostu za ciężki i za duży do gniazda USB. Drugi minus to barak wyjścia antenowego. Trzeci, wg mnie, to właśnie jego duża obudowa.
Huawei E160 mam i chodzi bardzo fajnie. Niestety w Playu więc prędkość i tak do 1Mb/s organiczna więc nie wiem ile wyciąga.
W Erze w Blueconnect na kartę jest ten modem bez simlocka fabrycznie.
Z tych dwóch ja wybrałbym E160.
Ostatnio zmieniony 2009-04-27, 14:13 przez ja.michal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Początkujący użytkownik forum
dzięki za pomoc 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Proszę bardzo. 
P.S.
Zdania z dużej litery zaczynamy na forum.

P.S.
Zdania z dużej litery zaczynamy na forum.

- bob
- Guru bezprzewodowy
W Warszawie?ja.michal pisze:ale u nas przeważnie do 2.5Mb/s można prędkości osiągać.

-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Do HSDPA ja brałbym modem Huawei e220. To tylko moje zdanie, ale mam ten modem już 9 miesięcy i ani razu mi nie zaszwankował na viscie. Nie potrzebuję zbytnio jakiejś anteny czy coś w tym stylu. Jak już mam UMTS to potrafi ładnie chodzić, chociaż na EDGE'u też nie narzekam. Problemy jakieś zawsze sie zdarzają , ale to jak się ma komputer nieformatowany lub nieczyszczony sporo czasu. Modem dobry, na moim edge wyciąga 200 Kbps, ale coważniejsze to nie szwankuje, przynajmniej mi. Jak się chce mieć antenę zawsze zostaje huawei e230.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie rozumiem zdziwienia.bob pisze:W Warszawie?![]()
- bob
- Guru bezprzewodowy
Gdzie nie jestem to mam w Orange co najmniej 4Mbps. Ostatnio w Krakowie mierzyłem też. Rozumiem, że "u nas przeważnie do 2.5Mb/s" znaczy, że u Ciebie w Warszawie czy jak?ja.michal pisze:Nie rozumiem zdziwienia.

[ Dodano: 2009-04-29, 21:04 ]
A dobra załapałem. U nas w Polsce średnia ze wszystkich sieci.

![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W Plusie będą w Warszawie.bob pisze:Rozumiem, że "u nas przeważnie do 2.5Mb/s" znaczy, że u Ciebie w Warszawie czy jak?