- Zależy mi na mobilności. Dostęp do internetu głównie w podróżach (zwłaszcza na terenie Górnego Śląska, ale nie tylko), włączając w to środki komunikacji (w pociągu, w autokarze, w samochodzie...).
- Mam stałe łącze w domu, więc ten internet ma mi służyć prawie wyłącznie na wyjazdach (2-3 razy w tygodniu).
- Nie mam modemu GSM w laptopie ani w komórce, więc musiałby on być albo dołączony do oferty, albo kupiony oddzielnie.
- Internet ma służyć do przeglądania stron www, dokonywania aktualizacji na jednej ze stron (dodawanie głównie tekstu oraz zdjęć), sprawdzania poczty elektronicznej, korzystania z klienta GG.
- System operacyjny: Windows Vista 32-bit.
Czytałem inne wątki, ale mam wrażenie, że tam inni wypowiadają się o internecie "mniej mobilnym" (do korzystania w domu, ewentualnie w jednej czy dwóch innych lokalizacjach).

Jaki internet byłby dla mnie najkorzystniejszy (głównie chodzi o zasięg, ale również cena się liczy)? Chciałbym, aby odpowiedź uwzględniała już średnią miesięczną cenę + cenę modemu + wszelkie inne opłaty (jakieś "opłaty aktywacyjne", jeśli takowe również mają mnie dotyczyć... wyczytałem, że np. w iPlusie prywatnie 60 taka opłata to 50 zł z VAT, w ERZE blueconnect 49: 99 zł z VAT... Czym w ogóle są te opłaty aktywacyjne i kogo dotyczą? Nowych użytkowników internetu? Czy może tych, którzy nie mają telefonu w sieci Plus/Era? Czy w ogóle wszystkich?)
A jeśli nie internet komórkowy to jaki inny? Doradźcie, proszę!