Disconect

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
qrak13
Początkujący użytkownik forum

Disconect

Post autor: qrak13 »

Witam znalazlem to forum nie dawno bo mam pewien problem.
Mam I plusa z modemem huaweii i gram sobie w gre online ale co chwile dostaje tak zwany discconect i wydaje mi sie ze to wina jakis przerw w sygnale czy mozna to jakos zmienic prosze pomóżcie.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Disconect

Post autor: Jaco »

qrak13 pisze:ale co chwile dostaje tak zwany discconect
Rozłącza cię z internetem mamy rozumieć? Jaki dokładnie masz model tego modemu? Próbowałeś zamiast aplikacji dołączonej z modemem łączyć się <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> lub użyć <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> .
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

qrak13 a takie rozłączenia zdarzają się o każdej porze? Może spróbuj jak to będzie późno w nocy.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

qrak13 pisze:Mam I plusa z modemem huaweii i gram sobie w gre online
Podaj jak to gra, może lagi (ping) masz za duże i wywala Cię z serwera.
Nie pomagam na PW!
qrak13

No to tak gra to Lineage II i nie chodzi o porę bo kiedy bym jej nie włączył to mam jakie 1:15 sek żeby pograć a czasem nawet po włączeniu tylko jest dc. model to E230. Ściągnąłem ten program top net info ale jestem taki lajik ze nie wiem w ogóle o co tam chodzi jak możecie to powiedzcie co mam jak ustawić, bo do połączenia używam managera. Z góry dzięki:D ( i na bank nie chodzi o pingi bo wiem o co kamman i tu jest w porządku). Jak chodzi o te przerwy w sygnale to jest tak ze normalnie jak chodzę po stronach czy buferruje jakiś filmik to to jest nie zauważalne, ale jak gram to wlasnie objawia się tak jakby zabrakło neta bo nie ma wiad. u r discconect from the server tylko porostu wszystko stoi czyli jak by mi neta brakowało niektóre gry łapią tylko na chwile laga ale mi chodzi żebym mógł grac w L2
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

qrak13 czyli to może być coś nie tak z siecią. Po prostu może jest duże obciążenie, zatem masz większe pingi, co powoduje wyrzucanie Cię z serwera z powodu zbyt dużego pinga. Możesz sprawdzić jakie masz pingi za pomocą polecenia <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678" target="_blank">»PING«</a> ? Najlepiej jakbyś wydał polecenie:
ping www.google.pl -t
I zobaczył, czy czasem Ci się nie zwiększa ping. Jak zechcesz przerwać to po protu zamknij okno wiersza poleceń.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
qrak13

średni ping to 160ms

No ok ale jak bym miał za duże pingi to bym miał lagi, a nie mam czysto się gra tylko co kilka sec po prostu mnie wywala z serwera po czym od razu mogę wejść z powrotem do gry na te kilka sec po czym znowu mnie wywala.

podczas gry ping jest normalny od 100-300ms

[ Dodano: 2009-05-01, 15:10 ]
Zgodnie z wszystkimi tutorialami ustawiłem połączenia Dial-up i automatyczne sevrery DNS i dalej to samo. :( pomocy! :(

[ Dodano: 2009-05-01, 16:31 ]
Sprawdzajac szybkosc lacza na speedtest na stronie tp mialem informacje:
"rególarność transmisji download : słaba (95.6%)
To moze przesto tak mi sie wylacza dajcie znac co myslicie i co mam zrobic
Ostatnio zmieniony 2009-05-01, 12:32 przez qrak13, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

qrak13 pisze:średni ping to 160ms
Średni to jest ok. A jaki jest najwyższy i jak występuje to czy często się zdarza duży ping?
qrak13 pisze:Zgodnie z wszystkimi tutorialami ustawiłem połączenia Dial-up i automatyczne sevrery DNS i dalej to samo.
To raczej nie wypłynie na rozwiązanie Twojego problemu, bo nie rozłącza Cię, ani nie zamiera Ci połączenie.
qrak13 pisze:To moze przesto tak mi sie wylacza dajcie znac co myslicie i co mam zrobic
Niestety nie wiem dokładnie co to według TP oznacza, ale mogę podejrzewać, że warto by było próbować działać coś w kierunku anteny kierunkowej. To pomoże ustabilizować łącze, co za tym idzie pingi będą równiejsze i może nie wyrzucać Cię z gry.
qrak13

Max = 1717ms min=138ms sredni=270ms ( przy komendzie z "-t")
Pingi wyzsze sa gdy jest sporo ludzi w grze czyli tak popoludniu dzis mialem okazje pograc rano i zadziej mnie wyrzucalo ale to moze byc tylko zludzenie.
Czy wystawienie modemu przez okno lub przyblizenie go do okna moze pomóc?
Ostatnio zmieniony 2009-05-01, 19:23 przez qrak13, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

qrak13 pisze:Max = 1717ms
To może być przyczyną Twoich problemów. Teraz można zbadać, czy w nocy (np. po 24) też masz takie skoki pingów. Jak nie to znaczy, że to jest wina obciążenia sieci. Jak w nocy jest tak samo, to można próbować z anteną zewnętrzną.
qrak13 pisze:Czy wystawienie modemu przez okno lub przyblizenie go do okna moze pomóc?
Może pomóc jeśli masz słaby zasięg. W przeciwnym razie raczej nic się nie uda zdziałać w ten sposób.
qrak13

Ok w takim razie spróbuje dzis w nocy zobaczymy a jak bedzie tak samo to moze pomysle nad zmiana modemu.
Ostatnio zmieniony 2009-05-01, 19:31 przez qrak13, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Napisz jakie miałeś pingi w nocy, to coś pomyślimy.
qrak13

Dane z godziny 23:56 min ping: 140ms max : 499ms średni : 183ms
I też mnie wywaliło, więc to chyba nie będzie wina pingów.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

qrak13 pisze:max : 499ms
Przy takim pingu gra nie wywala Cię? Bo na moje oko to jest właśnie wina takiego pingu. Ale zawsze można przetestować jak to będzie a dobrą anteną kierunkową. Innej możliwości poprawy sytuacji niestety nie widzę.
qrak13

No przy takim pingu mnie wywaliło zawsze kończę test jak mnie wywala więc te dane są prosto po DC. Jeszcze popytam ludzi na forum Lineage 2 może to jakiś problem gry a jak nie to chyba rzeczywiście będę musiał zainwestować w antenę. Jak możecie podrzućcie mi jakieś przydatne linki i powiedzcie na co muszę zwracać uwagę przy kupnie.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

qrak13 pisze:Jeszcze popytam ludzi na forum Lineage 2 może to jakiś problem gry
Tak mi teraz przyszło na myśl, może trzeba zmienić serwer na którym grasz?
qrak13 pisze:na co muszę zwracać uwagę przy kupnie.
Po 1-sze to nie warto kupować żadnych anten na Alegro, bo one są w większości do niczego. Jak chcesz kupić antenę na GPRS/EDGE to dobra będzie ATK10 lub ATK20 z Dipola (w zależności jaki masz teraz zasięg w dBm). Na UMTS potrzeba Ci antena panelowa z Bestpartnera 11, albo 15dBi, ze wskazaniem na tą mocniejszą (z tego co było na forum to są lepiej wykonane). Dalej trzeba zwrócić uwagę na to gdzie masz BTS'a. Ideałem by było abyś miał widoczność optyczną z nim. To chyba wszystko tak w skrócie. Więcej możesz wyczytać w temacie > Jak dobrać antenę do naszego modemu/telefonu? <
ODPOWIEDZ