Problem z iPlusem- acer extensa

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
GregProblematyk
Początkujący użytkownik forum

Problem z iPlusem- acer extensa

Post autor: GregProblematyk »

Witam.
Mam problem z iPlusem na nowym(pół rocznym) laptopie Acer'a : Extensa 5630. Z początku myślałem, że to wina notebook'a ale wczoraj wrócił z serwisu i wygląda na w pełni sprawny. Problem to: po włożeniu modemu Huawei E620 oraz zalogowaniu do sieci nie mogę połączyć się z internetem- proponuje tylko usługę dodatkowo płatna- czyli nie mogę korzystać z 3G ani EDGE. Karta i modem są sprawne, sprawdzałem na innym laptopie z systemem windows xp i bez wmontowanej karty wifi. Oprogramowanie nie stanowi problemu, ponieważ posiadam najnowszą wersje klienta(tą samą z której korzystam na drugim laptopie), podejrzewam, że to wina albo systemu operacyjnego (windows vista) albo wbudowanej karty wifi. Tyle, że idąc za radami z innych tematów ani wyłączenie karty wifi ani uruchamianie klienta jako administrator, nie pomagają.
Z góry dziękuję za pomoc i zainteresowanie.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z iPlusem- acer extensa

Post autor: YaHooo »

GregProblematyk pisze:Tyle, że idąc za radami z innych tematów ani wyłączenie karty wifi ani uruchamianie klienta jako administrator, nie pomagają.
Ty się łączysz za pomocą klienta karty wi-fi :zdziwko: Przecież to jest modem GSM i żaden program, czy karta wi-fi nie mają nic wspólnego z tym.

Z tego, że proponuje łączenie po CSD wnioskuję, że używasz iPlus Manager'a. Wywal to, zainstaluj same sterowniki i zrób połączenie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> Zobacz czy wtedy możesz się połączyć.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
GregProblematyk

Zrobię jak radzisz tyle, że dopiero jak do domu wrócę i przez kabelek się do neostrady podepnę. Bo trochę szkoda mi pieniędzy żeby do 100zł. abonamentu jeszcze dopłacał za CSD.
Wspomniane sterowniki są na stronie producenta czy gdzieś na płycie iPlusa?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

GregProblematyk pisze:Bo trochę szkoda mi pieniędzy żeby do 100zł. abonamentu jeszcze dopłacał za CSD.
Poza tym raczej Cię nie usatysfakcjonuje prędkość 9.8kb/s...
GregProblematyk pisze:Wspomniane sterowniki są na stronie producenta czy gdzieś na płycie iPlusa?
Ściągnij je stąd http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=10454
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
GregProblematyk

Co do brakuje satysfakcji to cierpię katusze prawdopodobnie spowodowane przekroczeniem limitu pobieranych danych... Aż nie mogę uwierzyć ze w tydzień przekroczyłem 7GB ściągając 2 filmy (łącznie 2GB) i spędzając jakieś 16godz dziennie na Firefox'ie a dokładniej na 2 stronach...

Teraz np. filmik na youtubie 7:14min w HQ ładuje mi się jakieś 4 godziny...
W każdym razie dziękuje za pomoc ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

GregProblematyk pisze:Aż nie mogę uwierzyć ze w tydzień przekroczyłem 7GB
Zainstaluj sobie jeden z programów <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=6047" target="_blank">»NetMetery«</a> i wtedy będziesz miał bardzo dobry wgląd w sytuację ;)
GregProblematyk pisze:W każdym razie dziękuje za pomoc
Proszę bardzo ;)
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

GregProblematyk pisze:Aż nie mogę uwierzyć ze w tydzień przekroczyłem 7GB ściągając 2 filmy (łącznie 2GB)
Ściągałeś przez P2P? Pamiętaj że w takim wypadku klient także wysyła dane, a to też zużywa limit.
GregProblematyk pisze:i spędzając jakieś 16godz dziennie na Firefox'ie a dokładniej na 2 stronach...
Może jedną z tych stron był Youtube? :]
GregProblematyk

nie. no ale nie ważne. Dla przyszłych pokoleń problematyków wysyłam rozwiązanie mojego problemu:
Jednak okazało się, że winnym był system operacyjny Vista Home Basic. Nie bardzo wiem czym on się różni od pełnego Home'a ale to coś na zasadzie ograniczonej ilości obsługiwanych w tym samym czasie programów. IPlus zaczął działać od razu po przeinstalowaniu systemu. Natomiast posypało się wszystko inne. Co ciekawe, gdy zainstalowałem Vista Home Basic system sam wykrył i zainstalował sterowniki do karty graficznej i WiFi. Po przeinstalowaniu na pełną wersje Home'a te sterowniki... eee.. brakuje ich.. nie mogę zainstalować sterowników do ATI Radeon HD 3470- ściągnąłem, zainstalowałem i nic się nie zmieniło(panel sterowania->menadżer urządzeń = bez zmian) i nie mogę zaktualizować sterowników do standardowej karty graficznej VGA- dlatego mój lapek śmiesznie teraz działa (przycina się w czasie gry w pasjansa). Przy automatycznym wynajdowaniu sterowników w sieci wiesza się- mało fachowe określenie- okno wyszukiwania.. a jak wspomniałem szukanie czegokolwiek i ściąganie przy przekroczonym limicie jest praktycznie nie możliwe- normalnie podpiąłbym się do WiFi ale sterownik do Ethernet też nie działa.. takie moje szczęście ;]

Więc jeszcze raz- jeśli masz problem z iPlusem na Viście, sprawdź czy przypadkiem nie masz zainstalowanego Basic'a, jeśli tak to przeinstaluj na pełną wersje i pójdzie. Powodzenia ;]
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

GregProblematyk akurat używałam iPlusa na Home Basic i nie było najmniejszego problemu. Akurat działałam na wersji OEM do HP. Może jakiś program Acera się z tym gryzie?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

GregProblematyk pisze:Więc jeszcze raz- jeśli masz problem z iPlusem na Viście, sprawdź czy przypadkiem nie masz zainstalowanego Basic'a, jeśli tak to przeinstaluj na pełną wersje i pójdzie.
Problem tylko jest jeden, ale za to poważny. Takie działanie będzie nielegalne o ile mamy licencję tylko w wersji Basic.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
GregProblematyk

Sprawa wygląda tak. Na Basic'u iPlus nie działał ale działało WiFi. Przeinstalowałem na Premium, iPlus działa, sterowników do WiFi nie mogę zainstalować, a wygląda to tak:
QMI Module not Exist !!

Powracając do przeinstalowania windows'a i niepokoju mojego poprzednika związanego z oryginalnością systemu operacyjnego. O to nie ma się co martwic- zanim kupiłem laptopa posiadałem PC z Vistą Premium. Teraz PC stoi i się kurzy a system chodzi u mnie oryginalnie ^^
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

GregProblematyk pisze:zanim kupiłem laptopa posiadałem PC z Vistą Premium.
To ja się jeszcze przyczepię :] Na PC miałeś wersję pudełkową, tak? Bo jak OEM to też raczej nielegalne rozwiązanie jest ;)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Sprawa wygląda tak. Na Basic'u iPlus nie działał ale działało WiFi.
Nadal szukałąbym rozwiązania poza Vistą. Idąc Twoim tokiem rozumowania to u mnie na Basic jakiś cud zadziałał i iPlus działał idealnie.
GregProblematyk

Jak czytam odpowiedzi na moje posty to czuję się trochę jak użytkownik specjalnej troski. Ten pomysł z Vistą Premium nie pochodził ode mnie lecz od ludzi z serwisu, którym powierzyłem swój sprzęt aby go odpowiednio ustawili pod iPlusa. Rozważyli wiele rozwiązań, zainstalowali sterowniki i próbowali się łączyć przez dial-up, przez VPN itd ale nic to nie dało. Zasugerowali zainstalowanie innego windows'a i poszło. Nie można ich też nazwać ludźmi nieznającymi się na temacie bo przynajmniej jeden z nich też miał problem z iplusem na swoim laptopie i go jakoś rozwiązał. U mnie pomogła jedynie reinstalacja windows'a na inną wersję. Jak dla mnie temat zamknięty. Pozdrowienia.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

GregProblematyk niekt nie traktuje Cie jak użytkownika specjalnej troski. Twoja sugestia jest zapewne słuszna jednak nie uniwersalna.
ODPOWIEDZ