Antena UMTS
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Antena UMTS
Witam,
Mam kilka pytań:
1.Czy jest sens zakupu anteny do UMTS jeśli do najbliższego BTSa z UMTS mam 12km i ukształtowanie terenu jest w miarę dobre (mało lasów, więcej samych pól rolnych)?
2. W tej chwili mam antenkę wielozakresową skierowaną na BTSa z EDGE podłączoną bezpośrednio do modemu (Option 3G+) w kompie w odległości 8km i czasy odpowiedzi są na poziomie 500-600ms i dodatkowo mam w laptopie modem (Huawei E870) i czasy odpowiedzi na tym modemie są na poziomie 200-300ms. Dodam, że jestem w zasięgu dwóch BTS EDGE - jeden o którym wspomniałem w odległości 8km a drugi w odległości 4km. Czy możliwe, że modem w laptopie łapie sygnał z tego bliższego nadajnika i dlatego czasy odpowiedzi są krótsze?
3. Czy anteny na konkretną technologię są lepsze od anten wielozakresowych?
Mam kilka pytań:
1.Czy jest sens zakupu anteny do UMTS jeśli do najbliższego BTSa z UMTS mam 12km i ukształtowanie terenu jest w miarę dobre (mało lasów, więcej samych pól rolnych)?
2. W tej chwili mam antenkę wielozakresową skierowaną na BTSa z EDGE podłączoną bezpośrednio do modemu (Option 3G+) w kompie w odległości 8km i czasy odpowiedzi są na poziomie 500-600ms i dodatkowo mam w laptopie modem (Huawei E870) i czasy odpowiedzi na tym modemie są na poziomie 200-300ms. Dodam, że jestem w zasięgu dwóch BTS EDGE - jeden o którym wspomniałem w odległości 8km a drugi w odległości 4km. Czy możliwe, że modem w laptopie łapie sygnał z tego bliższego nadajnika i dlatego czasy odpowiedzi są krótsze?
3. Czy anteny na konkretną technologię są lepsze od anten wielozakresowych?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez yellowboy, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Y
Y
- Cz3ski
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Antena UMTS
Na pewno łapiesz sygnał od bliższego BTSa. Antena do UMTS najlepiej panel bestpartnera pytanie czy nie za daleka odległość? a ten bliższy BTS nie ma UMTS? bo 4km to o wiele bliżej. Może pokaż na mapie gdzie jesteś i jakie BTS są dookoła Ciebie.
BTS MAP
BTS MAP
EeePC 904HD + Huawei E169
-
- Użytkownik forum
Link do lokalizacji:Cz3ski pisze:Na pewno łapiesz sygnał od bliższego BTSa. Antena do UMTS najlepiej panel bestpartnera pytanie czy nie za daleka odległość? a ten bliższy BTS nie ma UMTS? bo 4km to o wiele bliżej. Może pokaż na mapie gdzie jesteś i jakie BTS są dookoła Ciebie.
BTS MAP
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/52.62163 ... 39062/z/12
Działkę mam w miejscowości Królewo i najbliższy UMTS jest w Płońsku do krótego w linii prostej mam 12km. W grę wchodzi tylko Plus lub Play.
Dlaczego panelowa antena a nie kierunkowa?
- Cz3ski
Rzeczywiście w twojej okolicy niema nigdzie UMTSu, dopiero w Płońsku więc daleko trochę. Z tego co ja wiem to najlepsza antena do UMTS to właśnie panel Bestpartnera ale ona tu nie pomoże raczej jest zadaleko no chyba że się myle to niech ktoś mnie poprawi.
Bestpartner
Bestpartner
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nie do końca, to czas jaki leci sygnał radiowy od modemu do BTS'a to mała część pingu. Dużo bardziej ważniejsze jest obciążenie danego BTS'a oraz jakość sygnału dochodzącego od BTS'a do modemu.yellowboy pisze:Czy możliwe, że modem w laptopie łapie sygnał z tego bliższego nadajnika i dlatego czasy odpowiedzi są krótsze?
Oczywiście, że tak. Już było o tym duzo na forum, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.yellowboy pisze:Czy anteny na konkretną technologię są lepsze od anten wielozakresowych?
Uważa się, że nodeB wpuszcza userów znajdujących się nie więcej niż 10km od niego. Zatem możesz mieć problemy z zalogowaniem się do niego. Jednak nodeB Playa są tak ustawione, że sieją sygnałem daleko i można się do nich logować z większych odległości. Zatem jak już coś to lepiej kombinować z Playem. Dodatkowo trzeba by zbadać jak daleko od Ciebie kończy się zasięg Playa bez anteny zewnętrznej. Bo można powiedzieć, że masz bardzo ładne warunki, jak nie ma przeszkód.yellowboy pisze:najbliższy UMTS jest w Płońsku do krótego w linii prostej mam 12km.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Użytkownik forum
Nie kwestionuję zalet tej anteny którą podałeś ale w moim przypadku chyba lepsza będzie kierunkowa aniżeli panelowa biorąc pod uwagę to, że mam tylko jeden BTS z UMTS który jest dość daleko...chyba, że się mylę:)Cz3ski pisze:Rzeczywiście w twojej okolicy niema nigdzie UMTSu, dopiero w Płońsku więc daleko trochę. Z tego co ja wiem to najlepsza antena do UMTS to właśnie panel Bestpartnera ale ona tu nie pomoże raczej jest zadaleko no chyba że się myle to niech ktoś mnie poprawi.
Bestpartner
Proszę o info wszystkich odnośnie tego czy jest sens "walki" o UMTS z odległości 12km
[ Dodano: 2009-05-05, 15:37 ]
Mam zamiar przetestować i Plusa i Playa bo oni mają UMTS w Płońsku ale nie wiem czy jest sens kupować antenę i jaką antenę - wydaje mi się, że kierunkowa w takiej sytuacji będzie lepsza.YaHooo pisze:Uważa się, że nodeB wpuszcza userów znajdujących się nie więcej niż 10km od niego. Zatem możesz mieć problemy z zalogowaniem się do niego. Jednak nodeB Playa są tak ustawione, że sieją sygnałem daleko i można się do nich logować z większych odległości. Zatem jak już coś to lepiej kombinować z Playem. Dodatkowo trzeba by zbadać jak daleko od Ciebie kończy się zasięg Playa bez anteny zewnętrznej. Bo można powiedzieć, że masz bardzo ładne warunki, jak nie ma przeszkód.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ale antena panelowa jest anteną kierunkowąyellowboy pisze:w moim przypadku chyba lepsza będzie kierunkowa aniżeli panelowa
![:]](./images/smilies/splash.gif)

Napisałem już nieco w swoim poprzednim poście, ale jak chcesz więcej to poszukaj na forum. Ten temat był już wałkowany 123566 razyyellowboy pisze:Proszę o info wszystkich odnośnie tego czy jest sens "walki" o UMTS z odległości 12km

Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
Tego posta pisałem jak Twój post już się pokazał na forum a ja go jeszcze nie widziałem bo byłem w trakcie pisania:))) W każdym bądź razie dzięki za infoYaHooo pisze:[...]
Napisałem już nieco w swoim poprzednim poście, ale jak chcesz więcej to poszukaj na forum. Ten temat był już wałkowany 123566 razy

Ostatnio zmieniony 2009-05-05, 15:00 przez yellowboy, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Na początek spróbuj jakimś telefonem dla testów gdzie ginie ci zasięg HSDPA. Chodzi mi o tę odległość z Płońska do twojej miejscowości.
-
- Użytkownik forum
Hehe to nie będzie takie proste ale coś wymyślę:) A jaka odległośc bedzie "krytyczna", żeby u mnie to zadziałało?Jaco pisze:Na początek spróbuj jakimś telefonem dla testów gdzie ginie ci zasięg HSDPA. Chodzi mi o tę odległość z Płońska do twojej miejscowości.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Trudno to określić szczegółowo. YaHooo myślę że już dobrze to wytłumaczył.yellowboy pisze:A jaka odległośc bedzie "krytyczna", żeby u mnie to zadziałało?
-
- Użytkownik forum
Ok:)
-
- Stały użytkownik forum
Na pasmo UMTS to tylko antenę XP z firmy Bestpartner. Sam mam dwie i na razie nie widzę lepszych . Ja mam model 20 i sygnał odbieram z 17 km. 

wiem że w tym temacie jeszcze jestem cienki. Powoli zdobywam doświadczenie
- Cz3ski
szmyrek Ciekawy wynik osiągnąłeś. Jak wygląda twoj teren? Bo 17km to niezły kawał, gdzie masz zamontowaną antenę? Podziel się tym z nami, yellowboy
ma 12km więc może to będzie dobre rozwiązanie dla niego.
ma 12km więc może to będzie dobre rozwiązanie dla niego.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Cz3ski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
wiem że w tym temacie jeszcze jestem cienki. Powoli zdobywam doświadczenie
-
- Użytkownik forum
Właśnie zastanawiam się nad anteną XP 20dB Bestpartnera ale...sprawa wygląda następująco:szmyrek pisze:Na pasmo UMTS to tylko antenę XP z firmy Bestpartner. Sam mam dwie i na razie nie widzę lepszych . Ja mam model 20 i sygnał odbieram z 17 km.
Siedzę właśnie u mnie na działce po 6 godzinach spędzonych na dachu na testach sygnału z wszystkich możliwych kombinacji (dostępny BTS/operator). Jeśli chodzi o HSDPA to łapie tylko PLAY (mam do niego 12km) ale w top_netinfo sygnał mam miedzy 0 a 1% i nie uda mi się w tej chwili nic więcej "wyciągnąć" z mojej beznadziejnej antenki wielozakresowej ATK LOG. Ale na tej antence "wyciągam" 70% sygnału z EGDE Plusa i do przeglądania stron na działce to uważam, że nie jest najgorzej - pingi średnio 200-250ms. Ale, że łapię HSDPA z Playa zastanawiam się czy pokusić się i kupić w/w antenkę Bestprartnera. I tutaj powstaje moje pytanie - czy dużo zyskam wydając ok 450PLN mając sygnał HSDPA z Playa na poziomie 20-30% w top_netinfo w stosunku do 70% sygnału z EDGE Plusa jesli chodzi o korzystanie z netu?
Mój sprzęt: Linksys WRT54G3G -> Huawei E870 -> 5m Kabla do anteny która jest na dachu.
Pozdrawiam,
Y
Y
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Moim zdaniem kup antenę 15dBi z Bestpartnera. Jest o wiele tańsza. Pamiętaj, że w razie czego to w ciągu 10 dni możesz im zwrócić antenę jak nie będzie zniszczona. Tak samo jak dojdziesz do wniosku, że jest za słaba to możesz zwrócić i kupić 20dBi. Osobiście sądzę, że warto, bo mi przy słabym sygnale (-95dBm) udało się uzyskać stabilne 1mbs, a można i więcej. Jednak pamiętaj, że Play przycina prędkości do 1mbps.yellowboy pisze:I tutaj powstaje moje pytanie - czy dużo zyskam wydając ok 450PLN mając sygnał HSDPA z Playa
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
Tak chyba właśnie zrobię, że kupie najpierw tą 15dBm skoro można ją zwrócić/wymienić.YaHooo pisze:Pamiętaj, że w razie czego to w ciągu 10 dni możesz im zwrócić antenę jak nie będzie zniszczona. Tak samo jak dojdziesz do wniosku, że jest za słaba to możesz zwrócić i kupić 20dBi.
Wiem, że Play obcina do 1Mb/s ale innej alternatywy na ta chwilę na działce nie mam. Pozatym do ogladania stron itp 1Mb/s wystarczy mi w zupełności.YaHooo pisze:
Osobiście sądzę, że warto, bo mi przy słabym sygnale (-95dBm) udało się uzyskać stabilne 1mbs, a można i więcej. Jednak pamiętaj, że Play przycina prędkości do 1mbps.
Dzięki za nfo:)
Pozdrawiam,
Y
Y
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Też mi się tak wydaje, a ściągnąć jakiegoś Winampa też się dayellowboy pisze:Pozatym do ogladania stron itp 1Mb/s wystarczy mi w zupełności.

Pozdrawiam YaHooo