Jak udostępnić połączenie dla dwóch urządzeń?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Piocz
Początkujący użytkownik forum

Jak udostępnić połączenie dla dwóch urządzeń?

Post autor: Piocz »

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Jest to Mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.
Mój problem jest następujący.
Mam dwa kompy z których jeden udostępnia internet drugiemu. Chciałbym jeszcze korzystać z netu na telefonie z WiFi. Podłączyłem kartę WiFi na usb do komputera - host i udostępniłem połączenie WIFI. Jednak spowodowało to rozłączenie udostępniania komputerowi 2.
I moje pytanie brzmi: Czy można jednocześnie udostępniać połączenie poprzez kabel ( i karty sieciowe) i WiFi?

Może to trochę zawiłe ale inaczej nie potrafię wytłumaczyć.
Jeżeli już to było to przepraszam ale nie udało mi się tego odszukać.

Pozdrawiam wszystkich.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Jak udostępnić połączenie dla dwóch urządzeń?

Post autor: Jaco »

Piocz pisze:Czy można jednocześnie udostępniać połączenie poprzez kabel ( i karty sieciowe) i WiFi?
Nie.

Można dokupić router który będzie udostępniał neta przez kabel i wifi. Tak będzie o wiele prościej gdyż możesz używać neta na drugim kompie nawet wówczas kiedy inne nie działają. Bo udostępniając neta z kompa na komp to zawsze ten udostępniający musi być włączony.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Piocz możesz spróbować zrobić tak:
- przejdź do Połączeń sieciowych,
- zaznacz trzymając ctrl połączenie wi-fi oraz LAN,
- potem przyciśnij prawym przyciskiem myszy na którejś z wybranych ikonek i wybierz Połączenia mostkowe. Powinno pojawić Ci się nowe połączenie o nazwie Mostek sieciowy.
- teraz udostępnij normalnie połączenie internetowe na połączenie o nazwie Mostek sieciowy.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Piocz

Jaco pisze:
Piocz pisze:Czy można jednocześnie udostępniać połączenie poprzez kabel ( i karty sieciowe) i WiFi?
Nie.

Można dokupić router który będzie udostępniał neta przez kabel i wifi. Tak będzie o wiele prościej gdyż możesz używać neta na drugim kompie nawet wówczas kiedy inne nie działają. Bo udostępniając neta z kompa na komp to zawsze ten udostępniający musi być włączony.
Wiem, wiem router rozwiązałby moje kłopoty ale na razie nie mam funduszy ( a jak już kupić router to jakiś porządniejszy). Dlatego kombinowałem jakimś innym sposobem.

YaHooo: spróbuje twojej metody wieczorkiem.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Piocz pisze:YaHooo: spróbuje twojej metody wieczorkiem.
Podziel się koniecznie spostrzeżeniami. W razie problemów spróbuję Ci pomóc.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Piocz

YaHooo pisze:Podziel się koniecznie spostrzeżeniami. W razie problemów spróbuję Ci pomóc.
Na początek DZIĘKI ZA PODPOWIEDŹ :ok:
A więc tak.
Udało się zmostkować połączenia (połączenie dom i WIFI). Udało się udostępnić połączenie dla mostka. Jest tylko małe ale, drugi komp łączy się z netem, komóreczka też się łączy z komputerem udostępniającym (podaje przypisany adres IP, siłę połączenia itp.) ale nie może połączyć się z netem. Przeglądarka (Opera) pisze że nie może się połączyć ze zdalnym serwerem lub niewłaściwy adres. Tak jakby nie było jednak udostępnione połączenie dla telefonu przez WIFI. (Telefon na Windows mobile 6.0)
Jeszcze wieczorkiem będę z tym walczył (wtedy dopiero mam dostęp do kompa).

Oczywiście wszelkie propozycje i sugestie BARDZO MILE WIDZIANE.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-05-07, 17:15 ]
Wycięcie autocytatu.
Ostatnio zmieniony 2009-05-07, 16:14 przez Piocz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Piocz pisze:Przeglądarka (Opera) pisze że nie może się połączyć ze zdalnym serwerem lub niewłaściwy adres.
Moim zdaniem to jest wina błędnie skonfigurowanej bramy, lub DNS. Zobacz jak jest w komputerze który ma internet po wi-fi i ustaw tak samo w telefonie. Niestety nie wiem gdzie to się ustawia, bo nie mam takiej komórki.
ODPOWIEDZ