tp link wr543 + air live wl-5460ap v2 problem z zabezpieczem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
tp link wr543 + air live wl-5460ap v2 problem z zabezpieczem
Witam. Sprawa wygląda tak. TP link odbiera mi sygnał radiowy od dostawcy, dalej go posyła do airlive który rozsyła go w domu bezprzewodowo <laptop> i do komputera stacjnarnego idzie także kablem LAN.
Próbuje ustawić jakieś zabezpieczenie. Ale na WPA2 laptop podłączył się do sieci, ale nie mogłem przeglądać stron. Wstawiłem WPA i jest ok, ale tak nie do końca, komputery w sieci się nie widzą i jak ściągam coś na kompie stacjonarnym to na laptopie "tracę ping" ,włączę coś ściągać to zaraz przerwie i transfer ustaje.
Teraz mam tylko zabezpieczenie mac i wszystko działa ok.
Dodam że wcześniej miałem odbiór za pomocą air live a tl link mi rozsyłał po domu. Ale coś nie wydalało jak dwa kompy były włączone i tp link się resetował samoczynnie.
Próbuje ustawić jakieś zabezpieczenie. Ale na WPA2 laptop podłączył się do sieci, ale nie mogłem przeglądać stron. Wstawiłem WPA i jest ok, ale tak nie do końca, komputery w sieci się nie widzą i jak ściągam coś na kompie stacjonarnym to na laptopie "tracę ping" ,włączę coś ściągać to zaraz przerwie i transfer ustaje.
Teraz mam tylko zabezpieczenie mac i wszystko działa ok.
Dodam że wcześniej miałem odbiór za pomocą air live a tl link mi rozsyłał po domu. Ale coś nie wydalało jak dwa kompy były włączone i tp link się resetował samoczynnie.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: tp link wr543 + air live wl-5460ap v2 problem z zabezpieczem
W jakim trybie pracuje Tp-Link a w jakim WL-5460?vicher pisze:TP link odbiera mi sygnał radiowy od dostawcy, dalej go posyła do airlive który rozsyła go w domu bezprzewodowo <laptop> i do komputera stacjnarnego idzie także kablem LAN.
W jaki sposób TP-Link posyła sygnał do Wl5460. Coś jest przekombinowane w tej konfiguracji.
Prawidłowo powinno być tak:
Tp-Link pracuje jako AP Client, kablem podłączony do Ovislinka, Ovislink pracuje jako router i nadaje po WiFi (i można podłączyć 1 komputer po kablu). Inna konfiguracja to Ovislink pracuje jako AP Client a Tp-Link jako router z WiFi do którego można podłączyć 4 komputery po kablu i kilka po WiFi.
Nie pomagam na PW!
-
Tp link pracuje jako AP Client Router a ovislink jako Access Point.
[ Dodano: 2009-05-10, 13:32 ]
[ Dodano: 2009-05-10, 13:32 ]
właśnie w tej konfiguracji gdzy 2 komputery były podłączone do sieci i rozpoczeły ściąganie to tp link się resetował.wojteks pisze:Inna konfiguracja to Ovislink pracuje jako AP Client a Tp-Link jako router z WiFi do którego można podłączyć 4 komputery po kablu i kilka po WiFi.
- wojteks
- *** Administrator ***
Co by było gdybyś podłączył PC i laptopa pod Tp-Linka po kablach i wtedy sprawdził czy będą zaniki internetu. Czy jakoś ograniczasz ściągnie w programie do ściągania (ilość równoczesnych połączeń, ilość pakietów na sekundę, maksymalną prędkość ściągania)vicher pisze:Tp link pracuje jako AP Client Router a ovislink jako Access Point.
Nie pomagam na PW!
-
Nic nie ograniczam.wojteks pisze:Czy jakoś ograniczasz ściągnie w programie do ściągania
To znaczy tp link podłączony do ovislinka a 2 kompy kablem pod tp linka??wojteks pisze:Co by było gdybyś podłączył PC i laptopa pod Tp-Linka po kablach i wtedy sprawdził czy będą zaniki internetu.
Wtedy też tp link się restartował.
Ostatnio zmieniony 2009-05-10, 12:43 przez vicher, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie, Tp-Link do anteny dostawcy i do niego komputery po LAN (Ovislink odłączony).vicher pisze:To znaczy tp link podłączony do ovislinka a 2 kompy kablem pod tp linka?
Kanał WiFi w domu musi się różnić przynajmniej o 4 kanały od kanału WiFi stosowanego przez dostawcę.
W programie ogranicz ściąganie do 70% łącza jakie wykupiłeś i ogranicz wysyłanie (upload) do 50% łącza od dostawcy. Wtedy sprawdź jak to działa.
Nie pomagam na PW!
-
a co to ma na celu?wojteks pisze:W programie ogranicz ściąganie do 70% łącza jakie wykupiłeś i ogranicz wysyłanie (upload) do 50% łącza od dostawcy. Wtedy sprawdź jak to działa.
Jak nie mam włączonych zabezpieczeń to internet działa normalnie, jak włączę np wpa2 to po wpisaniu hasła pisze pobieranie adresu ip itp... pobiera pobiera ale pobrac nie może i internet nie działa.
[ Dodano: 2009-05-11, 18:57 ]
Bez zabezpieczenia ip samo się pobiera.
- wojteks
- *** Administrator ***
Żeby działało WPA2 musi być Windows XP z SP3. Co by było gdybyś dał tylko zabezpieczenie wpa-psk?vicher pisze:jak włączę np wpa2 to po wpisaniu hasła pisze pobieranie adresu ip itp... pobiera pobiera
Nie pomagam na PW!