tp link wr543 + air live wl-5460ap v2 problem z zabezpieczem

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
vicher
Początkujący użytkownik forum

tp link wr543 + air live wl-5460ap v2 problem z zabezpieczem

Post autor: vicher »

Witam. Sprawa wygląda tak. TP link odbiera mi sygnał radiowy od dostawcy, dalej go posyła do airlive który rozsyła go w domu bezprzewodowo <laptop> i do komputera stacjnarnego idzie także kablem LAN.
Próbuje ustawić jakieś zabezpieczenie. Ale na WPA2 laptop podłączył się do sieci, ale nie mogłem przeglądać stron. Wstawiłem WPA i jest ok, ale tak nie do końca, komputery w sieci się nie widzą i jak ściągam coś na kompie stacjonarnym to na laptopie "tracę ping" ,włączę coś ściągać to zaraz przerwie i transfer ustaje.

Teraz mam tylko zabezpieczenie mac i wszystko działa ok.

Dodam że wcześniej miałem odbiór za pomocą air live a tl link mi rozsyłał po domu. Ale coś nie wydalało jak dwa kompy były włączone i tp link się resetował samoczynnie.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: tp link wr543 + air live wl-5460ap v2 problem z zabezpieczem

Post autor: wojteks »

vicher pisze:TP link odbiera mi sygnał radiowy od dostawcy, dalej go posyła do airlive który rozsyła go w domu bezprzewodowo <laptop> i do komputera stacjnarnego idzie także kablem LAN.
W jakim trybie pracuje Tp-Link a w jakim WL-5460?

W jaki sposób TP-Link posyła sygnał do Wl5460. Coś jest przekombinowane w tej konfiguracji.

Prawidłowo powinno być tak:
Tp-Link pracuje jako AP Client, kablem podłączony do Ovislinka, Ovislink pracuje jako router i nadaje po WiFi (i można podłączyć 1 komputer po kablu). Inna konfiguracja to Ovislink pracuje jako AP Client a Tp-Link jako router z WiFi do którego można podłączyć 4 komputery po kablu i kilka po WiFi.
Nie pomagam na PW!
vicher

Tp link pracuje jako AP Client Router a ovislink jako Access Point.

[ Dodano: 2009-05-10, 13:32 ]
wojteks pisze:Inna konfiguracja to Ovislink pracuje jako AP Client a Tp-Link jako router z WiFi do którego można podłączyć 4 komputery po kablu i kilka po WiFi.
właśnie w tej konfiguracji gdzy 2 komputery były podłączone do sieci i rozpoczeły ściąganie to tp link się resetował.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

vicher pisze:Tp link pracuje jako AP Client Router a ovislink jako Access Point.
Co by było gdybyś podłączył PC i laptopa pod Tp-Linka po kablach i wtedy sprawdził czy będą zaniki internetu. Czy jakoś ograniczasz ściągnie w programie do ściągania (ilość równoczesnych połączeń, ilość pakietów na sekundę, maksymalną prędkość ściągania)
Nie pomagam na PW!
vicher

wojteks pisze:Czy jakoś ograniczasz ściągnie w programie do ściągania
Nic nie ograniczam.
wojteks pisze:Co by było gdybyś podłączył PC i laptopa pod Tp-Linka po kablach i wtedy sprawdził czy będą zaniki internetu.
To znaczy tp link podłączony do ovislinka a 2 kompy kablem pod tp linka??
Wtedy też tp link się restartował.
Ostatnio zmieniony 2009-05-10, 12:43 przez vicher, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

vicher pisze:To znaczy tp link podłączony do ovislinka a 2 kompy kablem pod tp linka?
Nie, Tp-Link do anteny dostawcy i do niego komputery po LAN (Ovislink odłączony).

Kanał WiFi w domu musi się różnić przynajmniej o 4 kanały od kanału WiFi stosowanego przez dostawcę.

W programie ogranicz ściąganie do 70% łącza jakie wykupiłeś i ogranicz wysyłanie (upload) do 50% łącza od dostawcy. Wtedy sprawdź jak to działa.
Nie pomagam na PW!
vicher

wojteks pisze:W programie ogranicz ściąganie do 70% łącza jakie wykupiłeś i ogranicz wysyłanie (upload) do 50% łącza od dostawcy. Wtedy sprawdź jak to działa.
a co to ma na celu?
Jak nie mam włączonych zabezpieczeń to internet działa normalnie, jak włączę np wpa2 to po wpisaniu hasła pisze pobieranie adresu ip itp... pobiera pobiera ale pobrac nie może i internet nie działa.

[ Dodano: 2009-05-11, 18:57 ]
Bez zabezpieczenia ip samo się pobiera.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

vicher pisze:jak włączę np wpa2 to po wpisaniu hasła pisze pobieranie adresu ip itp... pobiera pobiera
Żeby działało WPA2 musi być Windows XP z SP3. Co by było gdybyś dał tylko zabezpieczenie wpa-psk?
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ