Zasięg iplus

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
paweliplus
Specjalista bezprzewodowy-senior

Zasięg iplus

Post autor: paweliplus »

Witam . Posiadam internet Iplus i mam nadajnik od domu ok 300 - 500 m . Zasięg w Iplus mangerze miałem 0 - 1 kreskę w domu , za oknem 2-3 (3G zmienia sie co jakihś czas na HSDPA) . W programie kolegi z tego forum wyświetla mi w domu zasięg 1 % a za oknem 30 - 40 % - ( -77dBm 18dBi). Mój modem nie widzisz sie z nadajnikiem bo przeszkodą jest kawałek dachu . Moje pytanie czy to aż tak bardzo tłumi sygnał , czy coś innego , ze ja nie mam full zasięgu ?? ( wydaje mi sie ze nie jest obciążony nadajnil). Obecnie posiadam kable od modemu chyba 2 m . Czy można dłuższy użyć ?? I jaki może być najdłuższy ??

Pawel ;]
Awatar użytkownika
Blazej

Re: Zasięg iplus

Post autor: Blazej »

Jeżeli masz taką możliwość to weż komputer z modemem i wyjdź z nim naprzeciwko nadajnika. Jeżeli wtedy nie będziesz miał full zasięg to znaczy że problem leży w modemie albo nadajniku (wątpie).
paweliplus pisze:Czy można dłuższy użyć ?? I jaki może być najdłuższy ??
Jeżeli kupisz kabel dobrej jakość to może być dłuższy. Ja korzystałem z przedłużki USB 3m i mi śmigało ale to zależy od kabla.

Ps. sprawdź czy ten nadajnik jest z plusa 3g(UMTS/HSDPA) http://mapa.btsearch.pl/ ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

paweliplus pisze:to aż tak bardzo tłumi sygnał
Blaszany dach? Jeśli tak to możliwe, że tak zasięg spada. U ciotki na 2G z 80% do 10% mi w telefonie na GSM spada a 3G ma jeszcze słabszą przenikalność przez ściany.
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: szmitz »

Mój brat ma komputer na poddaszu na zewnątrz ma moc według TNI (7 dBi na dworze - do nadajnika tak jak kiedyś pisałem jest ok 14 km ) i dach jest z blachodachówki pokój ma w skośie dachu i zasięgu 3G nie tylko w pokoju a za oknem dachowym ( na dworze ) jest .Z moich doświatczeń wynika ze sygnał tumią : kable energetyczne naziemnie ( Wziołem kabel usb 5 metrów . Modem podłączyliśmy z bratem pod jego PC i położyłem modem na parapet nad nim 0.5 metra idzie linia energetyczna do domu . Sygnału z Iplusa nie było wcale a Ery 7 dBi a Play Online 9 dBi do nadajników ok 14 km wszystkich operatorów - Czemu tylko z Iplusa nie ma w tym miejscu sygnału 3G przecież Era ma noB-a w tym samym miejscu co plus ?? ) cd. zakuceń - mgła , blacha , drzewa , nierównośći terenu .

Jeśli masz modem na USB to kup kabel 5 metrów i modem za okno wystaw , ja tak mam i jest git .
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

szmitz, Plus coś krótko ustawia zasięg. Mam od siebie 400m nowy nodeB i mam około 50% zasięgu.
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Tak a jak pszenosłem modem na wschodnie okno i ustawiłem na nadajnik ten sam to jest to 7 dBi a w nocy nawet 10 dBi a ery z tej samej wieży 15 dBi .
Netia 2Mb/s. :)
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
Awatar użytkownika
paweliplus

No tak myśłałem , więć kupię ten kabel 5 m i wystawie modem aż na koniec balkonu bo tam bedzie sie "widział" z nadajnikiem . Zobaczymy czy jeszcze coś wycisne z niego , na_razie to tak na testach to gdzies wychodzi ok. 2 mb/s a max predkosc sciągania mialem 294 kb/s (szok) .
Jeżeli masz taką możliwość to weż komputer z modemem i wyjdź z nim naprzeciwko nadajnika.
- nie ma takiej możliwośc ;p wezme skrzynke na plecy xD
Ostatnio zmieniony 2009-05-10, 19:00 przez paweliplus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

paweliplus pisze:W programie kolegi z tego forum wyświetla mi w domu zasięg 1 % a za oknem 30 - 40 % - ( -77dBm 18dBi).
Więc to jest dość dobry wynik. Ja 200m od nodeB, przysłoniętego częściowo jednym drzewem mam zasięg -79dBm.
ja.michal pisze:Plus coś krótko ustawia zasięg. Mam od siebie 400m nowy nodeB i mam około 50% zasięgu.
Chyba chcą zapobiec dużemu obciążeniu nodeB.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
lubczyk
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: lubczyk »

YaHooo pisze:Chyba chcą zapobiec dużemu obciążeniu nodeB.
Ta. A prędkości na tych nodeB i tak okropne. Ja w każdym bądź razie tak mam u siebie w Lc.
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

lubczyk pisze:Ta. A prędkości na tych nodeB i tak okropne
Nie zawsze :) Sam jestem przykładem tego, że działa dobrze. Jednak to, że u mnie tak jest nie musi oznaczać, że tak jest wszędzie.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

paweliplus, Kup kabel usb 2.0 gdyż jest szybszy od 1.3 . Ja kupiłem na allegro 2X kabel 5 metrów bo do E220 są potrzebne 2 kable i za oby dwa dałem 10 zł a w sklepie chciał 24 zł za 1 kabel . :ok: tylko jak pada deszcz to weż modem do środka bo mi się raz zalał i go 3 dni suszyłem i dalej działa więc wniosek Huawei powinien wytrzymać lekie zawilgocenia , jak był śnieg to też był na dworze nawet go nie okrywałem i działa . U mnie wisi na drągu 3 metry od gruntu i jak zawieszam to wchodzę na parapet i modem na kija i wtedy dopiero na drąga - Jesli kompa mam na parterze a nie na poddaszu . :]
Netia 2Mb/s. :)
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
gajorek1977
Stały użytkownik forum

Post autor: gajorek1977 »

hej, mam pytanie: jeżeli w telefonie 3g plusa na dystansie ok 10 km łapie tylko cząstkowy zasięg to czy możliwe jest że orange i era które mają nodeb prawie w tych samych miejscach co iplus zasięg mają 3/5 kresek? sprawdzałem to na telefonie z włączonym tylko 3g i wyszukiwałem dostępnych sieci. Na stałe były tam tylko właśnie tylko orange i era, a plus pojawiał się i znikał...
Ostatnio zmieniony 2009-05-11, 16:37 przez gajorek1977, łącznie zmieniany 1 raz.
już nie pełzający iPlus... niech żyje OFP
Awatar użytkownika
paweliplus

bo do E220 są potrzebne 2 kable
Czy ja dobrze słyszę ?? Do E220 potrzeba dwa kable USB ??? No to ja przecierz od ponad roku używam zwykłego kabla tylko jednego i śmiga ...
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

lubczyk pisze:Ja w każdym bądź razie tak mam u siebie w Lc.
Tak,tam to by się przydał upgrade transmisji,no i dostawienie nodeB do drugiej stacji...

[ Dodano: 2009-05-11, 18:59 ]
paweliplus pisze:Do E220 potrzeba dwa kable USB ???
Jak ma się w badziewnym laptopie problemy z zasilaniem,to wtedy trzeba :)

[ Dodano: 2009-05-11, 19:01 ]
szmitz pisze:bo do E220 są potrzebne 2 kable
Bez sensu...trzeba było od razu zasilanie dociągnąć grubym kablem ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

gajorek1977 pisze:czy możliwe jest że orange i era które mają nodeb prawie w tych samych miejscach co iplus zasięg mają 3/5 kresek?
Tak możliwe, po prostu nodeB Plusa sieje pod innym kątem oraz z inną mocą.
gajorek1977
Stały użytkownik forum

Post autor: gajorek1977 »

YaHooo pisze:Tak możliwe, po prostu nodeB Plusa sieje pod innym kątem oraz z inną mocą.
tak, ale gdy plus normalnie nie ma prawie zasięgu to czy era i orange może mieć aż 3 kreski (w końcu to 10 km!!!) w telefonie samsung sgh l700? pytam czy w trybie pracy sieci umts telefon znajduje tylko sieci umts czy też jakieś gsm...
Ostatnio zmieniony 2009-05-12, 15:36 przez gajorek1977, łącznie zmieniany 1 raz.
już nie pełzający iPlus... niech żyje OFP
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

gajorek1977 tylko UMTS. Inna częstotliwość więc GPRS/EDGE się nie łapie.
Awatar użytkownika
paweliplus

Moglibyście mi dać namiary na aukcje na allegro z kablem który jest zakonczony z jednej strony USB a z drugiej mini USB i zeby miał przynajmniej 5 m . Jakoś nie mogłem znaleźć
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

paweliplus, bana na wyszukiwarkę dostałeś na allegro?
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Patryk_, Jak jak podłączam na jeden kabel to PC go nie wykrywa a 2 kable są poto aby było stabilne zasilanie bo na 5 metrach napięcie spada .
A wsprawie tego kabla to kup zwykły usb . Wpisz w allegro :kabel usb 5 metrów i masz, Do modemu masz dołączony kabel , z jednej strony kończy się 2 wyjściami usb a z drugiej mini usb do mini USB podłączasz modem a w 2 wtyki USB podłączasz kable 5 metrowe i gitara . :super:
ODPOWIEDZ