Zasięg HSDPA

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kshaq6
Użytkownik forum

Zasięg HSDPA

Post autor: kshaq6 »

Czy mam szanse na złapanie zasięgu HSDPA z takiej odległości?

Dzięki takiej antenie?
http://yagi.pl/product_info.php/cPath/5 ... cts_id/991
Przeczytałem, że koleś złapał z 10 km może mi się też by udało, mam około od btsa 14 km
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Zasięg HSDPA

Post autor: Patryk »

kshaq6 pisze:Czy mam szanse na złapanie zasięgu HSDPA z takiej odległości?
Szklana kula jest potrzebna :]
Szanse zawsze są,jak w lotto ;)
Niestety trzeba wziąć pod uwagę masę czynników - ukształtowanie terenu (czy masz widocznośc optyczną ze stacją,bo jak nie masz,to zapomnij),konfigurację sieci (zakaz połaczeń dla odległości ponad X km),etc.

A na Yagi.pl to kupuje się podstawki pod piwo i sznurek do snopowiązałki,a nie anteny i kable - tyle razy o tym było pisane,ze aż głowa boli...
kshaq6
Użytkownik forum

To jaki jest najlepszy, widoku niema, nie wiem, mój nadajnik EDGE jest przeciążony w odległości do 8 km znajdują się jeszcze 2, nie wiem czy kupować antenę kierunkową na EDGE czy próbować się dobić z HSDPA. Niedaleko się też znajduje nadajnik wimax Ery, zadzwoniłem do nich, po ok miesiąca oddzwoniła babka, powiedziała, że będzie działać internet, po dwóch godzinach oddzwonił koleś i powiedział, że w wiosce jest dziura i się w niej znajduje nie wiem co mam robić ;/

[ Dodano: 2009-05-07, 22:27 ]
Mapka
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

kshaq6 pisze:mój nadajnik EDGE jest przeciążony w odległości do 8 km znajdują się jeszcze 2,
Więc można spróbować z antenką ATK20 z Dipola na 900MHz. Wtedy możesz swobodnie wybrać BTs'a do którego chcesz się łączyć. O ile nie leżą one w małym kącie, albo jeden za drugim patrząc od Twojego domu.

Jeśli Ci chodzi o 3g to bierz panel 15dBi z Bestpartnera na pasmo UMTS. Jednak tutaj musisz zobaczyć gdzie się kończy zasięg 3g od Twojego domu. Ideałem by było jakbyś po wymuszeniu 3g i wyniesieniu modemu/telefonu na dach mógł wykrywać chociaż szczątkowy zasięg i się połączyć z siecią.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

kshaq6 pisze:że w wiosce jest dziura i się w niej znajduje nie wiem co mam robić ;/
Pewnie pagórkowaty teren...
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

Wiele też zależy od tego, w jakim stopniu jest obciążony nadajnik UMTS im większe obciążenie tym mniejsza szansa na połączenie, a tym samym mniejszy skuteczny zasięg. Czyli możesz być blisko nadajnika, zasięg będzie niezły, a połączenie internetowego nie będzie się dało nawiązać.
Latka lecą...
Awatar użytkownika
Blazej
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Blazej »

Ja na twoim miejscu spróbowałbym z anteną http://www.bestpartner.pl/index.php?kategorie=9 jeżeli zamontujesz ją wysoko to jest duża szansa na złapanie HSDPA, ja mam do nadajnika około 8 km ale na drodze do niego stoi las i przy tej antence łapie mi HSDPA.
kshaq6
Użytkownik forum

A jak ci się sprawuje? ile masz kresek? Mam maszt taki na antenę TV od dawna nieużywany
Awatar użytkownika
Blazej

kshaq6 pisze:A jak ci się sprawuje?
Ja nie mogę narzekać bo mam połączenie bardzo stabilne transfer 1,6 Mb/s a jeżeli chodzi o siłę sygnału to mam na_razie zero kresek bo antene mam nisko i las zasłania mi zasięg ale jak podniosłem ją na próbę wysoko to miałem 2-3 kreski zasięgu. :D dodam jeszcze że kabel łączący antenę z modemem mam 15 metrów ( to dość dużo) i net mi śmiga. Jeżeli chodzi o ten maszt to powinien się nadawać.
Ostatnio zmieniony 2009-05-08, 17:43 przez Blazej, łącznie zmieniany 1 raz.
kshaq6
Użytkownik forum

A jaką masz sieć. Dokładnie w tym mieście jest jeden nadajnik play i ery dwa.
Awatar użytkownika
Blazej

Napiszę Ci tak z tej mapki wynika że jeżeli zamontujesz antenę panel max wysoko i skierujesz ją w stronę BTS'a z ery to powinieneś złapać 3g. Ale mam pytanie na mapce napis''tu'' to jest miejsce twojego zamieszkania a ta kreska i napis''HSDPA'' to jest miejsce w którym kończy się zasięg HSDPA? Jeżeli tak to gwarancji na złapanie HSDPA nie daje ale jest duża szansa na złapanie go. A jak u ciebie z przeszkodami znajdującymi się na drodze do BTS'a napisz czy są lasy , górki itp.
kshaq6
Użytkownik forum

Tu to miejsce gdzie mieszkam, hsdpa to rzekomy zasięg ery wg. mapki ery. droga jest dosyć plaska i trochę lasu, niema żadnych wzniesień, w mojej wiosce są wysokie wierze promu, są widoczne z miejsca gdzie jest hsdpa.

[ Dodano: 2009-05-10, 18:17 ]
Jahoo patrzcie co mi się pokazało na mapce:)
Awatar użytkownika
Blazej

kshaq6 pisze:hsdpa to rzekomy zasięg ery wg. mapki ery
To co jest narysowane na mapce to tylko przybliżone wartość, najlepiej jakbyś pojechał na miejsce gdzie ''rzekomo'' kończy się zasięg HSDPA z telefonem obsługującym 3g i zobaczył gdzie naprawdę się kończy zasięg HSDPA. Wiem z doświadczenia że na mapkach nie wszystko jest zaznaczone. W moim przypadku było tak że na mapce zasięg HSDPA kończył się 6 km od domu a w rzeczywistość kończy się niecały 1 km od mojej chaty. A jeżeli na drodze do BTS;a nie ma przeszkód to taka odległość nie powinna być problemem dla anteny panel max. :ok: A na drodze do BTS;a nie ma żadnych większych budynków?
Ostatnio zmieniony 2009-05-10, 17:28 przez Blazej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Złapać sygnał to jedno ale czy się uda zalogować to też trza sprawdzic.
Awatar użytkownika
Blazej

Sundance_kid pisze:Złapać sygnał to jedno ale czy się uda zalogować to też trza sprawdzic.
Zgadzam się ale jak to sprawdzić?
lubczyk
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: lubczyk »

Wideo rozmową ;]
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
kshaq6
Użytkownik forum

Nie ma większych budynków muszę jakiś telefon załatwić z 3g i sprawdzić na mapce ery pojawiły się nowe dane, bo to co zanznaczylem to byl planowany hsdpa dzisiaj jest już normalny wedlug mapki jestem w zasięgu

[ Dodano: 2009-05-10, 18:39 ]
Jestem u babci teraz jak wrócę do domu pójdę do sąsiada wymusić hsdpa
Awatar użytkownika
Blazej

kshaq6 pisze:wedlug mapki jestem w zasięgu
Skoro tak to spróbuj wymusić 3g przez modem jeżeli się nie uda w domu to spróbuj wystawić modem za okno i się spróbuj zalogować ale jeżeli jesteś w zasięgu to antena <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> pomoże tylko wtedy można by zainwestować w innom ale ta jest najlepsza.
kshaq6
Użytkownik forum

ok dzięki
ODPOWIEDZ