problem z IP

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Raffi5000
Użytkownik forum

problem z IP

Post autor: Raffi5000 »

Cześć, próbuję połączyć się trzecim laptopem do sieci za pomocą wirelessa, ale nie mogę. Dwa pierwsze działają i wszystko jest ok. Komp znalazł routera, wpisałem hasło, zaakceptowane i sygnał wyśmienity, ale gdy chcę uruchomić przeglądarkę, to strona nie może być wyświetlona. Wcześniej z poprzednimi też miałem takie problemy, ale nie mogę sobie przypomnieć, jak to zrobiłem ?? Gdy wchodzę we właściwości połączenia, to mam info, że nie ma adresu IP i inne wartości są zerowe. Pozaznaczane mam pobranie adresu automatycznie ale nic się nie dzieje. Gdy próbuję Napraw to jest okno, że jest odnawianie adresu IP ale tak mieli i mieli nawet 15 min bez rezultatu. Co mam zrobić ?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: problem z IP

Post autor: YaHooo »

Raffi5000 a może masz włączoną filtrację MAC na routerze? Jeśli tak to w panelu administracyjnym wpisz adres 3-go laptopa i będzie ok.

PS. przeniosłem również wątek do bardziej odpowiedniego działu.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Raffi5000
Użytkownik forum

Post autor: Raffi5000 »

No spróbuję, ale co to jest pole administracyjne i jak to mam zrobić ?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Raffi5000 czyli polecam się zapoznać ze świetnym opisem konfiguorwania routerów autorstwa Jo_gurt'a dostępnego tutaj: > Konfiguracja routerów do podziału łącza internetowego dla komputerów podłączonych za pomocą kabla (ethernetowa skrętka) i bezprzewodowo (WiFi). <

Musisz wejść we właściwości sieci wi-fi w panelu routera oraz wyłączyć opcję filtrowanie MAC, albo w sekcji dozwolone adresy MAC wpisać adres MAC karty 3 laptopa.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ