Probelm z huawei E220 po aktualizacji iPlus

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
morinus
Początkujący użytkownik forum

Probelm z huawei E220 po aktualizacji iPlus

Post autor: morinus »

Witam.

Mam problem z Huawei E220, mianowicie wczoraj doczytałem na stronce iPlusa, że po aktualizacji można uzyskać łącze nawet 7,2 MB. Właśnie taki abonament mam wykupiony na ten modem więc pomyślałem co mi... i zainstalowałem. Podczas instalacji wyskaczył błąd że niemożna dalej kontynuować i aplikacja sie wyłączyła. Teraz modem działa tylko na PC-cie (na którym była robiona aktualizacja) i tylko na tym samym porcienUSB. Niestety głównie korzystam (korzystałem) z niego na laptopie na którym teraz zupełnie niedziała, Aplikacja iPlusa w_ogole nie wykrywa modemu podobnie jak cały system. Aktualizacji też nie_moge przeprowadzić na lapku bo niema modemu :cry:

System: Windows XP SP2
Modem: huawei E220
Operator: iPlus

Dziękuje z góry za jakieś rady.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-11-12, 10:56 ]
Poprawa błędów.
Ostatnio zmieniony 2008-11-12, 10:55 przez morinus, łącznie zmieniany 1 raz.
Boras
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Probelm z huawei E220 po aktualizacji iPlus

Post autor: Boras »

morinus, zrobiłeś aktualizację oprogramowania Iplus Manager czy firmware modemu? Jeśli modemu to czy wyjąłeś kartę sim robiąc aktualizację? Jeśli modem działa na pcecie to znaczy, że jest sprawny. Napisz coś więcej to będziemy Ci mogli jakoś pomóc. A jeśli robiłeś aktualizację modemu i na pcecie masz inny program do połączeń (inny iplus manager) niż na laptopie, to po aktualizacji modemu może nie współdziałać z inną aplikacją (cytat ze strony Plusa:Pamiętaj, aby w pierwszej kolejności wykonać aktualizację aplikacji iPlus Manager do wersji 1.92. Ale i tak musisz napisać coś więcej od siebie.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

morinus a spróbuj zainstalować na laptopie porogramowanie Huawei Mobile Connect albo Partner. Ono też nie wykrywa modemu? A co pokazuje Menadżer Urządzeń Winows na laptopie?> Software / Oprogramowanie / Sterowniki do kart i modemów <
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

Po aktualizacji modem pewnie zainstalował się jako pamięć masowa. W menadżerze urządzeń wywal to co z nim związane i skanuj w poszukiwaniu zmian sprzętu. Powinien być wykryty jako modem.
morinus
Początkujący użytkownik forum

Post autor: morinus »

Witam, dopiero wróciłem z pracy, problem rozwiązany, odinstalowałem całą aplikacje wraz ze sterownikami z laptopa. Potem zainstalowałem jeszcze raz iplus menagera i pozwoliłem mu dokonać wszelkich aktualizacji ;) udało się ale cudem, kilka razy wyskoczył "błędny kod pin" a ja nic nie zmieniałem w ustawieniach :szok:

PS: nie wiem czy to normalnie ale teraz gdy wpinam modem pokazuje mi się dodatkowy CD ROM :) jak na niego wchodzę to żąda kodu PIN.

PS2: było dokładnie tak jak Engelbert napisał.

Aktualizacja:

Niestety nie wszystko wróciło do normy. Wczoraj jeszcze wszystko śmigało jak powinno ale dziś modem nie chce się zalogować do sieci. Cały czas działa na EDGE zamiast na HSDP ;/ Przy próbie logowania za pomocą aplikacji plus wyskakuje "nie udało się zalogować do sieci" ;/

Aktualizacja była niestety przeprowadzona z włożoną karta, przeczytałem instrukcje ale jakoś wyleciało mi to z głowy, mocno narozrabiałem?

Próbowałem juz reinstalować aplikacje i sterowniki, bez efektu.

Macie jeszcze jakieś pomysły?

PS: robiłem aktualizacje aplikacji iPlus oraz modemu z strony plusa.
gajorek1977
Stały użytkownik forum

Post autor: gajorek1977 »

Witam, mój e220 po aktualizacji firmwearu ledwie, ale zadziałał na pc z winxp (z problemami) ale na laptopie to już nie... Próbowałem wszystkiego: deistalacji "huawei cd rom", instalacji na twardo sterów z folderu iplus/drivers, instalacji i dezinstalacji różnych wersji iplus managera,podłączanie na pojedyńczym lub podwójnym kablu usb a nawet konfiguracji dialup... Wszędzie to samo "proszę podłączyć modem"... Mam taki pomysł że jest to związane z tym nieszczęsnym cd romem, czy jest wykonalne żeby winxp mógł odczytać z tego napędu?
Ostatnio zmieniony 2009-05-11, 20:33 przez gajorek1977, łącznie zmieniany 1 raz.
już nie pełzający iPlus... niech żyje OFP
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

gajorek1977 a próbowałeś ręcznie instalować sterowniki do modemu?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
shedtt
Użytkownik forum

Post autor: shedtt »

A prędkość się zwiększyła ? Lub chociaż połącznie jest stabilniejsze ? Opłaca się to robić ?
Ostatnio zmieniony 2009-05-12, 10:06 przez shedtt, łącznie zmieniany 1 raz.
gajorek1977
Stały użytkownik forum

Post autor: gajorek1977 »

Posprawdzałem pogooglowałem i moim zdaniem jest tak, żeby nie zmieniać nic w sofcie modemu bo to przynosi tylko problemy - żadnych korzyści...
już nie pełzający iPlus... niech żyje OFP
shedtt
Użytkownik forum

Post autor: shedtt »

Czyli warto sie w to bawić? Te aktualizacje? Moze ktoś inny jeszcze sie wypowie...
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: szmitz »

Ja nie aktualizuje do się jeszcze całkiem rozwali i gwarancję stracę na niego . Jak działa to nie warto grzebać .
Netia 2Mb/s. :)
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
ODPOWIEDZ