Jaką antenę do Wifi?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
szyman12
Stały użytkownik forum

Jaką antenę do Wifi?

Post autor: szyman12 »

Witam

Po pierwsze nie wiem czy to ten dział, jak nie to sorry ;)

A wracając do tematu...

Mój kolega zamieszkał w małej miejscowości. TPSA, Netia itp. nie są w stanie podłączyć go przewodowo jak i bezprzewodowo (WiMax, CDMA). Zostaje net od operatorów komórkowych, gdzie przy EDGE nie jest najlepszy :/

Jednak w tej małej miejscowości postawiono hotsport bezpłatny o dość małej prędkości (256 kb/s), no ale musi mu wystarczyć.

Ten hotsport znajduje się w odległości ok.80m. Problem jest taki, że zasłania go budynek i wszelkie wewnętrzne anteny zawodzą :( , więc chyba trzeba będzie kupić antenę zewnętrzną i założyć ją na dach.

I teraz pytanie jaką antenę polecacie (bo na razie znalazłem anteny a`la Yagi, które wg. użytkowników to zło wcielone :cwaniak: )?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Jaką antenę do Wifi?

Post autor: YaHooo »

szyman12 pisze:Problem jest taki, że zasłania go budynek i wszelkie wewnętrzne anteny zawodzą
A masz możliwość umocowania tej anteny zewnętrznej tak aby miała widoczność z hot spotem? Bo bez tego niestety raczej się nie uda zestawić stabilnego połączenia.
szyman12 pisze: teraz pytanie jaką antenę polecacie
Ja bym polecił jakiś słaby panel, ewentualnie jakąś antenkę dookólną. Jednak odpowiedz na to co masz wyżej.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
szyman12
Stały użytkownik forum

Post autor: szyman12 »

Tak, antena z hotsport-em powinny się bez problemu widzieć :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

YaHooo pisze:Ja bym polecił jakiś słaby panel, ewentualnie jakąś antenkę dookólną. Jednak odpowiedz na to co masz wyżej.
Zdecydowanie panel. 8dBi + AP + skręcenie mocy tak, żeby link był stabilny i będzie śmigać.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

szyman12 pisze:Tak, antena z hotsport-em powinny się bez problemu widzieć
Zatem nie będzie problemu z łączem.
Jo_gurt pisze:Zdecydowanie panel. 8dBi + AP + skręcenie mocy tak, żeby link był stabilny i będzie śmigać.
Takie wyjście chyba będzie najlepsze. Ze swoich doświadczeń z antenami u znajomych mogę polecić panele z tego sklepu http://shop.interline.pl/index.php?cPath=37_46_49
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ