Apple kontra reszta świata vol. kolejny

Dyskusje na luzie nie związane z forum w granicach netykiety.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Apple kontra reszta świata vol. kolejny

Post autor: Jo_gurt »

SQ08 pisze:Obojętnie co Apple na rynek wyda staję się to hitem i czymś dla wiele osób doskonałym.
Dobre pranie mózgu nie jest złe :P
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: SQ08 »

Microsoft nie jest lepszy...
Najlepsza jest ostatnia seria reklam, ''Laptop Hunters''.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”

Steve Jobs.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

SQ08 pisze:Niby czemu sobie sam zaprzeczam?
SQ08 pisze:wyda staję się to hitem i czymś dla wiele osób doskonałym.
Marketing i nic więcej, jak ludziom w głowie namieszać to wszystko kupią. Jak rozważny człowiek mógł kupić telefon bez mmsów, normalnego bluetooth (choćby do A2DP) a nawet zwykłego kopiuj wklej, które zwykłe miały dawno danwno temu. Ale są ludzie podatni na reklame. Z resztą jiiphone musi wyglądać a nie działać.

Co do mac'a to jak Ci system odpowiada i masz na nim wszysko co potrzebujesz... choć znajomy mówił że mac to dobry komputer jak na nim się windowsa zainstaluje.

[ Dodano: 2009-05-13, 21:42 ]
Jo_gurt pisze:Dobre pranie mózgu nie jest złe
Dokładnie w tym rzecz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Kupuje Mac'a dla Mac OS X. Jabym chciał dalej Windows używać kupiłbym jakiegoś Netbook'a i Windows 7 na nim zainstalował.

To zależy kto czego potrzebuję, mam iPhone 3G od początku października 2008 i ani razu nie stwierdziłem braku pełnego Bluetooth MMS czy kopiuj wklej.
Kupiłem iPhone aby mieć zawsze internet przy sobie, i iPod z telefonem w jednym, więcej nie potrzebowałem.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”

Steve Jobs.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

To zależy kto czego potrzebuję,
Oczywiście masz rację. Kwestia tego czy np. potrzebujesz odtwarzacza z dobrym dźwiękiem za 300zł czy szpanerskiego z przeciętnym dźwiękiem za 1000zł. To samo się tyczy iPhona.
MacOS X'a nie tykam, bo owszem, można go lubić. Ale nadaje się w zasadzie tylko na laptopa do neta/filmów i już. Czasy jego przewagi w grafice dawno minęły, a on sam nie ewoluował w żadnym innym kierunku. Najbardziej mnie rozbawiła wersja "Server" Leoparda :]
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

To zależy, dla mnie osoby które mówią, że osoba mająca produkty Apple ma je tylko dla szpanu są dla mnie niezrozumiałe.
Nie wiem, może w Polsce produkty Apple i ich posiadacze są tak postrzegani, jednak w Niemczech i na zachodzie Apple jest coś normalnego i widywanie ludzi na ulicy z iPod'ami czy wszędzie obecne Mac'i to normalność i codzienność.

Dla mnie iTunes to doskonały program do zarządzania muzyki i niema takiego drugiego.

Mac OS X podoba mi się pod każdym względem i produkty tej firmy mnie do tego jeszcze bardziej przekonują.

Steve Jobs.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

SQ08 pisze:na zachodzie Apple jest coś normalnego i widywanie ludzi na ulicy z iPod'ami czy wszędzie obecne Mac'i to coś normalnego.
Zgadza się. W USA nie wiedzą co to "odtwarzacz mp3", tam wszystko nazywa się "ajpodem". Ale czy to dobrze? Moim zdaniem zdecydowanie nie.
SQ08 pisze:Dla mnie iTunes to doskonały program do zarządzania muzyki i niema takiego drugiego.
Ja się bardzo cieszę, że nie ma takiego drugiego, bo tak wielkiego ograniczenia dla urządzeń grających dawno nie widziałem i mam nadzieję - nie zobaczę :zdziwko:
SQ08 pisze:Mac OS X podoba mi się pod każdym względem
Nie wątpię :]

PS.
SQ08 pisze:Nie wiem, może w Polsce produkty Apple i ich posiadacze są tak postrzegani, jednak w Niemczech
Przyznam, że czekałem kiedy nam przypomnisz, że:
ot, taka ciekawostka :)
Ostatnio zmieniony 2009-05-13, 21:03 przez Jo_gurt, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

SQ08 pisze:To zależy kto czego potrzebuję
Noo.jak się potrzebuje sprzętu do lansu,to Apple jest jak najbardziej OK - piękne,elitarne,jak to niektórzy twierdzą...tyle,że "elitarność" Apple'a umarła po zdradzie PPC na rzecz x86,i po ucieczce użytkowników profesjonalnych,głównie DTPowców.
Teraz to są zwyczajne zabawki,nadające się do słuchania muzyczki i przeglądanie WWW :]
Ciekawe,że elitarna i profesjonalna firma Apple nie produkuje na prawde w pełni profesjonalnych komputerów,jak np.Lenovo...

[ Dodano: 2009-05-13, 22:05 ]
SQ08 pisze:jednak w Niemczech i na zachodzie Apple jest coś normalnego i widywanie ludzi na ulicy z iPod'ami czy wszędzie obecne Mac'i to normalność i codzienność.
Trochę Zachodu liznąłem,Europa to nie tylko Niemcy,i jakkolwiek trudno się nie zgodzić co do popularności ipodów,tak stwierdzenie "wszędzie obecne Maki" to już wierutna bzdura :]
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Pokażcie mi drugi program który potrafi do każdego albumu ściągnąć okładkę, zakupić muzykę i filmy w jakości HD, potrafi synchronizować automatycznie notatki, zdjęcia, kalendarze, filmy, teledyski oraz kontakty z odtwarzaczem.
Co to ma do znaczenia, że mieszkam w Niemczech?
To jest naprawdę, bez znaczenia jeżeli chodzi o stosunek do Apple i ich produktów.
Może tutaj można je częściej widzieć, ale czy to decyduję o zakupie tych produktów i zainteresowaniu?
Może to dlatego, że wiele szkół w Niemczech już umożliwia młodzieży kontakt w szkole z Mac'ami tak jak z Windowsem i wtedy każdy widzi co komu bardziej odpowiada i nic nie robi problemu.
Ważna zaleta Mac'a to prostota, i że się go włączy i działa...
Może czasami wystąpią jakieś problemy ale to jest tylko maszyna.
Jednak nie tak często jak na Windows, na którym w obecnych czasach ciężko się bez programu antywirusowego obejść.

Wiadomo, Mac'ów jest mniej niż iPod'ów w Europie zachodniej, jednak jest ich zdecydowaniej więcej niż w Polsce.
Wiele Firm w Niemczech, gazet i tym podobnych nie potrafi sobie na innym sprzęcie pracy wyobrazić. Nie bez powodu Apple z miesiąca na miesiąc zyskuje, w każdym segmencie niezależenie od kryzysu finansowego na świecie.

Steve Jobs.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

SQ08 pisze:Co to ma do znaczenia, że mieszkam w Niemczech?
To jest naprawdę, bez znaczenia jeżeli chodzi o stosunek do Apple i ich produktów.
Znowu sam sobie zaprzeczasz,jak ostatnio pewien elektryk z Gdańska :]

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-05-14, 07:37 ]
Tylko proszę bez polityki!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

SQ08 pisze:Może to dlatego, że wiele szkół w Niemczech już umożliwia młodzieży kontakt w szkole w Mac'ami tak jak z Windowsem i wtedy każdy widzi co komu bardziej odpowiada i nic nie robi problemu.
Miałem w gimnazjum na zajęciach, klnąłem na każdych zajęciach choćby na tą piepiękną mysz bez przycisków go nie wiadomo jak ją złapać żęby ręka nie bolała po godzinie. I wieszało to się równie często jak windows 95.
SQ08 pisze:Pokażcie mi drugi program który potrafi do każdego albumu ściągnąć okładkę,
Daleko nie trzeba szukać, winamp.
SQ08 pisze:zakupić muzykę i filmy w jakości HD
W polsce rzadko kto ma takie łącza, z resztą to jeszcze nie w mentalności dużej grupy polaków, bardzo często użytkowników iklocków.
SQ08 pisze:potrafi synchronizować automatycznie notatki, zdjęcia, kalendarze, filmy, teledyski oraz kontakty z odtwarzaczem.
Mydło i powidoło jest bardzo niezdrowe. Choć w Active sync też wszyskie opcje są dostępne.
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Ja was naprawdę nie rozumiem, i nie wiem o co wam chodzi...
Nie wiem może dlatego, że się w Niemczech wychowałem i nie jestem w stanie tego jakoś zrozumieć...

Okay, jednak już po poście krystianb wiem o co chodzi... Więc wychodzi na to w Polsce wszystko co Apple jest be a Mac'a nie opłaca się używać bo to bo tamto.
Ostatnio zmieniony 2009-05-13, 21:35 przez SQ08, łącznie zmieniany 2 razy.

Steve Jobs.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

SQ08 pisze:Może czasami wystąpią jakieś problemy ale to jest tylko maszyna.
Właśnie to jest zabawne. U Appla to dopuszczalne, u MS już nie :)
SQ08 pisze:Jednak nie tak często jak na Windows
Moja Vista siedzi od:
Original Install Date: 2008-05-26, 08:35:09
i jak dotąd żadnych problemów. Ani jednego zwisu. Raz tylko BSOD, ale na własne życzenie, bawiłem się podmianą pliku tcpip.sys.
SQ08 pisze:Wiele Firm w Niemczech, gazet i tym podobnych nie potrafi sobie na innym sprzęcie pracy wyobrazić. Nie bez powodu Apple z miesiąca na miesiąc zyskuje, w każdym segmencie niezależenie od kryzysu finansowego na świecie.
Masz jakieś dane na ten temat? Bo ten "każdy segment" mnie zastanawia.
Cóż to za firmy i co robią na Macach? Oczywiście nie interesuje nas czytanie RSSów i pisanie tekstów (w MS Office tak na marginesie).

Cały czas przytaczasz argument o tym, że produktów Appla jest dużo, co automatycznie ma implikować ich wyższość. Jedno z drugim ma niewiele wspólnego.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

SQ08 pisze:Wiele Firm w Niemczech, gazet i tym podobnych nie potrafi sobie na innym sprzęcie pracy wyobrazić.
Owszem - nie mogą sobie wyobrazić pracy na sprzęcie innym niz...stare parchy z PPC i OS 9.
Do składu to wystarcza aż nadto,i sprzętu nikt nie wymienia,a jeśli już...to na PC.

[ Dodano: 2009-05-13, 22:32 ]
SQ08 pisze:że się w Niemczech wychowałem i nie jestem w stanie tego jakoś zrozumieć...
No tak,my untermenschen...bo nie wychwalamy Apple'a pod niebiosa...

[ Dodano: 2009-05-13, 22:35 ]
Jo_gurt pisze:Masz jakieś dane na ten temat? Bo ten "każdy segment" mnie zastanawia.
Tata,a Marcin powiedział,że jego ciocia mówiła...itd. :rotfl:
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Untermensch - nie wiem teraz co mają wspólnego czasy nacjonalnego socjalizmu do Apple no ale obojętnie.

Co do listy firm i instytucji to muszę odnaleźć link, ale tam jest dużo firm, np największe niemieckie gazety itp telewizja, za chwilę podam link do całego wpisu.

Edit:

Axel Springer AG największe niemieckie wydawnictwo gazet, wydają Bild i Die Welt.

Steve Jobs.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

SQ08, a przeczytałeś w ogóle listę jego genialnych powodów? :zdziwko:
Chodzi mi o te wypunktowane. Mój niemiecki nie jest rewelacyjny, ale sorry, taki powód:
Appel Rechner sind die “schönsten Rechner”
:]
SQ08 pisze:Axel Springer AG największe niemieckie wydawnictwo gazet, wydają Bild i Die Welt.
Tak, w Polsce również znany wydawca. Codziennie tysiące czytają Fakt, Popcorn i Dziewczynę :P
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

No tak te 3 gazety nie prezentując dobrego poziomu.
Jednak z Die Welt jest coś innego, bo Bild to właściwie Fakt.

To to też jest powód, jak się na takiego PC popatrzy to aż się niedobrze robi, każda część jest zazwyczaj inna...To w ogóle stylu niema tak samo jak Microsoft, zresztą tak jak kiedyś Steve Jobs powiedział: “The only problem with Microsoft is they just have no taste. They have absolutely no taste. And I don't mean that in a small way, I mean that in a big way, in the sense that they don't think of original ideas, and they don't bring much culture into their products.”
Niema to jak iMac jeden ekran i klawiatura z myszką wystarczy, po co jakieś pudło po biurkiem.

Szanuję M$ jaki Apple, jednak po dużym czasie pracy z różnymi systemami Windows i Ubuntu nadszedł czas skończenia z Microsoft. Ubuntu był naprawdę dobry jednak musiałem go porzucić ze względu na brak iTunes.

Steve Jobs.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

SQ08 pisze:To to też jest powód, jak się na takiego PC popatrzy to aż się niedobrze robi, każda część jest zazwyczaj inna...To w ogóle stylu niema
Oj te czasy minęły kilka lat temu. Za to multum części pozwala sklecić coś pod siebie. Jabłka mają jeden design i kropka. Ktoś ustalił, że to ładne i ludzie uważają, że to ładne. Tak jak z modą.
SQ08 pisze:Steve Jobs powiedział:
Steve Jobs to generalnie czubek i były ćpun. No i ma żal do MS za to, że go okradli z graficznego interfejsu zanim udało mu się to samo zrobić Xeroxowi. Za to ma też charyzmę, która działa na pewien typ człowieka.
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Bo to jest ładne.

Obojętnie kim to był, ważne kim kto jest.
Nie mam zamiaru zaglądać komuś w życie prywatne, jednak to fakt Steve Jobs w niektórych momentach zachował się nie fair do jego rodziny. Poza tym on jest wegetarianinem za co bardzo go cenie.
Wątpię aby on był czubkiem, w końcu to on postawił Apple na nogi.
Bill Gates też nie jest do końca normalny, czytając pewne rzeczy współczuję jego dzieciom.

Steve Jobs.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

SQ08 pisze:, po co jakieś pudło po biurkiem.
Jak to po co, żeby w nim co pół roku wymieniać zawartość pozostawiając reszte bez zmian :D
SQ08 pisze:Bo to jest ładne.
O gustach się nie dyskutuje !!!
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Ciekawe w jakim celu?

^^

No tak, jednak produkty Apple mają to coś w sobie.

Steve Jobs.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

SQ08 pisze:No tak, jednak produkty Apple mają to coś w sobie.
Oczywiście że mają, żadnej gry w normalnym sklepie się na nie nie kupi :rotfl: Jaka to oszczędność. Tylko nie mówcie że od grania są konsole, bo są. Ale zanim wyszedł 360 i ps3 to PC były 100 lat do przodu jeśli chodzi jakość gier. PS2 pracowała w rozdziałce pal/nstc czyli w przybliżeniu VGA.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

SQ08 pisze:jednak produkty Apple mają to coś w sobie.
Tak, marketing :)
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

No ale teraz to są konsole do grania, zresztą kto kupuję laptopa aby na nim grać? Bo w końcu tutaj o MacBook'a chodzi.
My mówimy o tym co jest a nie o tym co było. Poza tym i tak jest coraz więcej gier na Mac'a ale mi to jest obojętnie bo i tak nie gram.
Czas można na coś bardziej pożytecznego przeznaczyć, między innymi sport.

[ Dodano: 2009-05-13, 23:43 ]
Nie tylko, one mają taki taki konkretny styl i jabłko. Coś jedynego w swoim rodzaju, większość osób po zakupie jakiegoś produktu Apple poznaje to i wiem o czym mówię. U mnie zaczęło się tak iPod Shuffle->iPod Nano 3G-iPhone 3G->niedługo MacBook i kto wie co będzie dalej.

Apple zmieniło u mnie wszystko na lepsze. ;)

Steve Jobs.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

No ale teraz to są konsole do grania,
Jak zwykle powiem - nie we wszystko się wygodnie pogra na konsolce. Ale nie o tym gadamy.
SQ08 pisze:zresztą kto kupuję laptopa aby na nim grać?
Duuużo ludzi. :) Zapraszam do wątku http://forum.laptopy.info.pl/f20/
Dziennie jest co najmniej kilka pytań o lapka do grania.
SQ08 pisze:Poza tym i tak jest coraz więcej gier na Mac'a ale mi to jest obojętnie bo i tak nie gram.
Tak jak mówiłem - jeśli używa się kompa do WWW i poczty to jak najbardziej, MacBook może być pod względem funkcjonalności. Ale tak samo może być dowolna maszyna za 1/3 ceny.
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Może ale z Windowsem lub Linuxem, a mnie te systemy operacyjnie już nie interesują.

Co do ceny to jest mi w pewnym sensie obojętna.

Co do forum.laptopy.info.pl to znam, kiedyś się tam dużo udzielałem, jednak te forum jest jakieś Mac - Unfriendly. Przeniosłem się na myapple.pl, apfeltalk.de i notebookcheck.pl oraz notebookjournal.de
Ostatnio zmieniony 2009-05-13, 22:50 przez SQ08, łącznie zmieniany 1 raz.

Steve Jobs.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

SQ08 pisze:No ale teraz to są konsole do grania, zresztą kto kupuję laptopa aby na nim grać? Bo w końcu tutaj o MacBook'a chodzi.
To czemu pisałeś o stacjonarce??????????????? Z resztą wydajna grafika nie tylko w grach jest niezbędna. Mnie osobiście będzie w pracy potrzebna do modelowania 3d. I bardzo się ciesze, że 4 lata temu kupiłem lapka do grania, tylko dzięki temu da się na nim pracować.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

SQ08 pisze:jednak te forum jest jakieś Mac - Unfriendly.
Nie tyle "unfriendly" co nie ma zainteresowania macami, więc i forum nie idzie w tym kierunku.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

SQ08 pisze:Co do ceny to jest mi w pewnym sensie obojętna.
To jesteś wyjątkiem, chyba że za odrą wszyscy ludzie w przeciwieństwie do tych tutaj pieniędzy nie liczą.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

SQ08 pisze:Co do ceny to jest mi w pewnym sensie obojętna.
No cóż, nie u każdego tak jest. Można wiele debatować, np. czy sam zapracowałeś na kasę, czy starzy dali, czy babcia zostawiła w spadku, czy z zasiłku dla bezrobotnych. Nie chodzi o możliwość wydania kasy a sam sens robienia tego w kategoriach możliwości/cena.
ODPOWIEDZ