Orange Freedom PRO - CDMA - problemy techniczne
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Orange Freedom PRO - CDMA - problemy techniczne
Od wczoraj troche inaczej mnie rozłącza. Gaśnie lampka connect i po paru sekundach się znów zapala ale niestety takie coś również niestety przeszkadza. Da się takie coś naprawić?
- bob
- Guru bezprzewodowy
Panowie. Przypominam tylko, że każdy dzień z brakiem dostępu do internetu do obniżka rachunku jeśli zgłaszamy oficjalnie problem do operatora. Problem musi być zarejestrowany. Zwykła rozmowa się nie liczy. Należy wszystkie kłopoty zgłaszać do BOK.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
A jak jest w sytuacji kiedy internet jest tylko pracuje z taką prędkością że nieda sie korzystać ? Bo zwykła strona google otwiera sie 1 raz na 10 odswierzeń i trzeba czekaćz 15 minut ?
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-05-05, 15:16 ]
Poprawa pisowni. Zdania na forum zaczynamy z wielkiej litery.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-05-05, 15:16 ]
Poprawa pisowni. Zdania na forum zaczynamy z wielkiej litery.
Ostatnio zmieniony 2009-05-05, 14:15 przez Khalbar, łącznie zmieniany 1 raz.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Nie wiem bo jak dla mnie to rozwiązanie umowy. Był taki temat na forum, że ponad te regulaminki co sobie operatorzy wypisują są jakieś tam rozporządzenia normujące świadczenie usług.Khalbar pisze:A jak jest w sytuacji kiedy internet jest tylko pracuje z taką prędkością że nieda sie korzystać ? Bo zwykła strona google otwiera sie 1 raz na 10 odswierzeń i trzeba czekaćz 15 minut ?
-
Czy powinno się wpisać login i hasło z umowy. Teraz zamiast nich w ustawieniach routera mam domyślne wartości cdma@orange i orange. Czy to ma jakieś znaczenie bo często router traci "sygnał" nie świecą diody "Connection","Signal" pomimo tego że nadajnik jest oddalony tylko o 2 km. Czy może to przez jakieś modernizacje a może to uszkodzony router?
- Fazzi
- Stały użytkownik forum
Ja zawsze wpisuję klientom login i hasło, ale nie ma to żadnego znaczenia - działa z wpisanymi i bez nich.
WiFi System = 10 Mbit (w nocy 2 razy szybciej)
Orange CDMA
iPlus LTE
Orange CDMA
iPlus LTE
-
- Użytkownik forum
uckrvlsrvpot mi wpisanie loginu i hasła pozwoliło bezproblemowo się łączyć. Co prawda przez USB na razie, ale i tak wcześniej miałem z tym problemy, teraz skonfigurowałem właśnie ten login i hasło z umowy i lata bez problemu. Sprawdź - co za problem 

-
Prawdopodobnie do końca maja potrwa modernizacja sieci CDMA. Sprzęt wymieniany jest na nowszy i mocniejszy. Dajcie im trochę czasu, po zakończeniu wszyscy powinni być zadowoleni.antonio350 pisze:Panowie ja od końca kwietnia mam problemy,na razie nic się nie poprawiło.kicha totalna.ale umową jestem już związany.
Tymczasowo problemy mogą występować w centralnej, wschodniej i północno-wschodniej częsci Polski.
-
- Stały użytkownik forum
Ja mam chyba podobny problem jak duża część osób na forum. Tzn. chodzę sobie po necie i... rozłącza mnie. Reset routera i wraca do normy (no nieraz musiałem parę razy zresetować).
Ktoś pisał, że trwają prace (czy coś takiego) i dlatego się rozłącza.
No i niby sprawa wyjaśniona bo zazwyczaj rozłączenia były w dzień...
Ale jest jedno ale:
Otóż jak internet mi się rozłącza to Gadu-Gadu i ściąganie plików nadal działa! Więc co? To nie mogły być prace remontowe (czy jakie tam) - bo net by nie działał w ogóle.
Przyznam, że kilka razy rozłączył się całkiem tzn. GG i ściąganie też. Ale np. dzisiaj ze 3 razy odłącza się net ale GG i pliki się ściągają (zacząłem ściągać z Rapida plik i czekałem przy rozłączonym necie aż się ściągnie 10 mb - i się ściągnęło
).
Sprawdzałem w cmd: ping i tracert nie działa. Inne przeglądarki też nie. Inne programy typu Counter-Strike, gry on-line itp. - nie. Tylko GG i zaczęte ściąganie.
// edit
I gdyby co mieszkam około 40km na wschód od Warszawy. Okolice Mińska Mazowieckiego (łączenie BTSem z Dębego Wielkiego na ul. Warszawskiej). Nie wiem czy modernizacja była też tam.
Ktoś pisał, że trwają prace (czy coś takiego) i dlatego się rozłącza.
No i niby sprawa wyjaśniona bo zazwyczaj rozłączenia były w dzień...
Ale jest jedno ale:
Otóż jak internet mi się rozłącza to Gadu-Gadu i ściąganie plików nadal działa! Więc co? To nie mogły być prace remontowe (czy jakie tam) - bo net by nie działał w ogóle.
Przyznam, że kilka razy rozłączył się całkiem tzn. GG i ściąganie też. Ale np. dzisiaj ze 3 razy odłącza się net ale GG i pliki się ściągają (zacząłem ściągać z Rapida plik i czekałem przy rozłączonym necie aż się ściągnie 10 mb - i się ściągnęło

Sprawdzałem w cmd: ping i tracert nie działa. Inne przeglądarki też nie. Inne programy typu Counter-Strike, gry on-line itp. - nie. Tylko GG i zaczęte ściąganie.
// edit
I gdyby co mieszkam około 40km na wschód od Warszawy. Okolice Mińska Mazowieckiego (łączenie BTSem z Dębego Wielkiego na ul. Warszawskiej). Nie wiem czy modernizacja była też tam.
- bogi123
- Użytkownik forum
Witam panowie czy może mi ktoś powiedzieć do czego służy druga antena wruterze MV410-w CDMA dziękuję 

-
- Stały użytkownik forum
Z tego co ja się orientuje to są cztery. Dwie duże i dwie małe.
I domyślam się, że: duże do internetu (wysyłanie i odbieranie) a małe do wi-fi.
Jeśli się mylę poprawcie mnie
I domyślam się, że: duże do internetu (wysyłanie i odbieranie) a małe do wi-fi.
Jeśli się mylę poprawcie mnie

-
kurcze i znowu ten internet się rozłacza a przez cały tydzień było dobrze czy wy znowu tak macie?ja miałem tak wczoraj od 17 do dzisiaj 14 

Ostatnio zmieniony 2009-05-09, 16:36 przez pawelec008, łącznie zmieniany 1 raz.
Czas najlepsze lekarstwo
-
Od wczoraj od ok. 17 do dzisiaj ok. 14 wcale nie mogłam się połączyć, a teraz wydaje się ok. Dzwoniłam wczoraj wieczorem do BOKu. Powiedziano mi, że na moim BTSie nie trwają żadne prace i net powinien chodzić. Miałam zamiar w poniedziałek oddać axessa do naprawy, ale jak widać znowu z CDMA dzieją się dziwne rzeczy. Jestem tym zmęczona.
Brakuje rzeczowej informacji.
Brakuje rzeczowej informacji.

- KoD997
- Stały użytkownik forum
Mi niby nie rozłącza... ale od czasu do czasu net przestaje działać na ok. 10 sekund. Po tym czasie znów działa... i najbardziej denerwuje to w grach, bo chyba zmienia przy tym IP i już nie mogę kontynuować gry (normalnie miałbym laga w Warcrafcie i ludzie mieliby przeze mnie przerwę na góra 50 sekund). 

-
Mam tak samo, w grze mozna nabawić się nerwicy
To się wydaje tak, że na kogo trafi na tego bęc. Brak netu, albo krótkie dc.

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Mi muli,ale nic sie nie rozłącza - dzisiaj 200 km zrobiłem z radyjkiem internetowym 128 kbit/s i może ze dwa razy przycięło,także nawet handovery w trakcie połaczenia dzialają.pawelec008 pisze:czy wy znowu tak macie?
Nie ma to jak freeDOM stacjonarny w aucie

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Patryk_ pisze:Nie ma to jak freeDOM stacjonarny w aucie![]()

Byłem wczoraj w salonie i powiedzieli mi, że podpisywanie jest na lokalizacje, ale niema blokady i działać będzie po Polsce tam gdzie zasięg.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- bogi123
- Użytkownik forum
WITAM: Ja mam też kłopoty z połączeniem się z netem popracuje trochę i się roz łańcza i załączenie go ponownie jest problemem zgłaszałem to do ORANGE dwa razy dzień po dniu, i cóż zapisali i po wszystkim technicy mają się wypowiedzieć na ten temat , to jest tylko zbycie klijęta. 

-
U mnie jest identycznie. Gram sobie gram, a tu nagle rozłącza, gaśnie lampka connect i po 5 sekundach znów sie zapala ale i tak DC w grze jestKoD997 pisze:Mi niby nie rozłącza... ale od czasu do czasu net przestaje działać na ok. 10 sekund. Po tym czasie znów działa... i najbardziej denerwuje to w grach, bo chyba zmienia przy tym IP i już nie mogę kontynuować gry (normalnie miałbym laga w Warcrafcie i ludzie mieliby przeze mnie przerwę na góra 50 sekund).

-
witam.ja mam prędkości 200-500kb/s i zwalnia aż do rozłączenia.dzwonię do BOK a gość twierdzi że to na moim terenie normalne.jak miałem okres próbny to hulało na maxa.teraz żenada jak kupowałem usługę to z w salonie sprawdzali i miało nie być problemu w moim obszarze z 1 mb,teraz 200-500 i roz lanczanie to normalka według BOK-U
- bogi123
- Użytkownik forum
WITAM SERDECZNIE; Na moim terenie jest to samo gdy dzwonie do BOK-U to takie niestworzone rzeczy wygadują że człowiekowi dreszcz idzie po ciele i Zeby była możliwość to w jednym dniu by rzucił wszystko ale nie ma takiej możliwości bo to jedyne okno na świat
w mojej miescowości .Jedynie te forum daje mi wiele energji żeby przetrwać ..........
w mojej miescowości .Jedynie te forum daje mi wiele energji żeby przetrwać ..........

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
antonio350 a jak dawno brałeś? Niestety to juz chyba druga usługa po Playowskim internecie która zaczyna kuleć 

- bogi123
- Użytkownik forum
Jeżeli chodzi o mnie to brałem usługę 21.I.2009r.i muszę powiedzić że od początku jest historia ze wyłańczaniem się routera,tylko ja zafascynowany prędkością po /EDGE orange/zgłaszałem wielokrotnie o zakuceniach w sieci ale BOG-u nie podyskutujesz oni zawsze mają rację????i tak patrzę że nie tylko ja się męczę . 

-
ja brałem dokładnie 20.02.2009
Ostatnio zmieniony 2009-05-14, 18:24 przez antonio350, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Stały użytkownik forum
Dlaczego jak nic nie robie na necie to mi ciągle coś ściąga?
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
mati.m92 wszystkie aktualizacje wyłączone? System czysty? Może jakiś syfek się zadomowił u Ciebie w kompie.
-
- Stały użytkownik forum
Wszystkie aktualizacje wyłączone. Mam antywira NOD32 więc raczej nie.
- Digitall
mati.m92, zainstaluj Comodo Firewall (Dla Windows 2000 wersja 2.4)...
W przypadku nowszej wersji 3.0 wystarczy wybrać Corporate strong Firewall, bez dodatkowego badziewia Defense +. Tym sobie przefiltrujesz ruch z i do komputera..
Pewne sprawdzenia można wyłączyć, jak również pewne komunikaty ostrzeżeń..
Jednakże nieumiejętnie skonfigurowany może Ci zaszkodzić, np. zablokuje cały ruch sieciowy, bądź sieć LAN, bądź Hamachi.. Po prostu w/w trzeba mu pododawać odpowiednie reguły filtrowania. Aha, nie instaluj tego antyvirusa Comodo w pakiecie bo nie warto.
Poza tym, Comodo pokaże Ci ruch sieciowy aktualny, będzie widać o i ile ciągnie.
Być może po lanie masz drugi komputer który coś Ci ciągnie z Twojego..
W NetMeterze to widzisz że masz ruch sieciowy? Firewall taki jak Comodo (darmowy i dość mocny) załatwia sprawę niechcianych połączeń, od 4 lat używam takich firewalli programowych, bo warto.
Chyba że używasz Linuxa, ale tam też można filtrować..
[ Dodano: 2009-05-15, 21:33 ]
bogi123, jakie wyłączenie routera?
Ten Axcess tel, po prostu czasem się wiesza przy prędkościach powyżej 2Mbit, i przy dużej ilości połączeń, ale po około minucie wraca do pracy, to niestety "normalne". Ten typ tak ma, chyba że jest jakiś update do tego.. Da się z tym żyć.
W przypadku nowszej wersji 3.0 wystarczy wybrać Corporate strong Firewall, bez dodatkowego badziewia Defense +. Tym sobie przefiltrujesz ruch z i do komputera..
Pewne sprawdzenia można wyłączyć, jak również pewne komunikaty ostrzeżeń..
Jednakże nieumiejętnie skonfigurowany może Ci zaszkodzić, np. zablokuje cały ruch sieciowy, bądź sieć LAN, bądź Hamachi.. Po prostu w/w trzeba mu pododawać odpowiednie reguły filtrowania. Aha, nie instaluj tego antyvirusa Comodo w pakiecie bo nie warto.
Poza tym, Comodo pokaże Ci ruch sieciowy aktualny, będzie widać o i ile ciągnie.
Być może po lanie masz drugi komputer który coś Ci ciągnie z Twojego..
W NetMeterze to widzisz że masz ruch sieciowy? Firewall taki jak Comodo (darmowy i dość mocny) załatwia sprawę niechcianych połączeń, od 4 lat używam takich firewalli programowych, bo warto.
Chyba że używasz Linuxa, ale tam też można filtrować..
[ Dodano: 2009-05-15, 21:33 ]
bogi123, jakie wyłączenie routera?
Ten Axcess tel, po prostu czasem się wiesza przy prędkościach powyżej 2Mbit, i przy dużej ilości połączeń, ale po około minucie wraca do pracy, to niestety "normalne". Ten typ tak ma, chyba że jest jakiś update do tego.. Da się z tym żyć.
Aktualnie: bez limitu! [6Mbps ADSL] (((WiFi))) [Domowy LAN + (((WiFi)))]
Było: CSD, GPRS, EDGE, CDMA... same limity..
Było: CSD, GPRS, EDGE, CDMA... same limity..
-
Kilka pytań
Cześć, wczoraj podpisałem umowę na próbę i od początku są problemy. Coś chyba z aktywacją, mają jakieś problemy. Mam kilka pytań:
Jeżeli nie świeci się dioda Signal, to oznacza to, że nie ma aktywacji?
Przez co lepiej podłączyć: usb czy rj45?
Po włączeniu modemu wszystkie diody jakiś czas zmieniają kolor, później zostaje tylko power i 1EvDo, axessmanager pokazuje GOTOWY, ale po wciśnięciu połącz pokazuje ze komputer zdalny nie odpowiedział. Axessmanager mam chyba dobrze skonfigurowany, na podstawie Opisu Digitalla. Czy to normalne? Mi wygląda to na brak aktywacji, ale nie chce czegac jak głupi bezczynnie, bo może coś źle robię. mam nadzieję że ktoś mi pomoże.
Jeżeli nie świeci się dioda Signal, to oznacza to, że nie ma aktywacji?
Przez co lepiej podłączyć: usb czy rj45?
Po włączeniu modemu wszystkie diody jakiś czas zmieniają kolor, później zostaje tylko power i 1EvDo, axessmanager pokazuje GOTOWY, ale po wciśnięciu połącz pokazuje ze komputer zdalny nie odpowiedział. Axessmanager mam chyba dobrze skonfigurowany, na podstawie Opisu Digitalla. Czy to normalne? Mi wygląda to na brak aktywacji, ale nie chce czegac jak głupi bezczynnie, bo może coś źle robię. mam nadzieję że ktoś mi pomoże.
-
No ja nie uzywam tego programu i nadal mi sie rozłączabogi123, jakie wyłączenie routera?