Mój przypadek 15kb/s
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Mój przypadek 15kb/s
Witam posiadam simdate iplusa za ktora place 60zl miesiecznie ... Moj modem to huwei e220 i lacze sie za pomoco gprs/edge sa takie dni ze predkosc dochodzi do 20 kbs, a sa takie ze przedkosc dochodzi do 0.1 kb/s i nie da sie wtedy siedziec... Jezeli mam ta bardzo slaba predkosc to jak wsadze do telefonu i zaczne np. sciagac telefonem (operamini) jakas piosenke to i tak zawsze idzie kolo 3 kb/s na sekunde,
I moje pytanie to: czy nawet jezeli modem odbieral by mi te 15kbs w dobrym dniu to telefon jako modem pobieralby nadal te 3 kb/s jak w operze mini ?
A tak na uboczu to moze macie jakies rozwiazanie mojego przypadku ? Niedlugo konczy mi sie umowa z iplusem i jej NIE PRZEDLUZAM neostrady ani nic na ich laczach zalozyc nie moge.. W mojej okolicy jest jedna radiowka ktora wezme, lecz czy jest jakies inne wyjscie ? Czytalem o internecie satelitarnym lecz jest on bardzo drogi a do 80zl moge placic...
Dzieki za odpowiedzi a te 15 kb/s to przy sciaganiu np. czegos, a przy laczeniu z internetem pokazuje mi iplus manager ze predkosc bedzie 258 kb/s ktorej nigdy nie mialem... Raz bylo kolo 40 w nocy.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-05-10, 22:17 ]
Poprawa pisowni. Zdania na forum zaczynamy wielką literą.
I moje pytanie to: czy nawet jezeli modem odbieral by mi te 15kbs w dobrym dniu to telefon jako modem pobieralby nadal te 3 kb/s jak w operze mini ?
A tak na uboczu to moze macie jakies rozwiazanie mojego przypadku ? Niedlugo konczy mi sie umowa z iplusem i jej NIE PRZEDLUZAM neostrady ani nic na ich laczach zalozyc nie moge.. W mojej okolicy jest jedna radiowka ktora wezme, lecz czy jest jakies inne wyjscie ? Czytalem o internecie satelitarnym lecz jest on bardzo drogi a do 80zl moge placic...
Dzieki za odpowiedzi a te 15 kb/s to przy sciaganiu np. czegos, a przy laczeniu z internetem pokazuje mi iplus manager ze predkosc bedzie 258 kb/s ktorej nigdy nie mialem... Raz bylo kolo 40 w nocy.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-05-10, 22:17 ]
Poprawa pisowni. Zdania na forum zaczynamy wielką literą.
Ostatnio zmieniony 2009-05-10, 21:16 przez shedtt, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Re: Mój przypadek 15kb/s
shedtt nie mylisz jednostek?
Simdata iPlus i masz odgórne doładowanie? Chyba nie bardzo bo simdata to prepaid.
Popytaj sąsiadów o ta radiówkę. Lepsza radiówka (chyba, ze to jakaś urynanet) niż net komórkowy.
A jakas inna opcja jeżeli już komórkowy musi być? Może Play?
[ Dodano: 2009-05-10, 22:19 ]
Simdata iPlus i masz odgórne doładowanie? Chyba nie bardzo bo simdata to prepaid.
Popytaj sąsiadów o ta radiówkę. Lepsza radiówka (chyba, ze to jakaś urynanet) niż net komórkowy.
A jakas inna opcja jeżeli już komórkowy musi być? Może Play?
[ Dodano: 2009-05-10, 22:19 ]
Modem to ejdna strona. Druga to jest BTS i od niego bardzo dużo zależy.shedtt pisze:czy nawet jezeli modem odbieral by mi te 15kbs
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ta prędkość w chmurce nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Oznacza ona tylko tyle, że korzystasz w EDGE. Pewnie masz bardzo obciążoną sieć i temu masz takie tragiczne prędkości.shedtt pisze:te 15 kb/s to przy sciaganiu np. czegos, a przy laczeniu z internetem pokazuje mi iplus manager ze predkosc bedzie 258 kb/s ktorej nigdy nie mialem...
Co do alternatywy, to może warto poszukać czy internet przez CDMA oferowany przez Orange byłby w Twoim zasięgu.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Antenka w telefonie ma większą czułość.shedtt pisze:Jezeli mam ta bardzo slaba predkosc to jak wsadze do telefonu i zaczne np. sciagac telefonem
- Cz3ski
- Specjalista bezprzewodowy-junior
shedtt z tego co widać w opisie jesteś z Kielc, więc to nie jakaś dziura, no chyba że mieszkasz na jej dalekim końcu lub w okolicy Kielc, powiedz gdzie dokładnie mieszkasz, to można sprawdzić gdzie najbliżej Ciebie znajdują się jakieś BTSy, może np. masz bliżej do nadajnika np. Orange lub ERY.
Tu sprawdzisz jakie anteny są najbliżej Ciebie.
KIELCE
Tu sprawdzisz jakie anteny są najbliżej Ciebie.
KIELCE
EeePC 904HD + Huawei E169
-
- Użytkownik forum
Dzieki za wszystkie odpowiedzi.. odnosnie mojego miejsa zamieszkania to juz sie przyzwyczailem ze pisze ze kielce bo Skarżysko-Kamienna czyli tu gdzie na prawde mieszkam nikt nie kojaży.
Skarżysko jest ok. 50 km od Kielc...
Odnosnie mojego miasta to mieszka w nim około 50tys ludzi... ale jest problem bo ja mieszkam an peryferiach..
odnośnie innych internetów to jak chcialem wziaść orange to nawet google nie zaladowal...
Dodam ze nie znam się zbytnio lecz coś tam czytałem o tym Bts ...
Umowa kończy mi się w grudniu.. a odnośnie tej radiówki w mojej okolicy to cała baza jest nawet blisko odemnie, w miare mało użytkowników... a prędkość to poniżej 100 kb/s podobno nie schodzi... takie prędkości ma mój kolega co mieszka o wiele niżej i dalej odemnie...
Więc mam nadzieje że będzie dobrze. Pozdrawiam i teraz jeszcze spróbuję pobawić się z tym telefonem jako modem.
P.S w610i jako modem spisuje się doskonale jest minimalnie wolniejszy teraz od modemu (5kb/s a telefon 3,9 kb/s i skacze na szybsze polączenie, lecz telefon spisuje się bardzo systematycznie czyli internet pomimo że lekko wolniejszy jest cały czas co nadrabia a nawet przebija modem.
Teraz jeszcze sporóbuję zainstalować nokię n73 jako modem chociaż mogą być problemy gdyż oprogramowanie jest w języku angielskim.
Dzięki za wszystkie rady.
hmm.. teraz n73 chodzi nawet szybciej od modemu
w ogóle się nie zawiesza...
Już nie mogę się doczekać kiedy sieć będzie mniej obciążona bo pogody to raczej nie jest wina i wtedy sprawdzę ile będą śmigać telefony.
Często też niestety nie mam modemu w domu gdy rodzice jadą gdzieś dalej więc dzisiejsze modyfikacje zdały egzamin.
Pozdrawiam
Skarżysko jest ok. 50 km od Kielc...
Odnosnie mojego miasta to mieszka w nim około 50tys ludzi... ale jest problem bo ja mieszkam an peryferiach..

Dodam ze nie znam się zbytnio lecz coś tam czytałem o tym Bts ...
Umowa kończy mi się w grudniu.. a odnośnie tej radiówki w mojej okolicy to cała baza jest nawet blisko odemnie, w miare mało użytkowników... a prędkość to poniżej 100 kb/s podobno nie schodzi... takie prędkości ma mój kolega co mieszka o wiele niżej i dalej odemnie...
Więc mam nadzieje że będzie dobrze. Pozdrawiam i teraz jeszcze spróbuję pobawić się z tym telefonem jako modem.
P.S w610i jako modem spisuje się doskonale jest minimalnie wolniejszy teraz od modemu (5kb/s a telefon 3,9 kb/s i skacze na szybsze polączenie, lecz telefon spisuje się bardzo systematycznie czyli internet pomimo że lekko wolniejszy jest cały czas co nadrabia a nawet przebija modem.
Teraz jeszcze sporóbuję zainstalować nokię n73 jako modem chociaż mogą być problemy gdyż oprogramowanie jest w języku angielskim.
Dzięki za wszystkie rady.
hmm.. teraz n73 chodzi nawet szybciej od modemu

Już nie mogę się doczekać kiedy sieć będzie mniej obciążona bo pogody to raczej nie jest wina i wtedy sprawdzę ile będą śmigać telefony.
Często też niestety nie mam modemu w domu gdy rodzice jadą gdzieś dalej więc dzisiejsze modyfikacje zdały egzamin.
Pozdrawiam
- Cz3ski
Z tego co widzę to w Skarżysko-Kamiennej masz więcej BTSów niż w moim Stargardzie ( 80.000tys. mieszkańców), jeżeli podałbyś jeszcze lub zaznaczył na mapie gdzie dokładnie mieszkasz moglibyśmy zobaczy w jakiej jesteś dokładnie sytuacji, jeżeli zainstalowałeś już n73 zrób test łącza.
Tym
Speed test
lub tym.
speed test 2
Tym
Speed test
lub tym.
speed test 2
-
- Użytkownik forum
Odnośnie nadajników to nie mam pojęcia gdzie są... jak byś miał ochotę poszukać (byłbym wdzięczny) to Skarżysko-Kamienna ulica Książęca (peryferie)
A może ktoś mi wytłumaczy jak <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> te BTS i co można z nimi zrobić ? przestawić czy coś
A może ktoś mi wytłumaczy jak <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> te BTS i co można z nimi zrobić ? przestawić czy coś
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Możesz poszukać czynne BTS'y na stronie http://btsearch.org/ Ewentualnie przejrzeć mapkę pozwoleń na BTS'y http://mapa.btsearch.pl/shedtt pisze:A może ktoś mi wytłumaczy jak <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> te BTS
Niestety z nimi się nie da nic zrobić. Jedynie to możesz dokpuić jakąś antenę kierunkową która pozwoli Ci wybrać inny BTS (mniej obciążony) oraz ustabilizuje Ci łącze.shedtt pisze: co można z nimi zrobić ? przestawić czy coś
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
Aha rozumiem, odnośnie kupna anteny dodatkowej to nie ma mowy bo umowa kończy mi się w grudniu i do tego momentu nie zamierzam już dopłacać ani złotówki.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
shedtt w takim razie bez anteny nic się nie zdziała. Możesz jedynie próbować umieszczać modem w różnych częściach domu i patrzeć czy nie ma jakiejś poprawy.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
Nawet na piętrze wyżej prawie nic sie nie zmieniłoYaHooo pisze:shedtt w takim razie bez anteny nic się nie zdziała. Możesz jedynie próbować umieszczać modem w różnych częściach domu i patrzeć czy nie ma jakiejś poprawy.

- Cz3ski
W sumie efekty znikome, tu tylko antena Ci pomoże nie pzreskoczysz tematu.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Można też spróbować wystawić modem za okno.shedtt pisze:chociaż jak postawie kompa na biurku i modem przykleję do okna to jakieś lekie efekty są.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
Niedlugo dokupie dłuższy kabel do modemu to na pewno spróbuje
A moze nawet kiedys w jakiś słoneczny dzien postaram sie wynieść komputer na środek podwórka i z ciekawości zobaczyć osiągi
Pozdrawiam

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
W razie jakichś pytań pisz śmiałoshedtt pisze:Niedlugo dokupie dłuższy kabel do modemu to na pewno spróbuje

Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
Jeszcze mam takie małe pytanko, gdzie można sprzedać modem ? Od razu mówię, że nie na serwisach internetowych.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Czy ogłoszenie u na na forum też odpada? Bo mamy specjalny dział z ogłoszeniamishedtt pisze:Jeszcze mam takie małe pytanko, gdzie można sprzedać modem ? Od razu mówię, że nie na serwisach internetowych.

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Kolega shedtt zapewne nie chce sprzedawać wysyłkowo. Może w jakimś komisie GSM?BliSki pisze:Czy ogłoszenie u na na forum też odpada?
-
- Użytkownik forum
Tak właśnie macie rację. Ale jeszcze mam czas, więc pomyślę kilka dni przed końcem umowy.
-
- Początkujący użytkownik forum
witam
dwa dni temu nabyłem internet w niemieckiej sieci aldi talk. Załadowałem konto kwotą 15 euro co miało niby starczyć na miesiąc użytkowania (limit 5gb) następnego dnia konto wskazywało 0,01 euro i net strasznie muli. transfer przy ściąganiu wynosi max 7 kb. jest jakaś szansa na przyspieszenie bez dodatkowego ładowania? dzieki
dwa dni temu nabyłem internet w niemieckiej sieci aldi talk. Załadowałem konto kwotą 15 euro co miało niby starczyć na miesiąc użytkowania (limit 5gb) następnego dnia konto wskazywało 0,01 euro i net strasznie muli. transfer przy ściąganiu wynosi max 7 kb. jest jakaś szansa na przyspieszenie bez dodatkowego ładowania? dzieki
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Żadna.kingofbongo pisze:est jakaś szansa na przyspieszenie bez dodatkowego ładowania?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Początkujący użytkownik forum
Dzieki
-
- Stały użytkownik forum
kingofbongo - prawdopodobnie zapomniales zakupic pakietu 5GB 1 miesiac lub 1GB 1dzien (nie pamietam dokladnie limitu na 1 dzien) i transmisje rozliczalo wg normalnej stawki.
Wg opisu na ich stronie pakiet zakupuje sie przy pomocy softu z ich modemu - ciekaw jestem, czy logujac sie na swoje konto tez mozna to zrobic
napisz czy musiales aktywowac sim (podajac niemiecki adres z kodem) czy wystarczylo wlozyc ja do modemu
Wg opisu na ich stronie pakiet zakupuje sie przy pomocy softu z ich modemu - ciekaw jestem, czy logujac sie na swoje konto tez mozna to zrobic
napisz czy musiales aktywowac sim (podajac niemiecki adres z kodem) czy wystarczylo wlozyc ja do modemu