Czy to możliwe jakiś cud?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
krisu
Początkujący użytkownik forum

Czy to możliwe jakiś cud?

Post autor: krisu »

Witam od jakiegoś czasu mam iplus'a i niestety nie bylem nigdy w zasięgu 3G/HSDPA, zawsze miałem połączenie EDGE, nie używałem internetu przez jakieś 2 tygodnie i ostatnio zauważyłem że mam połączenie 3G/HSDPA ale nie łączące sie w iplus manager tylko ręcznie w połączeniach sieciowych. Do czego zmierzam obok mnie (praktycznie za oknem) wybudowano sklep meblowy BODZIO czy on może mieć jakiś nadajnik, lub coś związanego z tym sygnałem ?Bo jeśli chodź odrobinę poruszę modem od razu tracę sygnał 3G/HSDPA prosiłbym o wasze opinie na ten Temat. Pozdrawiam. P.S dodam ze mapka interaktywna PLUS dalej nie ma odnotowanych jakichkolwiek zmian dotyczących zasięgu i nie było nic o budowie jakiegoś masztu czy nadajnika.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Czy to możliwe jakiś cud?

Post autor: Jo_gurt »

krisu, prawdopodobnie łapiesz jakieś bodzio-odbicie ;)
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: szmitz »

Fala się odbija lub testują w okolicy nowego nodB-a
Netia 2Mb/s. :)
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
krisu

A czy to tak zostanie? jeśli testują to znaczy że mogą testować z tym że ja widzę ze tylko w jednym położeniu mam aktualnie 3G/HSDPA wystarczy dać modem kawałek dalej i już się jakby rozłącza i wpada na EDGE (zielony kolor diody z modemu)
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

U mnie około 1.5 km jest GPRS a 5 km dalej Edge i jak jest mglisto to mam Edge zależy jak ustawie modem w domu jak idealnie ustawie to mam Edge zależy to od wiatru , jak będzie padać to już możesz nie mieć 3G tam tylko np:w drugim pokoju może też być ustawiony panel z nodBa idealnie wycelowany w tam to miejsce jeśli możesz to zainstaluj sobie bezpłatny program kolegi z forum Top Net Info on pokazuje sektor lokalizację wieży nadawczej . Zobacz na mapie

Kod: Zaznacz cały

http://mapa.btsearch.pl/
i poszukaj w okolicy gdzie jest nodB z 3G .ja mam 13 km do nodba i dane według TNI : -105 dBm ,4 dBi 1 %. Ty masz modem na USB ??
Ostatnio zmieniony 2009-05-18, 15:01 przez szmitz, łącznie zmieniany 1 raz.
krisu

Tak mam zwyczajny modem na USB i jest to model Huawej E169 ;] ale póki co jestem zadowolony bo jest rożnica która bardzo ale to bardzo widać zaczynajac od transferu który byl 25Kb a jest 70 + Kb do czasu PING-ów ktore sa od 90~~ do 140 ~~ ms a byly od 290~~ do 350~~ms wiec i tak jest rożnica ;]
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Weż PC na poddaszę i zobacz jak tam odbiera ja na poddaszu mam 8 dBi i czasami wynoszę tam PC kupiłem też kabel 5 metrów i przenoszę modem w inne miejsca szukając lepszego sygnału Na dworze Zbiłem z kiji 4 metowy maszt i tam wywieszam modem i jest :ok: bo w domu nie mam 3G na parterze bo chada w dole jest a na poddaszu już jest 2 x tyle co na maszcie .
Polecam kup sobie kabel USB 5 metrów ( przeduszkę ) i możesz mieć szybszego neta tak jak ja . Z Edge na 3G z większą mocą sygnału .
krisu

Oglądałem tą mapę zasięgu i mam BTSa 2 ulice za mną ale nie rozumiem jednego modem mam skierowany zupełnie w drugą stronę i tylko w tedy jest ta niebieska dioda z połączeniem jak przestawię go w stronę sygnału to nic dalej stary system łączenia EDGE i nic wiecej .... Szkoda ze nie mam laptopa bym sprawdził na dworze kierując sie w strone BTSA...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

krisu możesz w oprogramowaniu którego używasz do łączenia się z internetem wymusić łączenie się po 3g. Wtedy niezależnie od położenia modem być może będzie się łączył po UMTS'ie.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ