sprzęt do wifi na neostradzie

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lapekkk
Początkujący użytkownik forum

sprzęt do wifi na neostradzie

Post autor: lapekkk »

Witam,

mam taki problem, nikt nie chce założyć mi internetu tpsa założyło w domach na około mnie ale u mnie niestety nie chce... tak więc poszedłem po pomoc do sąsiada. Ma neostrade na life boxie i niestety u mnie jest bardzo słaby zasięg nie do użytku tak więc dogadałem się, że kupie mu nowy lepszy router (sam skarży się na to że u niego w domu nie wszędzie jest internet) żebym tez mógł korzystać. I teraz moje pytanie jest takie jaki router wybrać żeby był najlepszy i miał największy zasięg. Dystans między domami to około 20 metrów i chciałbym żeby dostęp u mnie był swobodny. Rozmawiałem już z wieloma osobami jeden powiedział mi żebym kupił to : http://www.onlinepc.pl/Cerberus_P_6331_42-636.html z antenami 9dbi i jest przekonany, że to zadziała jednak słyszałem nieciekawe opinie o tym routerze. Natomiast fachowcy z d-linka zaproponowali żeby u sąsiada wymienić router a u siebie dodatkowo postawić access point w trybie klienckim czyli łopatologicznie mówiąc access point będzie brał internet od sąsiada z wifi i później z tego access pointa internet będzie płynął za pomocą kabla. To rozwiązanie średnio mi się podoba ponieważ chciałbym mieć również wifi w domu a nie kabel. Czy mógłby ktoś doradzić co kupić? rozumiem że router musi miec wbudowany modem adsl.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: sprzęt do wifi na neostradzie

Post autor: Jo_gurt »

lapekkk, po pierwsze - dzielenie neo poza lokal jest niezgodne z umową. Z tego względu mam mieszane uczucia.
Podpowiem ci tylko w ten sposób: specjaliści z D-Linka są lepszej klasy niż sam ich sprzęt.
lapekkk

hmm no dobrze może sobie być... ja ich prosiłem pisałem pisma żeby mi założyli telefon, neostrade i telewizje i wiesz co mi odpisali? ze nie ma takiej możliwości bo nie inwestują już w nowe tereny. Nie ma tam żadnego innego providera. Mam orange bs to najlepsze ale lapie tam tylko edga o którego i tak ciężko trzeba biegać po całym domu i szukać a i tak po paru minutach zrywa. Także postaw się w mojej sytuacji i nie mówmy o mieszanych uczuciach tylko fachowej poradzie;) już nie wspomne o tym ze na odpowiedz tp czekałem razem pol roku...

aha.
rozumiem przez to, że dlinka mam nie kupować, a to co powiedzieli, jest najlepszym rozwiązaniem... no to załóżmy ze musze wybrać router żeby miał jak najlepszy zasięg. Co jesteście w stanie polecić? wtedy podłącze router i jak nie będe miał zasięgu zrobie access point tak?
Ostatnio zmieniony 2009-05-19, 20:49 przez lapekkk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Na 20 metrów (zakładam,że na wsi) to się kupuje 25 metrów skrętki +25m linki stalowej i robi przewieszkę...u sąsiada zostaje Livebox a Ty sobie kupujesz AP/switcha w razie potrzeby.
Tanio,pewnie i bezproblemowo.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

lapekkk pisze:ze musze wybrać router żeby miał jak najlepszy zasięg.
Linksys WAG200G, Tp-Link TDW8910, lub jeżeli potrzebujesz/przewidujesz potrzebę zarządzania pasmem to coś z oferty www.draytek.pl
lapekkk pisze:jak nie będe miał zasięgu zrobie access point tak
Wtedy u siebie w domu stawiasz AP Client i do niego podłączony kablem AP (np 2 sztuki Tp-Link WA501G).
Nie pomagam na PW!
lapekkk

patryk_ nie pisze tyle o routerach itd zebys mi powiedzial ze mam sobie skrętke pociągnąć, skrętkę na lince metalowej można sobie pociągnąć jak sie mieszka w stodole... poza tym gdybys byl na miejsu mojego sasiada i mialbys juz internet to bylbys tak wspanialomyslny i pozwolil na oszpecenie otoczenia spowodu braku internetu sąsiada? bo ja nie.

wojtas, dziekuje:)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

lapekkk, kolego, zejdź troszkę z tonu, bo przyszedłeś po pomoc a kozakujesz na wszystkie strony.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

lapekkk pisze:wojtas, dziekuje:)
Po polsku nie piszesz, nicki przekręcasz. Nie stosujesz się do regulaminu forum i jeszcze pomocy chcesz?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

lapekkk pisze:skrętkę na lince metalowej można sobie pociągnąć jak sie mieszka w stodole
Dlatego dostałeś taką podpowiedź od Patryk_`a.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

lapekkk pisze:poza tym gdybys byl na miejsu mojego sasiada i mialbys juz internet to bylbys tak wspanialomyslny i pozwolil na oszpecenie otoczenia spowodu braku internetu sąsiada? bo ja nie.
Zawsze jeszcze można ten kabelek wkopać w rurce karbowanej i niczego nie widać.
ODPOWIEDZ