Orange Freedom PRO - CDMA - problemy techniczne

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: Orange Freedom PRO - CDMA - problemy techniczne

Post autor: Sundance_kid »

Lukasinio pisze:Jeżeli nie świeci się dioda Signal, to oznacza to, że nie ma aktywacji?
Albo zasięgu :niepewny:
adrian158 pisze:Przez co lepiej podłączyć: usb czy rj45?
'
erjotkę.
adrian158
Początkujący użytkownik forum

:p

Post autor: adrian158 »

zasięg na pewno jest, bo kolega jakies 200 m ode mnie ma pelny zasięg, jestem 6km od bts

acha, i dlaczego lepiej przez rj?
Awatar użytkownika
Digitall
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Digitall »

Lukasinio, oczywiście chodziło mi o router a nie o program..
adrian158, wyłącz żądanie kodu PIN, skonfiguruj po Ethernet, powinna po uruchomieniu zaświecić dioda Connect i Ethernet jak przez LAN oczywiście.. Dzwoń do BOK i pytaj czy aktywacja już jest jeśli będą dalej problemy.
Aktualnie: bez limitu! [6Mbps ADSL] (((WiFi))) [Domowy LAN + (((WiFi)))]
Było: CSD, GPRS, EDGE, CDMA... same limity..
Awatar użytkownika
t8mi

Post autor: t8mi »

Miałem podobny problem z odpaleniem połączenia. Dioda conect mignęła i zgasła, myślałem że to coś z zasięgiem. Okazało się że źle wpisałem login w ustawieniach modemu, tzn. dobrze wg. umowy, ale jednak nie tak. CDM...@orange ja dopisywałem .pl i już był babol. Oczywiście to wypełniasz po wpisaniu w przeglądarce 192.168.0.1 i potem admin admin . Aplikacja AxessManager posłużyła mi tylko do wpisania PINu i wyłączenia żądania kodu PIN. No i ozywiście monitorowania poziomu sygnału. Nieważne przez co się łączysz USB, LAN, WiFi wszystko działa 'tak samo'.

Druga sprawa - uśpienia. Zauważyłem że co minutę, może dwie modem zasypia na kilka sekund, zazwyczaj kliknięcie w odśwież lub otwarcie nowej strony pobudza go do działania, nie zmienia przy tym adresu IP. Jednak pozbyłem się całkowicie usypiania. Korzystam z telefonu Voip - WiFi i on wymusza co jakąś minutę kontakt ze światem (Voip tak ma : ) Chociaż nie wiem jak mi to wpłynie na limit pobierania.
Pozdrawiam Tomek.

Góra przeróżnych zabawek :)
Awatar użytkownika
bogi123
Użytkownik forum

Post autor: bogi123 »

Digitall! Witam;dzięki za wsparcie , coś w tym jest nie raz pracuje 3i4 godziny i nie rozłącza,a bywa że 1min. po załączeniu i to się powtarza, to jest stresujące ,ale lepsze od EDGE --POZDRAWIAM!!!
Ostatnio zmieniony 2009-05-16, 15:42 przez bogi123, łącznie zmieniany 2 razy.
Kubber

Problem z wifi POMOCY

Post autor: Kubber »

Witam,

Mam problem z konfiguracją WiFi. :/
Wchodzę w 192.168.0.1 i w ustawieniach wireless jest tylko takie coś:
Obrazek
Żadnych ustawień WiFi jak w instrukcji.
Co zrobić żeby WiFi śmigało???

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
witoj

Post autor: witoj »

W Setup zobacz
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

Ja pierwszy raz takie coś widzę-a też łączę się przez wi-fi :szok: Ja zrobiłem to tak:ruter zainstalowałem przez kabel ethernet,bo po usb nie działało-potem w menadżerze karty wi-fi Asus WL-130N którą posiadam kliknąłem na znajdż sieć-i wszystko-nic nie ustawiałem,wykryło mi CDMA i tak działa do dziś od stycznia :hyhy: Nie używam Axsses Menadżera i wyłączyłem podawanie pin.
Kubber

Post autor: Kubber »

modem mam podłączony do kart sieciowej.
W załączonym wcześniej screenie widać że da się tylko włączyć WiFi bez żadnej konfiguracji. Jak szukam lapkiem sieci bezprzewodowej to nic nie wykrywa....
:cry:

[ Dodano: 2009-05-16, 16:11 ]
Już wszystko działa, wykryło mi WiFi na lapku, trochę coś pozmieniałem i działa.

Dzięki za pomoc pozdrawiam. :D
adrian158

co jest

axessmanager pokazuje poziom sygnalu, czy to znaczy ze aktywacja jest? na modemie tez diody zmieniają sie co chwila.

Połączylem przez ethernet. Skonfigurowalem wg. opisu na tym forum, pisze ze połączony(w panelu sterowania) ale strony nie działają. Pomoże ktośbo nie moge sie połapać?

tylko connect nigdy się nie zapala
EmTeeDee

tylko connect nigdy się nie zapala
musi się palić
Awatar użytkownika
t8mi

Post autor: t8mi »

Login i Hasło wpisałeś poprawnie?
Pozdrawiam Tomek.

Góra przeróżnych zabawek :)
adrian158

tak, ale dziwi mnie dlaczego nie moge sie zalogowac na strone orange.pl, gdy wpisuje numer, to hasło jest niepoprawne, a jak chce przypomnieć to chce abym podal date urodzin brata :szok: , przy zakupie tego nie podawalem,
polpager

Post autor: polpager »

Witam wszystkich:)

Chciałbym zapytać jak w chwili obecnej wygląda sprawa z limitami? Nadal można swobodnie przekraczać, czy już trzymają się swoich regulaminowych 3GB?
EmTeeDee

Limitów nadal nie ma,ale już nie jest to taka ''rakieta'' jak w miesiącu próbnym . :hyhy:
Zobaczę co będzie na fakturze w tym miesiącu-bo ciekawi mnie to czemu nic nie piszą ile ściągnąłem danych itp. jak to miało miejsce w orange free.
Awatar użytkownika
bogi123
Użytkownik forum

Potwierdzam spadek szybkości jest i to duży ,myślę że doszło do tej sieci dużo odbiorców CDMA ,a dochodzi te częste rozłańczanie routera i to jest uciążliwe, nie wiem może ktoś ma inne ustawienia jak ja-i to jest przyczyną u mnie tych utrudnień.!!! :papa:

[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2009-05-17, 16:57 ]
bogi123, rozłączać a nie rozłańczać. ;)
Ostatnio zmieniony 2009-05-17, 15:56 przez bogi123, łącznie zmieniany 1 raz.
EmTeeDee

U mnie nie ma żadnych rozłączeń tylko czasem strona ''się przywiesza''podczas wczytywania-pomaga klik na odświeżanie, ;) Skąd jesteś,bo ja dokładnie z miejscowości Lipińskie Małe koło Prostek?
Awatar użytkownika
bogi123
Użytkownik forum

WITAM;Ja jestem z Gut Rożyńskich jechać od Prostek w kierunku Białej piskiej a intern.ciągnę z Milewo-Gałązki jest to odemnie 17km. w bok SZczuczyna, czekam cierpliwie na urochomienie BTS-a w Pogorzel Mała jest na mapie zaznaczone ale jeszcze nie czynne . Pozdrawiam :papa:
EmTeeDee

No nie wiem-ja mam antenę zewnętrzną-skierowaną na Ełk(bo jak brałem CDMA to na mapie BTS/UKE było pokazane że antena jest na kominie PEC) teraz wedłóg nowej mapy to niby nadajniki są w Oracze(mniej więcej ten sam kierunek) :hyhy: Zawady Tworki , i Pogorzel Mała :cfaniak: Kierowałem antenę w każdym z tych kierunków-i miałem zasięg-tylko że pozostawiłem w kierunku Ełku bo mam z tej strony najlepszy poziom EvDO.
Więc albo nadajnik w Pogorzel Mała działa-lub antena z zamysłu kierunkowa ''ciągnie'' też sygnał bokiem ;) Ale to już niech się wypowiedzą o tym Fachowcy , bo ja się nie znam. Swoją drogą to za bardzo bym nie wierzył tym mapom UKE ,bo na stronce orange jak wpiszesz miejscowość Prostki , to kolorem żółtym są zaznaczone ''promienie''ze strony Ełku i Pogorzel Mała a z Zawad nie, więc nie wiadomo jaka jest prawda??Swoją drogą dla mnie powinien być najlepszy kierunek właśnie ze strony Zawad-bo mniejszy las i odległość jak ta do Oracz(las+miasto) :niepewny: Po za tym na tym kominie PEC są anteny ''Panelowe'' tak samo jak i na drugim kominie ciepłowni przy ulicy Słonecznej (stary rynek) widać że jest ''świeża''instalacja długie panele-chodż może to są od GSM . Ale jak wspomniałem ze strony Ełku działa mi najlepiej.
Obrazek
Zerknąłem na mapę :hyhy: byłem tam kiedyś nad jeziorem,mam kumpla z Dybówka.
klejnus

Post autor: klejnus »

A jak bardzo jesteś zadowolony z tego cdma?? Bo widzę ze jesteś w białym polu jak na_razie.
Ostatnio zmieniony 2009-05-17, 19:03 przez klejnus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bogi123
Użytkownik forum

Ja robiłem to fizycznie na żywca z laptopem wyszłem na dach włączyłem Axsses Menager weszłem w menu w stan i pokręcałem anteną na stacje BTS i największy sygnał był w kierunku Milewo-Gałązki -61dBm,a inne obojętnie w którą stronę bym nie kręcił -było -72dBm, ztego wniosek po włączeniu anteny zew. od razu podbija się sygnał.Gdy wł.routera bez anteny mam-82dBm,z tego wniosek ANTENA PODBIJA O -10dBm w jakiej pozycji by nie była.Na potwierdzenie dzwoniłem do orange czy działa BTS w Pogorzel-Mały stwierdzili że mają go uruchomić dopiero po II półroczu,ale na tym nie przestałem dzwoniłem jeszcze kilka razy żeby trafiać na innych doradców i oni mówili to samo a więc czekamy na BTS Pogorzel to i ty będzierz miał bliżej i ja o 5km.
zibi47

PROBLEM Z POŁĄCZENIEM

Post autor: zibi47 »

Witam. Dzisiaj pojawił mi się nowy problem z OFP. Gdy próbuje się połączyć to zatrzymuje się na weryfikacji użytkownika a po kilku sekundach wyskakuje błąd 721. Pierwszy raz tego doświadczyłem a mam ten internet prawie miesiąc. Wcześniej też był okres że nie chciało się łączyć ale wyglądało to inaczej bo to był błąd 678 i dużo osób pisało że miało taki problem. Wracając do mojego problemu czy komuś się to już przytrafiło? Wydaje mi się że po prostu nie przyjmuje mojej nazwy użytkownika [używam ppp]
antonio350

Post autor: antonio350 »

Witam ponownie. Zainstalowałem antenę zewnętrzną. Sygnał skoczył z 84 na 75 myślałem że może chociaż trochę rozwiąze to problem rozłanczania, ale oczywiście nic to nie pomogło. Dlaczego na full zasięgu rozłancza modem? Nie rozumiem? Jak miałem to na okres próbny było git teraz jest nie za ciekawie. 2mb a 300-500kb to jest spora różnica i jeszcze to rozłanczanie z 5-6 razy w ciągu 2 godzin. Problem leży po stonie orange, ale oni twierdzą że jest wszystko ok. Jak brałem to zapewniali że 1 mb to spokojnie teraz jak dzwonię to 300-500 kb to twierdzą że to jest max w moim rejonie. Kpina!

p.s.oczywiście po rozłączeniu twardy restart modemu bo inaczej się nie połączy.
Ostatnio zmieniony 2009-05-22, 09:50 przez antonio350, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bogi123
Użytkownik forum

Witam;Jak z tego wynika że chyba tylko w niektórych regionach dzieje się to z routerami że zasięg jest OK>a router traci emisję i trzeba go restartować. :papa:
EmTeeDee

U mnie tak nie ma-nie mam i nie miałem żadnych problemów z ruterem-to samo z aktywacją-która była zrobiona przez pracownika w salonie-po przywiezieniu rutera do domu włożyłem kartę RUIM i net był-nie musiałem czekać jak niektórzy z forum po kilka dni. :cfaniak:
Ostatnio zmieniony 2009-05-22, 15:59 przez EmTeeDee, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bogi123
Użytkownik forum

ja miałem też aktywację zrobioną w EŁKU przez pracownika ale coś się dzieje podejrzewam że to nadajnik----ale też nyśli przychodzą różne ja mam routera gdzie na odwrocie na nim pisze że to model MV411 a u wszystkich na forum przewija się model MV410 nie wiem o co chodzi..... :papa:

[ Komentarz dodany przez: bob: 2009-05-22, 18:10 ]
bogi123, zaczynaj zdania z dużej litery. ;)
Ostatnio zmieniony 2009-05-22, 17:11 przez bogi123, łącznie zmieniany 1 raz.
EmTeeDee

Ja mam 410R :D
Awatar użytkownika
bogi123
Użytkownik forum

Sprawdziłem ; :cry: jeszcze raz,przepraszam!!! na routerze jest MV410R, ale w papierach jest pomyłka .POZDRAWIAM!!!!
Awatar użytkownika
KoD997
Stały użytkownik forum

Post autor: KoD997 »

Jaki jestem zawiedziony ... z neta korzystam tylko w weekendy i to rozłączanie mnie dobija!!! Co gram, już prawie wygrałem a tu disconnect :/ Jak tu się nie wściec?! Wcześniej tak nie było...
Gdzie mogę zgłosić takie problemy??
Ostatnio zmieniony 2009-05-22, 19:50 przez KoD997, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Digitall

Post autor: Digitall »

Może to nie disconnect, tylko zawieszenie?
Pisałem już że dzieje się tak przy dużych ilościach połączeń, lub wysokich transferach..
Mnie też to czasem wkurza, szczególnie jak całkiem padnie i nie wstaje.
Aktualnie: bez limitu! [6Mbps ADSL] (((WiFi))) [Domowy LAN + (((WiFi)))]
Było: CSD, GPRS, EDGE, CDMA... same limity..
ODPOWIEDZ