Mam internet po kablu, dostawca Net-serwis. PPPoE, dynamiczne.
Działa mi prawidłowo na jednym kompie (służbowym niestety) a na dwóch domowych już nie. Jeden z nich ma win 2000, musiałem doinstalować RASPPPOE, konfiguruję zgodnie z instrukcją providera i nic - gdy próbuję się połączyć wywala błąd 678.
Drugi, z win xp, więc nic nie musiałem instalować, ale błąd ten sam. Konfiguracja TCP identyczna na wszystkich, różnią się tylko typem karty sieciowej: w działającym jest Broadcom NetExtreme 57xx do tego pojawia się jakaś karta sieciowa 1394, w pozostałych jakiś Realtek i karta Intela. W każdym razie te karty są sprawne.
Dział techniczny dostawcy nie potrafi pomóc. Doradzali wyłączanie TCP/IP. Wyłączyłem, nic to nie dało, zresztą na działającym hula przy włączonym TCP/IP. Inna porada to router - miał ponoć pomóc przy win 2000, bo na routerze już jest pppoe. Router i tak miałem w planach, więc ok, mam Dlinka DI 524. Router konfiguruję, w WAN wbijam usera i hasło od providera, ale status WAN pppoe - disconnected i połączyć się nie może.
Kombinowałem potem z róznymi ustawieniami na TCP/IP - raz dynamiczne ip, potem (przy routerze) wbijałem:
IP: 192.168.0.xxx (brałem z ipconfiga)
maska: 255.255.255.0
DNS: 192.168.0.1
drugi DNS pusty
Nie pomaga. Ping lokalny i ping do gatewaya chodzą. Do internetu nie chcą.
Sprawdziłem ipconfig dla działającego połączenia na jednym kompie:
karta Ethernet:
DHCP włączone
IP: 169.254.28.150
Maska: 255.255.0.0
karta PPP net serwis
PPP/SLIP
DHCP nie
IP: 10.3.53.18
Maska: 255.255.255.255
Brama domyślna: 10.3.53.18
DNS: 194.9.66.3
194.9.67.3
Te DNS-y próbowałem wbić potem do konfiguracji TCP na karcie, nie pomaga.
No i co zrobić, żeby mieć net także na dwóch pozostałych kompach? Żona męczy się na orange free, ale to cholerstwo często pada, 3G prawie wcale nie ma, a na EDGE chodzi jak to na EDGE. Please help