Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Witam.
Dziś u mnie była burza i jak zwykle w czasie burzy wyłączyłem komputer z prądu i odłączyłem antenę od modemu. Po ponowny podłączeniu anteny nie mam w____ogóle zasięgu 3g nie loguje mi się modem do sieć i ogólnie nic się nie da zrobić. Teraz podłączyłem modem po staremu i jadę na EDGE(ale bez anteny) ale mnie to strasznie denerwuje. Moje pytanie brzmi; czy to jest moja wina bo się zepsuć mogło wejście na antenę przy modemie, czy to jest wina BTS'a bo np. zmniejszył swoją moc albo się zepsuł, a może to wina mojej anteny ? Proszę o szybką odpowiedz!
[ Komentarz dodany przez: bob: 2009-05-22, 18:26 ] Zamiana "Zniknoł" na "Zniknął" w tytule.
Ostatnio zmieniony 2009-05-22, 17:26 przez Blazej, łącznie zmieniany 2 razy.
Blazej pisze:czy to jest moja wina bo się zepsuć mogło wejście na antenę przy modemie
Moim zdaniem to jest mało prawdopodobne. A jak była burza to może Ci się antena przestawiła jak mocno wiało. Mógł też się kabel antenowy uszkodzić. Niestety powodów może być dużo. Ja bym spróbował pokręcić anteną. Może złapiesz inny nodeB. Tak samo możesz zgłosić sytuację do BOK'u operatora. Może to coś z siecią.
Blazej pisze:A potem sam się pojawił i wszystko było dobrze czy zgłaszałeś to komuś?
Zgłosiłem do BOK-u, stwierdzili że "służby techniczne nad problemem pracują" i tydzień później zasięg się pojawił. Nie spieszyli się pewnie dlatego, że w mojej miejscowości mają około 8 NodeB-ów ale do mnie dochodzi sygnał tylko z jednego. Zasięg zanikł zatem tylko na terenach podmiejskich, a miasto i tak miało zasięg.