Od czego zacząć ( huawei e160e ) ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Od czego zacząć ( huawei e160e ) ?
Witam forumowiczów.
Otrzymałem w prezencie modem ( jak w tytule ) zakupiony w Angli w sieci "orange". Posiadam kartę simdata na niej prawie 300 zł więc oczywiście chcę to wykorzystać przy pomocy tego modemu.
Wetknąłem to ustrojstwo do komputera, zainstalowało się poprawnie, zainstalowało się również oprogramowanie " Orange Mobile Partner". Włożyłem kartę simdata, zapytalo o numer pin, podałem, zaakceptowało. Po chwili wyskakuje okienko zatytułowane "Unlock the data card" z miejscem na wpisanie "unlock code" i informację, że mogę się pomylić jeszcze 8 razy, oczywiście nie próbuje.
I tutaj stoję. Ni wiem co należy zrobić dalej.
Pewnie muszę znać jakiś "unlock code", podejrzewam również, że potrzeba jakiegoś innego programu, odpowiedniego dla simdaty a nie do "orange" Ale jak to zrobić ? Nie mam pojęcia.
Proszę o pomoc bardziej doświadczonych.
Pozdrawiam.
Otrzymałem w prezencie modem ( jak w tytule ) zakupiony w Angli w sieci "orange". Posiadam kartę simdata na niej prawie 300 zł więc oczywiście chcę to wykorzystać przy pomocy tego modemu.
Wetknąłem to ustrojstwo do komputera, zainstalowało się poprawnie, zainstalowało się również oprogramowanie " Orange Mobile Partner". Włożyłem kartę simdata, zapytalo o numer pin, podałem, zaakceptowało. Po chwili wyskakuje okienko zatytułowane "Unlock the data card" z miejscem na wpisanie "unlock code" i informację, że mogę się pomylić jeszcze 8 razy, oczywiście nie próbuje.
I tutaj stoję. Ni wiem co należy zrobić dalej.
Pewnie muszę znać jakiś "unlock code", podejrzewam również, że potrzeba jakiegoś innego programu, odpowiedniego dla simdaty a nie do "orange" Ale jak to zrobić ? Nie mam pojęcia.
Proszę o pomoc bardziej doświadczonych.
Pozdrawiam.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Od czego zacząć ( huawei e160e ) ?
transczech, masz simlocka na modemie. Możesz go ściągnąć np. na dc-unlocker za 15€. Albo popatrz na allegro lub ebayu.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
transczech, zwyczajnie masz simlocka, którego trzeba zdjąć. Niestety, na dzień dzisiejszy nie ma darmowych metod
Trzeba wydać ok 15 ojro.

Jak już zdejmiesz smoka to polecam <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> lub zwykł <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a>transczech pisze:podejrzewam również, że potrzeba jakiegoś innego programu
-
Dzięki, już jestem bliżej prawdy. A co z tym "Orange Mobile Partner" Mam to odinstalować ? Czy wtedy ten modem będzie działał poprawnie ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Rozumiem, że Orange Mobile Partner instaluje się z virtualnego cd po podłączeniu modemu.
Możesz zmienić to na oryginalny manager Huawei. Huawei Mobile Partner. Prawdopodobnie tylko kolorki się zmienią.
Możesz zmienić to na oryginalny manager Huawei. Huawei Mobile Partner. Prawdopodobnie tylko kolorki się zmienią.
-
A skąd mam wziąć oryginalny Huawei manager ?ja.michal pisze:Rozumiem, że Orange Mobile Partner instaluje się z virtualnego cd po podłączeniu modemu.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ze stronki co mam w podpisie w dziale Huawei i Dashboard, ale teraz limit się na serwerze skończył i dopiero 1 lipca się odnowi. 

-
A to lipa, a ja 11 czerwca jadę nad jezioro myślałem, że do tego czasu uruchomię to ustrojstwo. Może ktoś z forumowiczów ma taki program ?ja.michal pisze:Ze stronki co mam w podpisie w dziale Huawei i Dashboard, ale teraz limit się na serwerze skończył i dopiero 1 lipca się odnowi.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
transczech, Orange Mobile Partner możesz odinstalować i go w ogóle wyłączyć w modemie. Ale to jest mało ważne. Najważniejszy jest zdjęcie simlocka. Bez tego ani rusz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Do 11 zdąży się, ale jak napisał Jo_gurt, bez zdjęcia simlocka nie da rady nic zrobić.transczech pisze:ja 11 czerwca jadę
- bob
- Guru bezprzewodowy
To Ci do szczęścia nie potrzeba bo najlepszy program to <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> i bije na głowę tamten.transczech pisze:Może ktoś z forumowiczów ma taki program ?
Przeczytaj raz jeszcze to co ważne:
Jo_gurt pisze:Jak już zdejmiesz smoka to polecam <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> lub zwykł <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a>
Jo_gurt pisze:możesz odinstalować i go w ogóle wyłączyć w modemie. Ale to jest mało ważne. Najważniejszy jest zdjęcie simlocka. Bez tego ani rusz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
bob, zgadza się, ale jednak virtual cd i dashboard jest fajną sprawą. Szkoda, że nie da się zrobić dashboardu z <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>. 

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
transczech na ryzyk fizyk możesz uzyć turbosima, xsima czy czegoś w podobie. Ale albo nie zadziała albo możesz uszkodzić gniazdo sim w modemie. Najłatwiej tak jak wyżej napisano ściągnąć smoka.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W E160 jest szufladka i bardzo mało miejsca. Nie polecam turbosima/xsima.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
ja.michal dlatego napisałam na ryzyk fizyk. Zasygnalizowałam tylko, że jest inna możliwość.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Ok.ja.michal pisze:bob, zgadza się, ale jednak virtual cd i dashboard jest fajną sprawą.

No to klapa.ja.michal pisze:W E160 jest szufladka i bardzo mało miejsca. Nie polecam turbosima/xsima.
-
Jeszcze mi się coś przypomniało. Czy "orange" w Angli i Polsce to nie to samo ? Mam Polską kartę "orange", wetknałem ją tam gdzie trzeba i też mnie pyta o "unlock code"
Jeszcze nie mam jasności co do programu "Orange Mobile Partner", jak już pozbędę się tego simlocka to mam go wywalać czy nie ?
Swoja drogą jestem bardzo mile zaskoczony tak szybką reakcją kolegów na mój problem.
Jeszcze nie mam jasności co do programu "Orange Mobile Partner", jak już pozbędę się tego simlocka to mam go wywalać czy nie ?
Swoja drogą jestem bardzo mile zaskoczony tak szybką reakcją kolegów na mój problem.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie. To tylko nazwa. Każdy operator na świecie ma swoje ID.transczech pisze:Czy "orange" w Angli i Polsce to nie to samo ? Mam Polską kartę "orange", wetknałem ją tam gdzie trzeba i też mnie pyta o "unlock code"
Polski Orange ma 260-03 a angielski chyba - *dane ponizej.
[ Dodano: 2009-05-24, 22:31 ]
Jak uważasz. Zależy czy wolisz kolorki Orange czy Huawei.transczech pisze:jak już pozbędę się tego simlocka to mam go wywalać czy nie

[ Dodano: 2009-05-24, 22:38 ]
* Poprawka. Orange UK ma kody:
234 33
234 34
Ostatnio zmieniony 2009-05-25, 15:03 przez ja.michal, łącznie zmieniany 2 razy.
-
@transczech - odezwij sie na priv - pomoge z simlockiem.
Pozdrawiam,
gom3z
Pozdrawiam,
gom3z
-
Jestem w gorącej wodzie kąpany, już go odblokowałem ( pewnie przepłaciłem ).gom3z pisze:@transczech - odezwij sie na priv - pomoge z simlockiem.
Pozdrawiam,
gom3z
W każdym razie wszystko działa, dziękuję wszystkim za pomoc.
Jeszcze pytanko dotyczące mocy sygnału GSM. Podawany jest dBm.
Mam taki zapis: -91dBm, 5%, CSQ 11. Co to oznacza ? Lepiej jak jest więcej dBm czy może mniej ?, co z tymi procentami ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
transczech, masz podawane -XXdBm. Czyli im więcej tym lepiej.
-75dBm jest lepiej niż -91dBm.
-
A co z tymi procentami ? CSQ też się zmienia.ja.michal pisze:transczech, masz podawane -XXdBm. Czyli im więcej tym lepiej.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
transczech, tutaj masz co i jak.
Pomiar mocy sygnału za pomocą komendy CSQ
Na % możesz nie patrzyć. Jak masz CSQ i dBm to wszystko czego tzreba. Procent będzie różny w zależności od programu i w jaki on to wylicza. W Mobile Partner mam 98% a w TNI mam 20% więc to nic nie odzwierciedla.
Pomiar mocy sygnału za pomocą komendy CSQ
Na % możesz nie patrzyć. Jak masz CSQ i dBm to wszystko czego tzreba. Procent będzie różny w zależności od programu i w jaki on to wylicza. W Mobile Partner mam 98% a w TNI mam 20% więc to nic nie odzwierciedla.
-
Witam Wszystkich.
Podłączę się pod ten temat. Mam modem Huawei E160E z polskiego orange. Z brandowanym softem i na pewno simlockiem. Chciałbym go użyć do Aero2. W postach wyżej napisano, że na tamten moment nie było metody zdjęcia sim-locka domową metodą; czy coś się w tej materii zmieniło? Czy to że nie działa strona ze sterownikami, to normalne, czy taka chwilowa dysfunkcja?
Siedzę już którąś godzinę w internecie w poszukiwaniu informacji jak wgrać i skąd wziąć niebrandowany firmware do tego modemu. Znalazłem stronę, gdzie za 19 zł zdejmują podobno simlocka, ale nadal nie wiem jak poradzić sobie z firmware. Prawie wszędzie są informacje nt e160. Jeżeli mógłby ktoś mi pomóc z ogarnięciem modemu będę bardzo wdzięczny.
pozdrawiam
Podłączę się pod ten temat. Mam modem Huawei E160E z polskiego orange. Z brandowanym softem i na pewno simlockiem. Chciałbym go użyć do Aero2. W postach wyżej napisano, że na tamten moment nie było metody zdjęcia sim-locka domową metodą; czy coś się w tej materii zmieniło? Czy to że nie działa strona ze sterownikami, to normalne, czy taka chwilowa dysfunkcja?
Siedzę już którąś godzinę w internecie w poszukiwaniu informacji jak wgrać i skąd wziąć niebrandowany firmware do tego modemu. Znalazłem stronę, gdzie za 19 zł zdejmują podobno simlocka, ale nadal nie wiem jak poradzić sobie z firmware. Prawie wszędzie są informacje nt e160. Jeżeli mógłby ktoś mi pomóc z ogarnięciem modemu będę bardzo wdzięczny.
pozdrawiam
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=19560droidboo0 pisze:zdejmują podobno simlocka
Umieść tam IMEI to może ktoś Ci pomoże
http://chomikuj.pl/lesiolo/Modemy+GSM/Firmware+Huaweidroidboo0 pisze:Siedzę już którąś godzinę w internecie w poszukiwaniu informacji jak wgrać i skąd wziąć niebrandowany firmware do tego modemu
Prawdopodobnie będzie soft pasował od E160 ale nie mogę tego zagwarantować
-
Dziękuję za odpowiedź:)
Właśnie zauważyłem, że nawet jeżeli jest gdzieś wyszczególnione e160e, to jak się zagłębić, to dalej piszą już o e160, nawet kalkulator do SimLocka... Google szuka niby do e160e, wchodzę na stronie a tam tylko e160 i chyba e160g. Nawet na stronie huawei jest tylko e160 i e160g. Nie wiem czy wszystkie wersje e160 oprócz g są jakby pod szyldem e160...
Właśnie zauważyłem, że nawet jeżeli jest gdzieś wyszczególnione e160e, to jak się zagłębić, to dalej piszą już o e160, nawet kalkulator do SimLocka... Google szuka niby do e160e, wchodzę na stronie a tam tylko e160 i chyba e160g. Nawet na stronie huawei jest tylko e160 i e160g. Nie wiem czy wszystkie wersje e160 oprócz g są jakby pod szyldem e160...
- lesiolo
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Z tego modemu za free zdejmie ci simlocka top_netinfo z forum (przycisk Wył.SIMLock)droidboo0 pisze:Znalazłem stronę, gdzie za 19 zł zdejmują podobno simlocka
A co do firmware to wszystkie E160Update_11.609.10.xx.xxx nadają się do E160E (do wgrania potrzebny flash kod),
tylko czasami nie można aktywować rozmów głosowych na pewnych modelach gdyż restartują się automatycznie (po aktywacji )
Dodatkowo musisz zmienić dashboard na nowszy.
Poza tym tak czy inaczej E160 nie spełnia wymogu regulaminowego Aero2 korzystania z urządzeń co najmniej kategorii 10.