Jak zmniejszyć ilość pobieranych danych?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Blazej
Specjalista bezprzewodowy-senior

Jak zmniejszyć ilość pobieranych danych?

Post autor: Blazej »

Witam.
Limit jaki mam (3Gb) jest trochę mały. Zauważyłem że spora jego część idzie na przeglądanie stron i oglądanie filmów np. na youtube.pl Moje pytanie czy da się jakoś zminimalizować ilość danych pobieranych podczas głównie oglądania filmów i stron? Od razu mówię że nie chodzi mi o wyłączanie jakichkolwiek zdjęć na stronach.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Jak zmniejszyć ilość pobieranych danych?

Post autor: Jo_gurt »

Blazej, spróbuj może np. Chrome. Podobno nieźle zarządza cachem.
Co do youtube'a to nic się nie poradzi.
adamos22

Post autor: adamos22 »

1. Opera 10 Turbo - wykorzystuje własne serwery proxy kompresujące obrazki.

Dodatki dla firefoxa:
1. Flashblock - blokuje elementy flash na stronie, dzięki czemu nie wczytują nam się niechciane elementy. Porządane el. możemy otworzyć jednym kliknięciem. Bardzo przydatne.
2. NoScript - wyłącza skrypty na stronach, najlepiej sprawdzić samemu ile transferu się zaoszczędzi. Niestety niektóre strony mogą nie działać poprawnie.
3. Adblock - komentarz nie potrzebny.

Co do video - chyba nic się z tym nie da zrobić, jedynie można wyłączyć opcję HQ w youtube, o ile wcześniej ją włączyliśmy.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Blazej niestety raczej musisz zrezygnować z większej liczby filmów na You Tube. To pożera najwięcej danych. A to jest materiał już skompresowany, wiec zewnętrzne proxy kompresujące nic na to nie poradzi.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Blazej

Ok dzięki chyba ograniczenie oglądania filmów będzie jedynym rozwiązaniem. :cry:
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Awatar użytkownika
Blazej

Blido, czytałem ten poradnik już kilka razy ale nie pomógł mi za bardzo dlatego założyłem ten temat bo chciałem się dowiedzieć czegoś innego czegoś czego jeszcze nie ma na tym forum.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Blazej pisze:chyba ograniczenie oglądania filmów będzie jedynym rozwiązaniem.
Ja nie znam innej metody. Można by spróbować poustawiać przeglądarkę tak aby zawsze obrazki były pobierane z cache na HDD. Ale nie wiem jak to działa w FF, w IE to działa bardzo sprawnie wg mnie.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
dao
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: dao »

YaHooo pisze:Ja nie znam innej metody. Można by spróbować poustawiać przeglądarkę tak aby zawsze obrazki były pobierane z cache na HDD. Ale nie wiem jak to działa w FF, w IE to działa bardzo sprawnie wg mnie.
A może ktoś wie jak to ustawić w ff, no i ile na tym można szacunkowo zaoszczędzić ?
Ostatnio zmieniony 2009-06-05, 20:23 przez dao, łącznie zmieniany 1 raz.
bigmanpl
Użytkownik forum

Post autor: bigmanpl »

W Preferencjach, zakładka Zaawansowane --> Sieć. Masz tam opcję do zdefiniowania wielkości pamięci podręcznej (czyli cache). Im więcej ustawisz, tym FF więcej będzie trzymał na dysku. Uważaj by nie przesadzić. Zbyt duży cache to duże obciążenie dla dysku a co za tym idzie wolniejsza praca przeglądarki (ma więcej do sprawdzania czy obrazek ma już na dysku, czy ma pobrać z Internetu).
Pozdrawiam, bigmanpl
ODPOWIEDZ