Jak zmniejszyć ilość pobieranych danych?
Moderator: Moderatorzy
- Blazej
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Jak zmniejszyć ilość pobieranych danych?
Witam.
Limit jaki mam (3Gb) jest trochę mały. Zauważyłem że spora jego część idzie na przeglądanie stron i oglądanie filmów np. na youtube.pl Moje pytanie czy da się jakoś zminimalizować ilość danych pobieranych podczas głównie oglądania filmów i stron? Od razu mówię że nie chodzi mi o wyłączanie jakichkolwiek zdjęć na stronach.
Limit jaki mam (3Gb) jest trochę mały. Zauważyłem że spora jego część idzie na przeglądanie stron i oglądanie filmów np. na youtube.pl Moje pytanie czy da się jakoś zminimalizować ilość danych pobieranych podczas głównie oglądania filmów i stron? Od razu mówię że nie chodzi mi o wyłączanie jakichkolwiek zdjęć na stronach.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Jak zmniejszyć ilość pobieranych danych?
Blazej, spróbuj może np. Chrome. Podobno nieźle zarządza cachem.
Co do youtube'a to nic się nie poradzi.
Co do youtube'a to nic się nie poradzi.
-
1. Opera 10 Turbo - wykorzystuje własne serwery proxy kompresujące obrazki.
Dodatki dla firefoxa:
1. Flashblock - blokuje elementy flash na stronie, dzięki czemu nie wczytują nam się niechciane elementy. Porządane el. możemy otworzyć jednym kliknięciem. Bardzo przydatne.
2. NoScript - wyłącza skrypty na stronach, najlepiej sprawdzić samemu ile transferu się zaoszczędzi. Niestety niektóre strony mogą nie działać poprawnie.
3. Adblock - komentarz nie potrzebny.
Co do video - chyba nic się z tym nie da zrobić, jedynie można wyłączyć opcję HQ w youtube, o ile wcześniej ją włączyliśmy.
Dodatki dla firefoxa:
1. Flashblock - blokuje elementy flash na stronie, dzięki czemu nie wczytują nam się niechciane elementy. Porządane el. możemy otworzyć jednym kliknięciem. Bardzo przydatne.
2. NoScript - wyłącza skrypty na stronach, najlepiej sprawdzić samemu ile transferu się zaoszczędzi. Niestety niektóre strony mogą nie działać poprawnie.
3. Adblock - komentarz nie potrzebny.
Co do video - chyba nic się z tym nie da zrobić, jedynie można wyłączyć opcję HQ w youtube, o ile wcześniej ją włączyliśmy.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Blazej niestety raczej musisz zrezygnować z większej liczby filmów na You Tube. To pożera najwięcej danych. A to jest materiał już skompresowany, wiec zewnętrzne proxy kompresujące nic na to nie poradzi.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Blazej
Ok dzięki chyba ograniczenie oglądania filmów będzie jedynym rozwiązaniem. 

- Blido
- Guru bezprzewodowy
Blazej, może zapoznaj się z poradnikiem "Sposoby na przyspieszenie przeglądarki Firefox oraz zminimalizowanie ilosci pobieranych przez nią danych"
- Blazej
Blido, czytałem ten poradnik już kilka razy ale nie pomógł mi za bardzo dlatego założyłem ten temat bo chciałem się dowiedzieć czegoś innego czegoś czego jeszcze nie ma na tym forum.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ja nie znam innej metody. Można by spróbować poustawiać przeglądarkę tak aby zawsze obrazki były pobierane z cache na HDD. Ale nie wiem jak to działa w FF, w IE to działa bardzo sprawnie wg mnie.Blazej pisze:chyba ograniczenie oglądania filmów będzie jedynym rozwiązaniem.
Pozdrawiam YaHooo 

- dao
- Specjalista bezprzewodowy-junior
A może ktoś wie jak to ustawić w ff, no i ile na tym można szacunkowo zaoszczędzić ?YaHooo pisze:Ja nie znam innej metody. Można by spróbować poustawiać przeglądarkę tak aby zawsze obrazki były pobierane z cache na HDD. Ale nie wiem jak to działa w FF, w IE to działa bardzo sprawnie wg mnie.
Ostatnio zmieniony 2009-06-05, 20:23 przez dao, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
W Preferencjach, zakładka Zaawansowane --> Sieć. Masz tam opcję do zdefiniowania wielkości pamięci podręcznej (czyli cache). Im więcej ustawisz, tym FF więcej będzie trzymał na dysku. Uważaj by nie przesadzić. Zbyt duży cache to duże obciążenie dla dysku a co za tym idzie wolniejsza praca przeglądarki (ma więcej do sprawdzania czy obrazek ma już na dysku, czy ma pobrać z Internetu).
Pozdrawiam, bigmanpl