Huawei E169, IPlus, Połączenie Dial-UP

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
colinex
Początkujący użytkownik forum

Huawei E169, IPlus, Połączenie Dial-UP

Post autor: colinex »

Jestem posiadaczem modemu Huawei E169. Na standardowej aplikacji IPlus Manager nie mogłem się połączyć z internetem. Aplikacja zainstalowała się poprawnie, modem widoczny w menedżerze urządzeń, lecz przy próbie połączenia aplikacja nie widziała modemu- komunikat "proszę podłączyć modem" a w konsekwencji brak okienka z zapytaniem o PIN. Ustanowiłem ręcznie połączenie Dial-Up z numerem: *99***1#, w modemie wpisałem polecenie: AT+CGDCONT=1,"IP","internet", na karcie SIM usunąłem żądanie kodu PIN. Od tej pory modem łączy się z netem (bez aplikacji Plusa), miga/świeci niebieska lampka czasami zielona. Mam tylko obawy, czy przy takim rozwiązaniu i np. przy słabym zasięgu modem może połączyć się bez mojej wiedzy poprzez CSD? Czy jest to możliwe ?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Huawei E169, IPlus, Połączenie Dial-UP

Post autor: YaHooo »

colinex pisze:Ustanowiłem ręcznie połączenie Dial-Up z numerem: *99***1#,
Jak będziesz łączył się przez ten numer to nie ma możliwości połączenia się po CSD.
colinex pisze:miga/świeci niebieska lampka czasami zielona.
Czasem łączysz się po 2g (zielona dioda), a czasem po 3g (niebieska). Możesz to zmienić wymuszając za pomocą oprogramowania <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> łączenie się po 3g. Wtedy będziesz miał większe prędkości ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

colinex pisze:Mam tylko obawy, czy przy takim rozwiązaniu i np. przy słabym zasięgu modem może połączyć się bez mojej wiedzy poprzez CSD? Czy jest to możliwe ?
Nie możliwe, tylko aplikacja iplusa, jak nie może połączyć się po gprsie to chce się łączyć po csd (wtedy wybiera nume 601 xxx xxx) czy może ten skrócony. Przy dialupie modem może się łączyć tylko po transmisji pakietowej, chyba że Ci się dialer zainstaluje...
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
colinex

Wielkie dzięki za szybką odpowiedź. Czy można "coś" dodatkowo dopisać w modemie (oprócz AT+CGDCONT=1,"IP","internet"), żeby łączyło się tylko i wyłącznie po 3G. Mieszkam na na granicy zasięgu 2 nadajników i chciałbym łączyć się z 3G, nawet gdy jego sygnał jest chwilowo słabszy niż nadajnika 2G.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

colinex

czyli dla 3G:

AT^SYSCONFIG=14,3,2,4+CGDCONT=1,"IP","internet"

Chyba tak to powinno wyglądać, ale nie mam teraz możliwości sprawdzenia :(
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

colinex pisze:czyli dla 3G:
Tak, ewentualnie możesz zamienić kolejność komend jak nie będzie chciał się łączyć.

Lecz myślę, że warto spróbować jeszcze inaczej (bez łączenia komend). Odpal <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38083#38083">»HyperTerminal«</a> oraz wydaj komendę wymuszającą 3g AT^SYSCONFIG=14,3,2,4 Modem powinien zapamiętać (w swojej pamięci nieulotnej) wymuszoną technologię nawet po wyłączeniu zasilania. Przynajmniej tak mój Huawei oraz te co miałem styczność u znajomych miały.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ