Witam
Łaczę się z internetem poprzez bluetooth i gprs na swojej nokii 6310i. Transfer oczywiście ograniczony możliwościami gprs'u telefonu.
Kiedy łączę się z telefonu nokia 6230i, transfer mam w granicach 115 kbps. Myślę, że łączę się już poprzez edge, a nie uzyskuję większej prędkości ze względu na ograniczenie wirtualnego portu com w komputerze.
Ale dla pewności zapytam .. jaka literka powinna się pokazać po połączeniu w/w telefonem, wiem że jak się połączę z grps pojawia się literka "G" .. a czy jak się połączę poprzez edge powinna pojawić się literka "E" czy również pokaże się literka "G" ?
Dziękuję za pomoc.
jaka literka na wyswietlaczu telefonu ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Selvis
- Stały użytkownik forum
Re: jaka literka na wyswietlaczu telefonu ?
Powinno być G.eM pisze:aka literka powinna się pokazać po połączeniu w/w telefonem,
Oznacza to, że jest aktywne połaczenie GPRS (EDGE to również GPRS, że "szybszy")
Zobacz jeszcze do instrukcji obsługi telefonu. Powinno to być w opisie wyświetlacza.
Tam będą (a przynajmniej powinny być) informacje o tym co może by wyświtlane
- canidy
- Stary wyga bezprzewodowy
Podaj czy chodzi o pomiar jakimś narzędziem czy prędkość w trayu.eM pisze:transfer mam w granicach 115 kbps. Myślę, że łączę się już poprzez edge, a nie uzyskuję większej prędkości ze względu na ograniczenie wirtualnego portu com w komputerze.
Prawdopodobnie to drugie.
115 kbps w trayu to nie koniecznie musi być EDGE, jak całe wieki temu łączyłem się przez Nokię 6310i to też miałem w trayu taką prędkość, a ona ma na 100% tylko GPRS.
Jeżeli chcesz zdjąć ograniczenia na porcie wirtualnym to poszukaj info o programie HiSerial.sys, o którym już kiedyś na forum wspominałem.
-
- Początkujący użytkownik forum
Dziękuję za pomoc 
Prędkość była mierzona programikiem DuMeter.
Faktycznie, mimo że tel. łączy się poprzez EDGE, na wyświetlaczu telefony ndal pokazuje się literka "G"

Prędkość była mierzona programikiem DuMeter.
Faktycznie, mimo że tel. łączy się poprzez EDGE, na wyświetlaczu telefony ndal pokazuje się literka "G"