jaka literka na wyswietlaczu telefonu ?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
eM
Początkujący użytkownik forum

jaka literka na wyswietlaczu telefonu ?

Post autor: eM »

Witam

Łaczę się z internetem poprzez bluetooth i gprs na swojej nokii 6310i. Transfer oczywiście ograniczony możliwościami gprs'u telefonu.

Kiedy łączę się z telefonu nokia 6230i, transfer mam w granicach 115 kbps. Myślę, że łączę się już poprzez edge, a nie uzyskuję większej prędkości ze względu na ograniczenie wirtualnego portu com w komputerze.

Ale dla pewności zapytam .. jaka literka powinna się pokazać po połączeniu w/w telefonem, wiem że jak się połączę z grps pojawia się literka "G" .. a czy jak się połączę poprzez edge powinna pojawić się literka "E" czy również pokaże się literka "G" ?

Dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
Kuna
Użytkownik forum

w 6230..

Post autor: Kuna »

W mojej 6230 zawsze pokazuje się G, niezależnie czy jestem w zasięgu EDGE czy nie.

A 115kbps to już raczej EDGE, chyba że mówisz o prędkości jaką pokazuje windows, a nie o zmierzonej faktycznie.
Awatar użytkownika
Selvis
Stały użytkownik forum

Re: jaka literka na wyswietlaczu telefonu ?

Post autor: Selvis »

eM pisze:aka literka powinna się pokazać po połączeniu w/w telefonem,
Powinno być G.
Oznacza to, że jest aktywne połaczenie GPRS (EDGE to również GPRS, że "szybszy")
Zobacz jeszcze do instrukcji obsługi telefonu. Powinno to być w opisie wyświetlacza.
Tam będą (a przynajmniej powinny być) informacje o tym co może by wyświtlane
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: canidy »

eM pisze:transfer mam w granicach 115 kbps. Myślę, że łączę się już poprzez edge, a nie uzyskuję większej prędkości ze względu na ograniczenie wirtualnego portu com w komputerze.
Podaj czy chodzi o pomiar jakimś narzędziem czy prędkość w trayu.
Prawdopodobnie to drugie.
115 kbps w trayu to nie koniecznie musi być EDGE, jak całe wieki temu łączyłem się przez Nokię 6310i to też miałem w trayu taką prędkość, a ona ma na 100% tylko GPRS.
Jeżeli chcesz zdjąć ograniczenia na porcie wirtualnym to poszukaj info o programie HiSerial.sys, o którym już kiedyś na forum wspominałem.
eM
Początkujący użytkownik forum

Post autor: eM »

Dziękuję za pomoc :)

Prędkość była mierzona programikiem DuMeter.

Faktycznie, mimo że tel. łączy się poprzez EDGE, na wyświetlaczu telefony ndal pokazuje się literka "G" :)
ODPOWIEDZ