UWAGA - PLUS ZMIENIA REGULAMIN

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Re: UWAGA - PLUS ZMIENIA REGULAMIN

Post autor: bob »

Jak znam życie to kolejny bubel prawny tak jak z tą zabraną możliwością odliczenia vatu za benzynę kilka lat temu.
jackmarc32
Stały użytkownik forum

Post autor: jackmarc32 »

Po pierwsze nie projekt tylko ustawa uchwalona a jeszcze tylko nie ogłoszona. Poza tym nie słyszałem, żeby ktoś podnosił niekonstytucyjność ustawy. Jest to już obowiązujące prawo. I za ponad miesiąc zacznie obowiązywać. A stwierdzenie niekonstytucyjności to nie taka prosta sprawa. Rozumiem, że treść tego przepisu wielu się nie spodobała, ale cóż takie mamy prawo, koniec i kropka.
Awatar użytkownika
KlonAdam
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: KlonAdam »

Czytam i czytam... ;/ Może ktoś m kompetentny przedstawi mi co i jak..

Mam dwa abonamenty i 2 mixy, czytałem ze nie można zrezygnować z mixów ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

jackmarc32 pisze:2. W razie skorzystania z prawa wypowiedzenia umowy, o którym
mowa w ust. 1, dostawcy publicznie dostępnych usług telekomunikacyjnych
nie przysługuje roszczenie odszkodowawcze, a także
zwrot ulgi, o której mowa w art. 57 ust. 6, o czym abonent powinien
zostać także poinformowany.
3. Przepisu ust. 2 nie stosuje się, jeżeli konieczność wprowadzenia
zmian, o których mowa w ust. 1, wynika bezpośrednio ze zmiany
przepisów prawa, w tym również usunięcia niedozwolonych postanowień
umownych. "
No i widzisz jackmarc32. Wystarczyło, że się opłaty zmieniły w regulaminie i już podchodzi pod ust. 2. ;)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

jackmarc32 pisze:Poza tym nie słyszałem, żeby ktoś podnosił niekonstytucyjność ustawy.
Tej konkretnej czy w ogóle?
http://www.google.pl/search?q=niekonsty ... =firefox-a
W Polsce chyba to częsta praktyka... :beta:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

KlonAdam pisze:czytałem ze nie można zrezygnować z mixów
Bo jakiś przedsiębiorczy pracownik plusa tak powiedział, żeby dostać premie za jak najmniejszą ilość przyjętych wypowiedzeń. Takie jest moje przypuszczenie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Tomi 25
Stały użytkownik forum

Post autor: Tomi 25 »

Żyjemy podobno w państwie prawa a uchwalenie takiej ustawy o niemożności w przyszłości bezkarnego zerwania umowy to nie jest moim zdaniem w porządku :( A jeśli naprawdę zmiany w regulaminie będą dotkliwe i nie będą nam jako klientom odpowiadać to w takim razie to jest ograniczenie prawa klienta wolnego rynku.To nie jest dobre rozwiązanie tylko przymus :dobani:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Tomi 25 pisze:Żyjemy podobno w państwie prawa
Nie kłóci się to z definicją państwa prawa ;)
Choć faktycznie nie jest w porządku.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Tomi 25 pisze:Żyjemy podobno w państwie
Przypominam, że na forum nie poruszamy tematów politycznych dlatego proszę nie kontynuować tego sub-tematu politycznego ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
rav3nlord
Początkujący użytkownik forum

Post autor: rav3nlord »

Jednostronne zmiany regulaminu świadczenia usług, gdy w tym regulaminie znajdują się zapisy zmieniające zakres, warunki zawartej umowy nie są zgodne z prawem. Druga strona musi mieć mozliwość ustosunkowania się do nich.
W przypadku PLUS GSM - nie akceptowałem opłaty 5zł od połączenia z konsultantem, więc żadna ustawa tego nie zmieni. Mam prawo do zerwania umowy gdy 2 strona wprowadza zapisy dla mnie niekorzystne bez mojej zgody.
Jeżeli nie zgadzam się z regulaminem świadczenia usług konstytucja zapewnia odpowiednie prawa związane z wolnością , swoboda gospodarczą i są to przepisy nadrzędne w stosunku do jakichś popłuczyn zawartych w ustawie
jackmarc32
Stały użytkownik forum

Jak sobie to spokojnie analizuję to zaczynam dostrzegać wyrachowane działanie operatora przy zmianie regulaminu i podniesieniu opłat w celu ściągnięcia dodatkowych pieniędzy od abonentów. Skoro Plus ma 6,691 mln klientów abonamentowych i zdecydowana większość z nich ma rachunki szczegółowe (albo wszyscy) wobec tego po zmianie regulaminu każdy który zostanie w sieci i nie zrezygnuje z rachunku szczegółowego zapłaci dodatkowo po 5 złotych miesięcznie. Operator ma wpływ dodatkowo ponad 30 mln złotych miesięcznie. Część abonentów przypomni sobie (niektórzy mogą się nie zorientować wcale) po jakimś czasie (po paru miesiącach ??) o tym, że trzeba zrezygnować z rachunku szczegółowego i będzie chciało zrezygnować. Zadzwoni do BOK w celu rezygnacji a tu ich obciąży opłata za połączenie z BOK w wysokości 0,95 zł. Nikły ułamek dokona zmian ustawień za darmo przez internet. Ponadto teraz każdy się dwa razy zastanowi zanim zadzwoni do BOK. Operator będzie mógł zmniejszyć ilość pracowników w BOK. Reasumując operator tak czy siak zarobi .........
Jaki człowiek jest naiwny jak dziecko, że cała ta sytuacja to wpadka operatora (biję się w piersi bo taką miałem przez chwilę myśl) ;)
Myślę, że operatorem kierowała myśl, iż bardziej mu się opłaca ogłosić zmianę regulaminu teraz kiedy mało osób zdaje sobie sprawę o możliwości rezygnacji z umowy bez konsekwencji. Kiedy kolejni operatorzy będą chcieli wprowadzić zmianę i podnieść opłaty więcej ludzi będzie świadomych o swoich prawach.
Ostatnio zmieniony 2009-06-01, 13:42 przez jackmarc32, łącznie zmieniany 4 razy.
rav3nlord

Post autor: rav3nlord »

Regulamin został zmieniony pod naciskiem UKE - dotyczy sprecyzowania zasad postępowania reklamacyjnego oraz zasad regulujących odszkodowania z tytułu nienależytego wykonania umowy.
Plus poszedł na ugodę z UKE i zmienia regulamin, pozostali operatorzy (ERA, Orange) będą toczyć spór z UKE i pewnie zapłacą kary po czym będą musieli zmienić regulamin.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Panowie musi być jasność.
Zmiana regulaminu a usunięcie klauzuli niedozwolonej to co innego.
Gdy klauzula trafi na listę niedozwolonych to w regulaminie/umowie nie obowiązuje tylko ona. Dalsza część umowy/regulaminu jest skuteczna. Tak było przedtem.
Jeśli zmieni się jakakolwiek część regulaminu, która nie jest na liście klauzul niedozwolonych (mimo, że jest ale nie trafiła na listę) to jest zmiana warunków umowy i można zerwać umowę.
Są pewne warunki.
Awatar użytkownika
artureal
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: artureal »

rav3nlord pisze:Regulamin został zmieniony pod naciskiem UKE - dotyczy sprecyzowania zasad postępowania reklamacyjnego oraz zasad regulujących odszkodowania z tytułu nienależytego wykonania umowy.
Plus poszedł na ugodę z UKE i zmienia regulamin, pozostali operatorzy (ERA, Orange) będą toczyć spór z UKE i pewnie zapłacą kary po czym będą musieli zmienić regulamin.
Zmiany są na tyle nieistotne dla przeciętnego użytkownika sieci, że zerwanie umowy powinno być dopuszczalne moim zdaniem jedynie w przypadku osób, które mają rzetelne podstawy, by powoływać się na zmienione paragrafy. Inaczej - to zwykłe cwaniactwo, zgodne z literą (chorego) prawa. A już najbardziej wkurza mnie pewna bardzo droga reklama, która pojawiła się w TV wkrótce po decyzji UKE, a uświadamiająca abonentom możliwość wypowiedzenia umowy w razie dokonania w niej zmian przez operatora i (w domyśle) przejścia do Play'a.
To się nazywa cios poniżej pasa, a tego akurat bardzo nie lubię.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

artureal, to się nazywa wolna konkurencja, wolny rynek, liberalizm i demokracja. :]
Awatar użytkownika
artureal
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: artureal »

Chyba wolna amerykanka.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Liberalizm + demokracja = libacja :rotfl:
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Jo_gurt pisze:Liberalizm + demokracja = libacja :rotfl:
:rotfl2:
Awatar użytkownika
Tomi 25
Stały użytkownik forum

Post autor: Tomi 25 »

ja.michal pisze:artureal, to się nazywa wolna konkurencja, wolny rynek, liberalizm i demokracja. :]
Dokładnie,zgadzam się z tym.Co nie jest zabronione to jest dozwolone :)
reksiu

Post autor: reksiu »

Alcek pisze:Plus od 30 czerwca zmienia regulamin. Według tego, co pisza na Telepolis, by zerwać umowę należy w ciągu 7 dni od daty płatności rachunku, z którym został przesłany regulamin wypowiedzieć umowę, uzasadniając to brakiem akceptacji zmian w regulaminie.
Tzn. , że jeżeli termin płatności mam do 9 czerwca tzn umowę mogę wypowiedziec do 2 czerwca czy do 16 czerwca jak iterpretowac ten zapis??

pozdro

p.s.
i jeśli ten termin mija właśnie dziś to czy jest jakiś alternatywny sposób na wypowiedzenie umowy może przez telefon na 2601??

bardzo proszę kogoś zorientowanego o odpowiedź...
że też tak późno natrafiłem na ten wątek :(
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

reksiu pisze:i jeśli ten termin mija właśnie dziś to czy jest jakiś alternatywny sposób na wypowiedzenie umowy może przez telefon na 2601??
Dlaczego nie spróbujesz?
reksiu

bob jak interpretować ten zapis mam czas do dziś czy do 16 czerwca??
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

reksiu, sam zacytowałeś:
reksiu pisze:by zerwać umowę należy w ciągu 7 dni od daty płatności rachunku, z którym został przesłany regulamin wypowiedzieć umowę,
reksiu

też nie wiadomo czy te 7 dni to dni robocze czy kalendarzowe.. ehh taka okazja już się nie powtórzy żeby się od nich uwolnić
nic dzwonie zobaczymy!

dzięki bob.
Ostatnio zmieniony 2009-06-02, 21:21 przez reksiu, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

reksiu pisze:nic dzwonie
Koniecznie napisz co odpowiedzieli. :)
reksiu pisze:7 dni to dni robocze czy kalendarzowe..
Kalendarzowe.
reksiu

Właśnie rozmawiałem babką na 2601 i o dziwo powiedziała mi, że mam czas do 16 czerwca aby to uczynić :hurra: więc źle to interpretowaliśmy...
tak więc ten czas na wypowiedzenie to jest do 7 dni po terminie płatności!! heh ale się cieszę
A i nie można przez BOK wypowiedzieć umowy trzeba udać się albo do salonu albo wysłać pismo.
pozdro
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

reksiu pisze:więc źle to interpretowaliśmy...
Dobrze interpretowaliśmy. :)
by zerwać umowę należy w ciągu 7 dni od daty płatności rachunku, z którym został przesłany regulamin wypowiedzieć umowę,
to to samo co:
reksiu pisze:ten czas na wypowiedzenie to jest do 7 dni po terminie płatności!!
:)
reksiu pisze:heh ale się cieszę
A ja z Tobą. :ok:
etrzycha

Post autor: etrzycha »

Dobra sprawa z tym Iplusem miałem zamiar przepisać nr i modem dać za free kumplowi ale jak zobaczyłem papiery od rachunku i zadzwoniłem do BOK aż miło modem zostaje wyłączą nr za miesiąc czyli jeszcze miesiąc i bay plusie zobaczę jak się będzie sprawował PLAY na kartę :D
jackmarc32
Stały użytkownik forum

Życie po Plusie......

Ja planuję zastąpienie standardowego iPlusa (wypowiedzianego) przez Simplusa z uruchomionym pakietem danych 500 MB. Kupię starter Simplus za 5 zł. Na koncie będzie 5 zł. Doładuję go kwotą 30 zł. Czyli będę miał na koncie 35 zł. Następnie krótkim kodem uruchomię pakiet 500 MB ważny przez 30 dni. I mam pakiet internetowy za 35 zł miesięcznie. :) I w każdej chwili mogę zmienić. Mogę nawet wyrzucić starter po wykorzystaniu i za jakiś czas kupić nowy ;)
Potrzebuję internetu mobilnego tylko do pracy a taki limit w zupełności powinien wystarczyć.
gajorek1977
Stały użytkownik forum

Post autor: gajorek1977 »

Hej, widzę że większość zainteresowanych zerwaniem umowy z iplus wchodzi do salonu plusa i... bye bye iplus... ale ja chciałbym wiedzieć czy pisemko zostawili i co w zamian dostali (np.potwierdzenie). Miła pani z plusa pouczyła mnie żebym wysłał dokument listem poleconym i nie wiem czy dobrze zrobiłem. Było to w ostatni dzień w którym mogłem to zrobić więc nie dyskutowałem, mam potwierdzenie nadania ze stempelkiem, ale czy ktoś z tak już robił i z jakim skutkiem?
już nie pełzający iPlus... niech żyje OFP
ODPOWIEDZ