Prosze o kilka porad, z góry dzieki ;]

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Swidercch
Początkujący użytkownik forum

Prosze o kilka porad, z góry dzieki ;]

Post autor: Swidercch »

Witam wszystkich... Od razu mówię, ze jesli chodzi o internet bezprzewodowy i anteny to jestem zielony. Mieszkam na wsi Klamry, na pocztaku jak wzialem iPlusa bylem bardzo zadowolony, nonstop zasieg HSDPA i wszystko pieknie az od pewnego czasu zaczely sie problemy - bardzo czesto mam zasieg EDGE albo nawet GPRS... Podejrzewam, ze modem zaczal lapac sygnal z jakiegos innego BTS'a. Pytanie jest nastepujące: Czy jest sens kupowania anteny kierunkowej tak aby zlapac HSDPA czy to po prostu juz nic na to nie poradze (teraz od czasu do czasu lapie 3G albo HSDPA ale bez zadnej kreski zasiego co uniemozliwia np ogladanie filmow na YT...) Z góry dziekuje za jakąkolwiek pomoc...

Pozdrawiam, Swider...
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Prosze o kilka porad, z góry dzieki ;]

Post autor: Jo_gurt »

Swidercch, jeśli faktycznie problem leży w tym, że łapiesz bliższego BTSa to kupienie anteny będzie wręcz jedynym rozwiązaniem.
Próbowałeś wymuszać 3G?
Swidercch

Chodzi o to, że ja nie wiem czy ty jest pewne dlatego chcialem sie tutaj zapytac. Wymuszanie 3G? Szczerze odpowiem, ze nie wiem o co chodzi...
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Swidercch pisze:Wymuszanie 3G? Szczerze odpowiem, ze nie wiem o co chodzi...
W programie, którego używasz do łączenia powinny być opcje odnośnie tego w jakim trybie może łączyć się modem. Zaznaczając tylko 3G (czyli bez GPRS/2G) wymuszasz, żeby zawsze używał 3G, jak słabe by nie było.
Swidercch

W takim wypadku prosze o radę... Jaką antenę mam kupić? Co oprocz anteny bede potrzebował? Moze podam namiary na to gdzie mieszkam tak zebyscie mogli ogarnac gdzie są najbliższe bts'y, zrobilbym to sam ale na edge po prostu krew mnie zalewa... Wieś Klamry, woj. Kuj-pom. Niedaleko miasta Chełmno...Jeszcze raz mowie, interesuje mnie zasieg HSDPA... Aha, moj modem to Huawei e169, iPlus. DZIEKUJE ZA JAKĄKOLWIEK POMOC.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Obrazek

[ Dodano: 2009-05-30, 16:32 ]
Tak to mniej więcej u Ciebie wygląda.
Swidercch

Sundance, wielkie dzięki. A wiadomo jaki sygnal nadaje antena w chełmnie? Ponawiam prośbę o pomocy w wybraniu potrzebnego sprzętu... Przepraszam za takie dziecinne pytania ale od tego chyba jest to forum a ja jestem noobem w tych sprawach.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Swidercch pisze:A wiadomo jaki sygnal nadaje antena w chełmnie?
Pozwolenie jest na gsm900 i UMTS.

Jeżeli wcześniej miałeś HSDPA to prawdopodobnie Plus zmienił "tilt" anten i skrócił zasięg (a może prace na NodeB). Najlepiej by było za pomocą telefonu z 3G sprawdzić gdzie kończy się zasięg 3G (może na zewnątrz budynku/strychu/dachu jest).
Nie pomagam na PW!
Swidercch

Ale chodzi o to, ze na przyklad teraz mam 3G ale bez zadnej kreski zasiegu... Za chwile moge miec HSDPA ale rowniez moze byc EDGE/GPRS. Btw, iPlus Manager to najlepszy program w moim wypadku czy zaopatrzyc się w coś lepszego?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Swidercch pisze:iPlus Manager to najlepszy program w moim wypadku czy zaopatrzyc się w coś lepszego?
Możesz użyć <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>

Czy możesz np. modem na przedłużce USB (dobrej) gdzieś przenieść/podnieść/do okna wystawić?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Swidercch pisze:Za chwile moge miec HSDPA ale rowniez moze byc EDGE/GPRS.
Dlatego warto spróbować z opcją wymuszenia tylko 3g w <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> Wtedy modem bez względu na moc sygnału będzie się łączył tylko po UMTS/HSDPA.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Swidercch

A mozna wymuszac tylko HSDPA? Proszę jeszcze raz aby ktos mi napisal jaka antene i inne oprzyrzadowanie kupic w moim wypadku. Bede wdzieczny za linki od sklepów z antenami...

Pozdrawiam, Swider...
przemox.1
### BAN ###

Post autor: przemox.1 »

Samego HSDPA nie można wymuszać bo HSxPA jest rozwinięciem technologi UMTS
Można wymuszać GPRS/EDGE i UMTS/HSxPA

Ile masz to najbliższego NoodBe
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Swidercch pisze:Proszę jeszcze raz aby ktos mi napisal jaka antene
Więc najlepiej by było abys kupił taką antenę http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9
Swidercch pisze: inne oprzyrzadowanie kupic w moim wypadku.
Potrzebujesz jeszcze kabla ze złączem N oraz pasującym do Twojego modemu. Kabel może być h155.
przemox.1 pisze:Samego HSDPA nie można wymuszać bo HSxPA jest rozwinięciem technologi UMTS
Tak, jednak jest jeden myk. Modem schodzi z HSDPA na UMTS po pewnym czasie bezczynności. Można pingować jakiś adres pakietem o odpowiedniej wielkości i modem będzie trzymał cały czas HSDPA. Ewentualnie kupić modem Sierry, one trzymają cały czas HSDPA. Taką możliwość ma TopNetInfo.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
przemox.1
### BAN ###

Post autor: przemox.1 »

YaHooo pisze:Modem schodzi z HSDPA na UMTS po pewnym czasie bezczynnośc
Niestety modemy firmy Huawei tak mają :dobani: (wiem z doświadczenia we Wrocławiu innych firm to nie wiem)
Swidercch

Ten kabel znajde na tej samej stronie w tym samym sklepie? Przepraszam, za takie zawracanie glowy ale powaznie nie mozna pracowac na tym internecie, wierzę, że upgrade sprzętu pomoze ;]
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Swidercch pisze:Ten kabel znajde na tej samej stronie w tym samym sklepie?
W Bestpartnerze to raczej nie kupuj kabla. Po 1-sze drogi, po 2-gie mają słabej jakości wtyki N. Za to możesz kupić np tu http://www.soltronik.pl/
ODPOWIEDZ