OPTION 3G+ w ORANGE dlaczego mam tak niską prędkość

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jaro k
Początkujący użytkownik forum

OPTION 3G+ w ORANGE dlaczego mam tak niską prędkość

Post autor: jaro k »

Osiągam 30-60Kb/s jeżdząc po całym kraju (tylkko w zasięgu UMTS LEPIEJ 320Kb/s).Dzwoniłem na boa i nic mi nie pomogli. Sprawdzałem na innym modemie i też identycznie. Czy jestem zdany na ten chłam :( Pomocy!
Tragiczny orangutan 30-60Kb/s w ca?ym kraju option 3g+
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Re: OPTION 3G+ w ORANGE dlaczego mam tak niską prędkość

Post autor: Szadzik »

jaro k pisze:Osiągam 30-60Kb/s jeżdząc po całym kraju (tylkko w zasięgu UMTS LEPIEJ 320Kb/s).Dzwoniłem na boa i nic mi nie pomogli. Sprawdzałem na innym modemie i też identycznie. Czy jestem zdany na ten chłam :( Pomocy!
A zastanawiałeś się jakie technologie obsługuje ten modem?

Ja tylko patrząc po jego nazwie widzę, że jest to modem GPRS/UMTS. Mając do wyboru tylko te dwie technologie, jeśli nie jesteś w zasięgu UMTS jesteś skazany na GPRS. GPRS to coś koło 6kBps. Jaki sprzęt takie osiągi.
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Czy chodzi o ten model http://www.option.com/products/3g_edge.shtml ?
Czy o ten http://www.option.com/products/3g.shtml ?
GT 3G+ to ten pierwszy,najlepiej podać dwie pierwsze literki numeru seryjnego.
jaro k
Początkujący użytkownik forum

Post autor: jaro k »

Dokładnie option globetrotter 3G/edge. Nawet w mniejszych miastach gdzie <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> jest edge wyciąga mi 50Kb/s. Juz dzwoniłem nawet polecono mi formatować lapcia , napisałem reklamacje i wszyscy odpowiadali ze jezeli przekraczam 50kb/s to mam edga i wszystko jest ok. Jeszcze tak nie zostałem oszukany. Pomocy bo strace cierpliwość. ps. sprawdzałem na innym modemie w salonie orange i wszystko było identycznie. Czy może lapcio coś nie tak. Ale umts jest ok. 320kb/s. Pozdrawiam.
Tragiczny orangutan 30-60Kb/s w ca?ym kraju option 3g+
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Szadzik »

Nie jest możliwe, aby modem z EDGE nie był w stanie pracować w tym trybie. Albo ten modem nie ma EDGE, albo w Twojej okolicy nie ma EDGE, co jeśli mieszkasz nawet w średnim mieście jest mało prawdopodobne.
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Ten modem jest jednym z lepszych urządzeń na rynku. 3G+ ma gprs,edge,umts,hsdpa.Coś nie tak z kompem.Miałem ten modem i działał bezbłędnie (na edge również).Miałem natomiast podobną sytuację ale okazało się ,że coś w systemie na kompie.Błąd naprawił System Mechanic 6.0.Sprawdź ten modem na innym lapie.Jeśli chodzi o to czy jest edge czy gprs to przecież w tym modelu jest to super proste:
GPRS CS & PS or PS only Service:
Red led = Slow Double Blinking
Blue led = off

EDGE Service:
Red led = Slow “4 times Fast” Blinking
Blue led = off

UMTS CS & PS or PS only Service:
Red led = off
Blue led = Slow Double Blinking

HSDPA Service:
Red led = off
Blue led = Slow “4 times Fast” Blinking