Huawei E220 i dziwny problem z instalacja

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
yogi_ziom
Początkujący użytkownik forum

Huawei E220 i dziwny problem z instalacja

Post autor: yogi_ziom »

Witam,
Mam taki problem z moim modemem:
Przy próbie pierwszej instalacji modemu, wykrywa mi tylko urządzenie USB i napęd. I na tym się kończy. Jedyna opcja, to ręczne usunięcie z menagera urządzeń kolejno napędu i urządzenia masowego USB i odświeżenie listy. Czasami trzeba to powtórzy 2-krotnie. Wtedy dopiero zaskoczą wszystkie "urządzenia" modemu i ich sterowniki.
Przy kolejnych podłączeniach jest już normalnie, ale zawsze przy pierwszym podłączeniu mam taki problem.
System XP x32 i Vista x64.
Sterowniki iPlus 1.94, 2.0, 2.1 i Era.
Modem zakupiłem w Plusie.

Zaczęło się tak dziać od chwili, gdy podniosłem soft urządzenia z 3.6 na 7.2 ze strony Plusa. Wcześniej tego chyba nie było, ale dokładnie nie pamiętam, bo upgrade softu był pierwszą rzeczą którą zrobiłem po połączeniu z netem. Upgrade wykonany poprawnie - bez karty sim.

Ma ktoś jakiś pomysł?
MAREKMAREK
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Huawei E220 i dziwny problem z instalacja

Post autor: MAREKMAREK »

Spróbuj na innym komputerze sprawdzić czy chodzi, jeśli będzie chodziło to znaczy że wina komputera. Ja tak miałem z e220, jak miałem system '' zaśmiecony '' , po reinstalacji wszystko gra. Wgrałem dashboard dodatkowo, pozbywając się operatora z aplikacji modemu.
yogi_ziom

MAREKMAREK pisze:Spróbuj na innym komputerze sprawdzić czy chodzi, jeśli będzie chodziło to znaczy że wina komputera. Ja tak miałem z e220, jak miałem system '' zaśmiecony '' , po reinstalacji wszystko gra. Wgrałem dashboard dodatkowo, pozbywając się operatora z aplikacji modemu.
System zawsze postawiony na nowo. Sprawdzane na kilku kompach. Na każdym to samo. Myślę, że to wina firmware`u Modemu, ale nie jestem pewny.
przemox.1
### BAN ###

Post autor: przemox.1 »

Przypadkiem Huawei E220 nie obsługuje 7.2 na standardowym sofcie ? :niepewny:
Spróbuj tymi sterownikami http://www.3gsterowniki.netstrefa.org/
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

przemox.1 pisze:Przypadkiem Huawei E220 nie obsługuje 7.2 na standardowym sofcie ?
Zależy co rozumiesz pod pojęciem standardowy soft ;) Bo do tego trzeba odpowiedni firmware. Lecz nie wiem czemu jeszcze w Plusie zalecają aktualizację iPlus Managera. Ja jednak radzę zainstalować podobnie jak przemox.1 oprogramowanie producenta modemu. Ewentualnie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> oraz <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>

A dla ścisłości to soft używany do łączenia się z internetem nie powinien robić problemów po wgraniu nowego firmware.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
yogi_ziom

E220 nie obsługiwał 7.2, bez aktualizacji firmware`u modemu. Po tej aktualizacji, jest problem z zainstalowaniem modemu. Jeśli usunę urządzenia i odświeżę listę, to dopiero zaskoczy całość. iPlus Manager ma tu mało do gadania.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

YaHooo pisze:Lecz nie wiem czemu jeszcze w Plusie zalecają aktualizację iPlus Managera.
Pewnien nie jestem, ale podejrzewam że nowy firmware miał problemy ze starymi sterownikami...
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

yogi_ziom a przed ponowną instalacją modemu usunąłeś dokładnie wszystko to co miało związek z modemem?
yogi_ziom pisze:iPlus Manager ma tu mało do gadania.
Oj nie wiesz jak te programy potrafią mieszać. Mogą np. rozłączać połączenie z internetem, więc nie zdziwiłbym się. Jednak faktem jest, że na stronie Plusa z tego co pamiętam po aktualizacji softu radzą zaktualizować iPlus Managera.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
yogi_ziom

YaHooo
Nie mam czego usuwać, bo zawsze mam ten problem gdy instaluje modem po raz pierwszy na danym kompie. System czysty - dopiero postawiony. Musze usuwać urządzenia i odświeżać. Jak już się poprawnie zainstaluje, to nie ma z nim żadnych problemów. Podłączam i bangla. Problem jest tylko i wyłącznie zawsze przy pierwszym podłączeniu, gdy musi się zainstalować.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Czyli moim zdaniem to namieszał coś soft uaktualniający na 7.2.

Pewnie dodał on obsługę ZeroCD, a modem nie ma wgranego dashboardu i temu nie instaluje samoczynnie sterowników.
Awatar użytkownika
marianosum
Stały użytkownik forum

Post autor: marianosum »

Witam, znam takie przypadki z autopsji. Zainstaluj ponownie firmware. Jedno z nowszych znajdziesz powyzej w temacie usuwanie simlocka z modemu huawei e220. Przewertuj tamten temat i wgraj firmware. Powinno byc ok, sam wgrywalem do kilku modemow ze skandynawii, z predkosci 3.6 po wgraniu firmware z tamtego tematu modemy normalnie sie instaluja i maja predkosc 7.2 (pisze moze troche nieskladnie ale jestem w pracy i pisze z telefonu).
Ostatnio zmieniony 2009-06-03, 08:28 przez marianosum, łącznie zmieniany 1 raz.
zajrzyj na stronę www.polskilotos.pl
MAREKMAREK

Mam pytanie : Lepiej do e220 wgrać soft z aplikacją Mobile Partner czy Mobile Connect ? Chodzi mi o to która aplikacja mniej obciąża łącze, system, z którą jest mniej problemów.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

MAREKMAREK pisze:Lepiej do e220 wgrać soft z aplikacją Mobile Partner czy Mobile Connect ?
To generalnie zależy od Twoich upodobań.
MAREKMAREK pisze:Chodzi mi o to która aplikacja mniej obciąża łącze, system, z którą jest mniej problemów.
Łącza nie obciąża żadna. Co do systemu to pewnie Mobile Connect, bo jest to prostszy program i mniej rozbudowany. A problemów nie miałem z żadnym z tych programów.
yogi_ziom

marianosum pisze:Witam, znam takie przypadki z autopsji. Zainstaluj ponownie firmware. Jedno z nowszych znajdziesz powyzej w temacie usuwanie simlocka z modemu huawei e220. Przewertuj tamten temat i wgraj firmware. Powinno byc ok, sam wgrywalem do kilku modemow ze skandynawii, z predkosci 3.6 po wgraniu firmware z tamtego tematu modemy normalnie sie instaluja i maja predkosc 7.2 (pisze moze troche nieskladnie ale jestem w pracy i pisze z telefonu).
A czy po wgraniu tego firmware`u nie będę miał problemów z gwarancją? Bo jeszcze zostało z 5 miesięcy.
Ostatnio zmieniony 2009-06-03, 21:04 przez yogi_ziom, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

yogi_ziom pisze:A czy po wgraniu tego firmware`u nie będę miał problemów z gwarancją?
Jak wgrasz odpowiedni soft to nie będzie problemów. Gorzej jak wgrasz soft od innego operatora i coś pójdzie nie tak i się modem zablokuje. W przeciwnym razie nie masz się czego obawiać, można wgrywać śmiało.
yogi_ziom

YaHooo pisze:Jak wgrasz odpowiedni soft to nie będzie problemów. Gorzej jak wgrasz soft od innego operatora i coś pójdzie nie tak i się modem zablokuje. W przeciwnym razie nie masz się czego obawiać, można wgrywać śmiało.
A mógłbyś podrzucić linka do odpowiedniego firmware`u? W modemach nie siedzę i nie chcę czegoś schrzanić.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-06-04, 12:21 ]
Wycięcie zbędnego autocytatu.
Ostatnio zmieniony 2009-06-04, 11:20 przez yogi_ziom, łącznie zmieniany 1 raz.
kszaq

Post autor: kszaq »

Najnowszy, niebrandowany firmware do E220: http://www.m1.com.sg/broadband/Firmware_B268.zip (wersja 11.117.10.02.00). Wgrywać należy bez karty SIM w modemie i po pojawieniu się wszystkich "urządzeń" w Menedżerze urządzeń.
yogi_ziom

kszaq pisze:Najnowszy, niebrandowany firmware do E220: http://www.m1.com.sg/broadband/Firmware_B268.zip (wersja 11.117.10.02.00). Wgrywać należy bez karty SIM w modemie i po pojawieniu się wszystkich "urządzeń" w Menedżerze urządzeń.
Dzięki :) jak wrócę do domu to sprawdzę.

Jeszcze takie pytanie: Jak wgram ten soft, to nadal będzie można korzystać z iPlus Managera, czy będzie się odpalał jakiś inny program?

edit:
Zrobiłem upgrade, ale chyba nie pomogło. Po podłączeniu modemu dzieje się to samo co wcześniej. Znajduje urządzenie masowe, napęd CD i koniec. Instaluje dopiero po usunięciu z menagera i odświeżeniu...

Jakieś nowe pomysły?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

yogi_ziom pisze:Jak wgram ten soft, to nadal będzie można korzystać z iPlus Managera, czy będzie się odpalał jakiś inny program?
Nie, zmiana firmware nie ma wpływu na dashboard.
yogi_ziom pisze:Jakieś nowe pomysły?
A próbowałeś instalować Huawei Mobile Connect, albo Partner? Albo wgrałeś nowy dashboard jak to zasugerował w pierwszym poście MAREKMAREK?
yogi_ziom

YaHooo pisze:A próbowałeś instalować Huawei Mobile Connect, albo Partner? Albo wgrałeś nowy dashboard jak to zasugerował w pierwszym poście MAREKMAREK?
Jak mi powiesz do czego ten dashboard, to będę wiedział czy go wgrałem. Tak jak mówiłem, w modemach nie siedziałem i nie wiem z czym to się je.
MAREKMAREK

Ja tam wgrałem ten dashboard z Mobile Partner http://3gsterowniki.netstrefa.org/dashboard_huawei.html , widzę że program ten po primo szybciej się ładuje, nie wiesza się tak często jak Mobile Connect, a w dodatku można na nim dokładniej obserwować prędkość ruchu sieci. Widać po tym całym wgrywaniu softu poprawę, tzn że się nie wiesza co chwilę, ale wiadomo że wgranie dashboardu czy softu nie uczyni nam z gprsa szybkiego hspa ;) . Jak sieć jest u mnie obciążon, to nie ma bata, i tak wolniej chodzi.

Wgrałem tą wersję 11.117.10.02.00 - wszystko ok chodzi.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

yogi_ziom pisze:Jak mi powiesz do czego ten dashboard, to będę wiedział czy go wgrałem.
Więc dashboard to jest to oprogramowanie co się instaluje z modemu który jest widziany jako stacja CD-ROM. Dzięki temu nie potrzeba płytki. Bo modem najpierw jest widoczny jako CD-ROM, a z niego jest właśnie instalowany iPlus Manager, Huawei Mobile Connect, albo Partner.
yogi_ziom

YaHooo pisze:Więc dashboard to jest to oprogramowanie co się instaluje z modemu który jest widziany jako stacja CD-ROM. Dzięki temu nie potrzeba płytki. Bo modem najpierw jest widoczny jako CD-ROM, a z niego jest właśnie instalowany iPlus Manager, Huawei Mobile Connect, albo Partner.
Aha, więc po tym mogę wnioskować, że w wersji 3.6 nie było tego wcale, bo trzeba było najpierw zainstalować sterowniki, a dopiero później podłączać modem. Po aktualizacji firmware`u, modem powinien zacząć korzystać z tego dashboard`u, ale go tam wcale nie ma. Dlatego musiałem zawsze usuwać te urządzenia, żeby zaskoczyły sterowniki od iPlusa. Pobrałem ten dashboard (Huawei E220 Dashboard Mobile Connect (05.09.08) ) i sprawdzę czy pomogło.
Dzięki za odpowiedź :)

edit:
Wrzuciłem ten dashboard i modem zaczął sam się instalować :) Tak jak pisałem wcześniej, przy wgrywaniu dashboardu brak informacji o wcześniejszej wersji - więc wcale go nie było. Dzięki za pomoc :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

yogi_ziom pisze:Wrzuciłem ten dashboard i modem zaczął sam się instalować :)
Zatem cieszę się, że działa :ok:
ODPOWIEDZ