Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Witam
Od niedawna posiadam internet play online z modemem huawei E156. Mieszkam niedaleko nadajnika UMTS (ok. 1,5km) a mimo to mam słaby zasięg. W programie top_netinfo pokazuje mi -105bBm, 1%, CSQ 4 a w aplikacji dostępowej play od 0 do 30-40%. Jaką antenę mam kupić, żeby polepszyć zasięg i czy wpłynie to na polepszenie szybkości łącza? Poniżej podaję mapkę terenu z zaznaczonym nadajnikiem play i moim domem.
ssebek pisze:. W programie top_netinfo pokazuje mi -105bBm, 1%, CSQ 4
A nic nie zasłania Ci stacji która jest zaznaczona na mapie?
ssebek pisze:Jaką antenę mam kupić, żeby polepszyć zasięg i czy wpłynie to na polepszenie szybkości łącza?
A jaką masz teraz prędkość download'u oraz czy w nocy (po 22) jest tak samo? Bo możliwe jest, że takie prędkości są spowodowane dużym obciążeniem sieci. Co do anteny to najlepsza by była antena panelowa na pasmo UMTS, np. taka http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9
Teraz (14.10) mam download max. 19KB/s a w nocy dochodzi nawet do 70KB/s. Na drodze do nadajnika stoi tylko kilka drzew. Jeżeli umieszczę antenę na kominie to cokolwiek da?
Play postawił tutaj nadajnik stosunkowo niedawno, potem zrobili jeszcze salon. Pewnie dawno nie aktualizowali mapy i dlatego nie widać na niej zasięgu. Chociaż nadajnik widać na innej mapie...
ssebek pisze:Jeżeli umieszczę antenę na kominie to cokolwiek da?
Powinno ale gwarancji nie ma bo to zależy od ustawienia anten (tilt) danego NodeB. Może się okazać że będzie gorzej. Sprawdź na zewnątrz budynku jak będzie (modem za okno od strony NodeB)
ssebek pisze:Teraz (14.10) mam download max. 19KB/s a w nocy dochodzi nawet do 70KB/s.
To jest już dość ładny wynik te 70KB/s. Więc pewnie na Twoją sytuację składają się dwie rzeczy, słaby zasięg oraz obciążenie nodeB. Nie mniej jednak warto zainwestować aby poleszyć sobie moc sygnały odbieranego.
Wyszedłem z modemem na balkon dosłownie 2 metry od miejsca w którym mam komputer i widać było poprawę zasięgu. Tni pokazywał -91dBm, 5% CSQ 11. To chyba oznacza że po podłączeniu anteny zasięg się polepszy prawda?
ssebek pisze:A czy da się jeszcze coś zaradzić na zbyt obciążony nodeB?
Poszukać innego mniej obciążonego ale to raczej się nie uda.
ssebek pisze:A co myślicie o tej antenie:
Kolejny wynalazek "made in garage". Ta antena nie nadaje się do 3G a już z kablem 10 metrów rg58 to zapomnij o polepszeniu odbioru.
Wydasz pieniądze i nic z tego nie będziesz miał.