Wolniejszy internet

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Kwasiu
Początkujący użytkownik forum

Wolniejszy internet

Post autor: Kwasiu »

Witam,
mam problem, tzn w nocy predkosc internet mam ok 10 Mbit/s i na kablu mniej wiecej tyle jest, lecz laczac sie przez wifi predkosc jest mniej wiecej ok 3 Mbit/s. Czy to oznacza ze szybciej sie juz nie da? Moze cos mam zle ustawione? Moja karta to Intel Pro/Wireless 2200BG a router Tp-link WR340G.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Re: Wolniejszy internet

Post autor: Blido »

Kwasiu pisze:w nocy predkosc internet mam ok 10 Mbit/s i na kablu mniej wiecej tyle jest, lecz laczac sie przez wifi predkosc jest mniej wiecej ok 3 Mbit/s.
Zawsze, czy tylko w dzień?
Kwasiu pisze:router Tp-link WR340G.
Myślę że to cały winowajca. Ten wyrób ledwo się nadaje do dzielenia Neostrady 512kb/s.
Kwasiu

W nocy moj operator zwieksza predkosc do 10, w dzien mam ponizej tych 3, wiec to bez roznicy, ale skoro moglbym miec w nocy wiecej to czemu nie zrobic tak zebym mial :P
Czyli jednym slowem zlom kupilem? Jak na razie nie narzekam na niego.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Kwasiu, masz jakieś inne kompy na WiFi? Jeśli tak to sprawdź jak wygląda transfer Ad-Hoc.
Kwasiu

Na wifi zazwyczaj tylko ja dzialam, od czasu do czasu jeszcze sasiad sie podalacza jak musi cos na laptopie sprawdzic, potem pozycze od niego laptopa i sprawdze, ale to dopiero po 23 bo wtedy mi zwiekszaja predkosc. "trasfer Ad-Hoc" czyli normalnie sie podlacze od niego i sprawdzam predkosc np. na dsl.cz czy sie myle?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Kwasiu pisze:"trasfer Ad-Hoc" czyli normalnie sie podlacze od niego i sprawdzam predkosc np. na dsl.cz czy sie myle?
Nie do końca. Chodzi mi o to, żeby połączyć bezpośrednio dwa komputery radiem i przesłać między nimi plik obserwując poziom transferu. Będzie można w ten sposób wyeliminować (lub potwierdzić) problem z samą kartą sieciową lub jej ustawieniami.
ODPOWIEDZ