Ericsson zaprezentował dwa nowe modele routerów 3G – W30 oraz W35. Urządzenia oferują prędkość pobierania danych do 7.2Mb/s, a wysyłania – do 2Mb/s.
Routery obsługują technologie do przesyłu danych EDGE oraz HSPA. Dodatkowo mogą pracować w standardzie sieci bezprzewodowych 802.11b/g. Oba modele wyposażono w 4 porty Ethernet. Dodatkowo W35 posiada dwa porty RJ11, ułatwiające korzystanie z VoIP. Routery znajdą się w sprzedaży jeszcze w tym miesiącu.
To dowiemy się niedługo kiedy kiedy te routery będą na półkach sklepowych, jeżeli będzie update na 5.76 Mbps w Download to stanie się ten router jeszcze bardziej interesujący i warty zakupu na co mam nadzieje.
Ostatnio zmieniony 2009-06-11, 21:25 przez SQ08, łącznie zmieniany 1 raz.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”
No tak, masz na pewno rację. Wydaję mi się również, że w tych routerach 3G z miejscami na kartę powinien być już standard N. Przecież czasami też trzeba przesłać duże pliki między komputerami przez WLAN i w tym wypadku N by się na pewno przydało, no i przez N mamy lepszy zasięg.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”
SQ08 pisze:Wydaję mi się również, że w tych routerach 3G z miejscami na kartę powinien być już standard N. Przecież czasami też trzeba przesłać duże pliki między komputerami przez WLAN i w tym wypadku N by się na pewno przydało, no i przez N mamy lepszy zasięg.
Jak już będą prędkości 140Mbps (4G?) to tak bo standard g daje możliwość przesyłania z prędkością około 20Mbps.
[ Dodano: 2009-06-10, 14:20 ]
Choć N draft to do 100Mbps realnie.
Dziwne to N, po co oni w ogóle wprowadzali to, gdy nie jest to z niczym dokładnie zgodne.
Mam nadzieję, że niedługo wszyscy producenci zrobią coś w tym kierunku.
Jaka jest róznica między W35 a W30? Ja nic nie mogę tam spostrzec.
bob pisze:No u mnie 16Mbps (win xp) i 1,5Mbps (Vista) i 20Mbps (Ubu).
U mnie w eterze straszny syf. Pełno sieci. Jakoś cyrklowałem i tak, żeby był w miarę czysty kanał i okolica. Najczęściej widać po 4 sieci na LB wszystkie na 10 kanale.
Po wyjściu przed dom mam jakieś 15 sieci na telefonie. Też masz taki ruch?
Się zastanawiam nad 5Ghz, ale kurcze nie montują tego w laptopach, albo brak anten.
SQ08 pisze:Dziwne to N, po co oni w ogóle wprowadzali to, gdy nie jest to z niczym dokładnie zgodne.
Żeby sprzedać
To tak jak z iPhonem czy Vistą - wrzucili na rynek niedoróbkę i dopiero dopracowywali. Z N-ką jest taki problem, że końca nie widać (ciągle przesuwają datę finalnej wersji czyli standaryzacji).
ja.michal pisze:Się zastanawiam nad 5Ghz, ale kurcze nie montują tego w laptopach, albo brak anten.
W porządnych lapkach są karty abgn to jak by sie uparł to i anteny by się znalazły, podejrzewam że prędzej niż do wwan. Gorszy problem jak ma się telefon lub ppc, tam się karty nie da wymienić...
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Jo_gurt pisze:ja.michal, "a" nie może być na 2,4GHz
Nie może być bo jest na 5.
Są laptopy z draft N i to chyba daje możliwość łączenia na dwóch częstotliwościach na raz bądź na wybranej z tych dwóch. Co daje możliwość działania na 5GHz.
krystianb pisze:W porządnych lapkach są karty abgn to jak by sie uparł to i anteny by się znalazły,
A tam w porządnych. W drogich a to nie to samo zawsze. Poza tym jeśli jest N czy po prostu abg to chyba laptop ma już wbudowaną antenę na 5GHz...
Jo_gurt pisze:Jednak bardziej popularny Draft-N jest tylko na 2,4GHz z tego co się orientuję.
W takim razie Linksys dla tych kart sprzedaje niepopularne rozwiązanie w postaci wrt610n. Poza tym czy teoretyczne 300Mbps jest osiągalne tylko na jednej częstotliwości? Mi się wydaje, że fenomen polega na działaniu dwóch jednocześnie aby ją osiągnąć.
Właśnie na tym polega problem z brakiem standaryzacji. Każdy ma swój pomysł na sprawę. A nie każdy egzemplarz sprzętu z Draft-N ma możliwość teoretycznego przesyłu 300Mbps.
Zresztą popatrz: http://en.wikipedia.org/wiki/802.11#802.11n
Jo_gurt, nieautorytatywnie mogę napisać, że u niektórych bezprzewodowo działa ULTRA UPC z pełną prędkością w komunikacji router draft-n a laptop z draft-n . Niestety nie znam szczegółów.