Kopia zapasowa ustawień w FF.

Dyskusje na luzie nie związane z forum w granicach netykiety.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Blazej
Specjalista bezprzewodowy-senior

Kopia zapasowa ustawień w FF.

Post autor: Blazej »

Witam.
Mam zamiar reinstalować Windowsa w najbliższym czasie i moje pytanie czy da się jakoś zrobić kopię zakładek, ustawień FF i dodatków zainstalowanych w nim nie chodzi mi tu o wpisywanie wszystkiego na kartkę.?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Kopia zapasowa ustawień w FF.

Post autor: ja.michal »

Blazej, skopiuj sobie foldery mozilli z Program Files, Dane Aplikacji, Ustawienia Aplikacji. Po instalacji systemu zainstaluj FF, uruchom, wyłącz i wklej to co skopiowałeś.
Awatar użytkownika
Blazej
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Blazej »

Wielkie dzięki :D
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Blazej, zajrzyj jeszcze tu: http://laptopy.info.pl/artykuly/Kopia_z ... zBackup/30
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

ja.michal pisze:Blazej, skopiuj sobie foldery mozilli z Program Files, Dane Aplikacji, Ustawienia Aplikacji. Po instalacji systemu zainstaluj FF, uruchom, wyłącz i wklej to co skopiowałeś.
Wystarczy tylko skopiować folder C:\Documents and Settings\[użytkownik]\Dane aplikacji\Mozilla :) . Pliki programu z Program Files są zbędne, a w ustawieniach lokalnych znajduje się tylko folder pamięci cache, która i tak jest resetowana przy pierwszym uruchomieniu. Sprawdzone przeze mnie empirycznie ;) Jest jeszcze coś takiego jak wtyczka FEBE, ale raczej nie działa jak powinna, tzn po próbie zaimportowania całego profilu importuje ledwie kilka ustawień, m.in zakładki, więc lepiej dać sobie z tym spokój i skopiować wszystko ręcznie.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Blido pisze:Wystarczy tylko skopiować folder
Blido pisze:Mozilla
Jak w Linuksie. :)
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Firefox Portable

Post autor: KrissTofferr »

Ja polecam dystrybucję Firefox Portable. Wszystkie profile i zainstalowane dodatki są przechowywane bezpośrednio w podkatalogach aplikacji. Można całość kopiować na inny komputer/dysk bez konieczności ponownej instalacji Firefox'a i dodatków. Często testuję w ten sposób stabilność nowych dodatków że instaluję je na Firefox Portable przekopiowanym w całości do nowego katalogu (pomijam tylko katalog Cache).

Jest tylko kilka rzeczy o których trzeba pamietać. Po pierwsze nie można jednocześnie mieć Firefox Portable oraz Firefox'a instalowanego tradycyjnie do "Program Files" jeśli oba Firefox'y różnią się numerem wersji dlatego że Firefox Portable próbuje na starcie załadować DLL'e z katalogu odczytanego z klucza rejestru windows:

Kod: Zaznacz cały

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\App Paths\firefox.exe]
@="C:\\Program Files\\Mozilla Firefox\\firefox.exe"
"Path"="C:\\Program Files\\Mozilla Firefox\\"
I może się wykrzaczyć po załadowaniu bibliotek o innej wersji. Taka sytuacja prawie na pewno zdarzy się gdy uruchamiamy Firefox Portable z pendrive w systemie w którym jest już zainstalowana wersja Firefox o innym numerze.

Po drugie jeśli w opcjach Firefox Portable ustawimy aby był on domyślną przeglądarką w aktualnym systemie windows i następnie zdarzy się że Firefox zostanie uruchomiony nie za pomocą "uruchamiacza" (FirefoxPortable.exe) ale za pomocą skojarzenia systemowego (np. wpiszemy adres http w exploratorze) to okaze się że Firefox zostanie uruchomiony bez załadowania profilu z podkatalogów aplikacji i zostanie utworzony jakiś nowy domyślny profil w katalogach użytkownika. Żeby tego uniknąć to po wybraniu Firefox Portable na domyślną przeglądarkę trzeba poprawić wszystkie wpisy rejestru windows zawierające ścieżkę uruchomienia firefox.exe tak żeby dodatkowym parametrem polecenia było:

-profile "c:\firefoxportable\Data\profile"
Na przykład zamiast:

c:\firefoxportable\App\firefox\firefox.exe -url "%1"
Trzeba dopisać:

c:\firefoxportable\App\firefox\firefox.exe -profile "c:\firefoxportable\Data\profile" -url "%1"
W tym przykładzie katalog c:\firefoxportable\ jest głównym katalogiem dla Firefox Portable.
ODPOWIEDZ