Kopia zapasowa ustawień w FF.
Moderator: Moderatorzy
- Blazej
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Kopia zapasowa ustawień w FF.
Witam.
Mam zamiar reinstalować Windowsa w najbliższym czasie i moje pytanie czy da się jakoś zrobić kopię zakładek, ustawień FF i dodatków zainstalowanych w nim nie chodzi mi tu o wpisywanie wszystkiego na kartkę.?
Mam zamiar reinstalować Windowsa w najbliższym czasie i moje pytanie czy da się jakoś zrobić kopię zakładek, ustawień FF i dodatków zainstalowanych w nim nie chodzi mi tu o wpisywanie wszystkiego na kartkę.?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Kopia zapasowa ustawień w FF.
Blazej, skopiuj sobie foldery mozilli z Program Files, Dane Aplikacji, Ustawienia Aplikacji. Po instalacji systemu zainstaluj FF, uruchom, wyłącz i wklej to co skopiowałeś.
- Blazej
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Wielkie dzięki 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Blazej, zajrzyj jeszcze tu: http://laptopy.info.pl/artykuly/Kopia_z ... zBackup/30
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Wystarczy tylko skopiować folder C:\Documents and Settings\[użytkownik]\Dane aplikacji\Mozillaja.michal pisze:Blazej, skopiuj sobie foldery mozilli z Program Files, Dane Aplikacji, Ustawienia Aplikacji. Po instalacji systemu zainstaluj FF, uruchom, wyłącz i wklej to co skopiowałeś.

- bob
- Guru bezprzewodowy
Blido pisze:Wystarczy tylko skopiować folder
Jak w Linuksie.Blido pisze:Mozilla

- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Firefox Portable
Ja polecam dystrybucję Firefox Portable. Wszystkie profile i zainstalowane dodatki są przechowywane bezpośrednio w podkatalogach aplikacji. Można całość kopiować na inny komputer/dysk bez konieczności ponownej instalacji Firefox'a i dodatków. Często testuję w ten sposób stabilność nowych dodatków że instaluję je na Firefox Portable przekopiowanym w całości do nowego katalogu (pomijam tylko katalog Cache).
Jest tylko kilka rzeczy o których trzeba pamietać. Po pierwsze nie można jednocześnie mieć Firefox Portable oraz Firefox'a instalowanego tradycyjnie do "Program Files" jeśli oba Firefox'y różnią się numerem wersji dlatego że Firefox Portable próbuje na starcie załadować DLL'e z katalogu odczytanego z klucza rejestru windows: I może się wykrzaczyć po załadowaniu bibliotek o innej wersji. Taka sytuacja prawie na pewno zdarzy się gdy uruchamiamy Firefox Portable z pendrive w systemie w którym jest już zainstalowana wersja Firefox o innym numerze.
Po drugie jeśli w opcjach Firefox Portable ustawimy aby był on domyślną przeglądarką w aktualnym systemie windows i następnie zdarzy się że Firefox zostanie uruchomiony nie za pomocą "uruchamiacza" (FirefoxPortable.exe) ale za pomocą skojarzenia systemowego (np. wpiszemy adres http w exploratorze) to okaze się że Firefox zostanie uruchomiony bez załadowania profilu z podkatalogów aplikacji i zostanie utworzony jakiś nowy domyślny profil w katalogach użytkownika. Żeby tego uniknąć to po wybraniu Firefox Portable na domyślną przeglądarkę trzeba poprawić wszystkie wpisy rejestru windows zawierające ścieżkę uruchomienia firefox.exe tak żeby dodatkowym parametrem polecenia było: Na przykład zamiast: Trzeba dopisać: W tym przykładzie katalog c:\firefoxportable\ jest głównym katalogiem dla Firefox Portable.
Jest tylko kilka rzeczy o których trzeba pamietać. Po pierwsze nie można jednocześnie mieć Firefox Portable oraz Firefox'a instalowanego tradycyjnie do "Program Files" jeśli oba Firefox'y różnią się numerem wersji dlatego że Firefox Portable próbuje na starcie załadować DLL'e z katalogu odczytanego z klucza rejestru windows:
Kod: Zaznacz cały
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\App Paths\firefox.exe]
@="C:\\Program Files\\Mozilla Firefox\\firefox.exe"
"Path"="C:\\Program Files\\Mozilla Firefox\\"
Po drugie jeśli w opcjach Firefox Portable ustawimy aby był on domyślną przeglądarką w aktualnym systemie windows i następnie zdarzy się że Firefox zostanie uruchomiony nie za pomocą "uruchamiacza" (FirefoxPortable.exe) ale za pomocą skojarzenia systemowego (np. wpiszemy adres http w exploratorze) to okaze się że Firefox zostanie uruchomiony bez załadowania profilu z podkatalogów aplikacji i zostanie utworzony jakiś nowy domyślny profil w katalogach użytkownika. Żeby tego uniknąć to po wybraniu Firefox Portable na domyślną przeglądarkę trzeba poprawić wszystkie wpisy rejestru windows zawierające ścieżkę uruchomienia firefox.exe tak żeby dodatkowym parametrem polecenia było:
-profile "c:\firefoxportable\Data\profile"
c:\firefoxportable\App\firefox\firefox.exe -url "%1"
c:\firefoxportable\App\firefox\firefox.exe -profile "c:\firefoxportable\Data\profile" -url "%1"