Modem Netbox -> nie chcę się łączyc z Internetem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
voxuran
Użytkownik forum

Modem Netbox -> nie chcę się łączyc z Internetem

Post autor: voxuran »

Niedawno kupiłem modem Netbox i usługę w Plusie IPlus 60. Niestety modem nie chcę się łączyc z Internetem mimo, że zasięg jest na max. Odkręciłem antenę i do gniazda antenowego w modemie wetknąłem około metra zwykłego kabla antenowego, zasieg natychmiast spadł do trzech kresek ale mogłem się połączyć. Jeszcze jedna ciekawostka nie mogę się łączyć z netem gdy modem jest w obudowie.

--
EDIT: Modyfikacja tematu (BliSki)
michal_99
Stały użytkownik forum

Re: Modem Netbox -> nie chcę się łączyc z Internetem

Post autor: michal_99 »

pewnie masz trefny modem... ja kupilem iplusa z comanderem i byl popsuty od nowosci... dopiero oddalem do serwisu i juz dziala dobrze.
voxuran
Użytkownik forum

Też tak myślałem i zaniosłem modem do serwisu, tam gdzie go kupiłem serwisant podłączył go do kompa ale wszystko działało jak powinno, ale u mnie w domu niestety nie chciało działać. Na drugi dzień zataszczyłem do tego serwisu swojego kompa razem z tym modemem (myślałem, że coś źle zainstalowałem) ale serwisant wszystko sprawdził i stwierdził, że wszystko działa idealnie (widziałem to na własne oczy) a u mnie jest tak jak to opisałem wcześniej i co Ty na to?
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

No to jest prawdziwa "hydrozagadka".Też mam Netboxa i działa dobrze na 4/7 zasięgu. Z tego co piszesz wynika, że to nie jest chyba problem ani Netboxa ani kompa, skoro w innym miejscu cały ten sprzęt działa idealnie...Albo może jakoś źle to obsługujesz...Napisz dokładnie, co po kolei "naciskasz" i jakie efekty. Mam ten model więc mogę pomóc. Acha.. jakiej wersji Plus Managera używasz?1.4?Pod jakim systemem to chodzi?
I jeszcze zspróbuj zainstalować go w drugim gnieździe USB.U mnie były jakieś problemy na tym tle.
voxuran
Użytkownik forum

A i jeszcze jedno, zapomniałem napisać, że zamim odkręciłem od modemu antenkę i wetknąłem kawał kabla antenowego to esemesy mogłem odbierać i wysyłać bez problemu a gdy chciałem się połączyć z netem to wyswietlał się komunikat " Nie udało połączyć się z Internetem. kod błędu 756" lub 692 lub 777. lub "karta nie gotowa, włóż kartę" mimio, że karta była w modemie serwisant zadzwonił do pomocy technicznej ale dowiedział się, że te komunikaty nie są zbyt ważne i nie trzeba nimi zawracać sobie głowy. A co do obsługi standardowo: klikam 'połącz' i po chwili mam połączenie. A co do programu jest to podstawowa wersja iplus Menagera tyle, że uaktualniona (uaktualnił sie przy pierwszym połączeniu).Ale najbardziej mnie nurtuje dlaczego nie mogę się połączyć kiedy modem jest w obudowie( co ma obudowa do połączeń?) może trzeba jakąś porządną antenę?
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Chyba już wiem o co chodzi.Ja też tak na początku zrobiłem. Zainstalowałem starą wersję a potem zaaktualizowałem. Tak się pochrzaniło, że internet w ogóle nie chodził.Odinstalowanie wszystkiego też nie dawało efektów- XP w códowny sposób pamiętał stare ustawienia.Zrób tak jak ja: przygotuj sobie nowszą wersje managera iPlus 1.4, walnij formata,zaistaluj od nowa system, od razu zainstaluj nowego iPlus Manager1.4, uruchom ponownie,podłącz modem .Automatycznie powinien zainstalować wszystkie urządzenia i jakiś programik, oczywiście musisz to potwierdzać.I to rozwiązało problem.Troche pracy i chodzi jak zegarek. :lol:

PS.Jak nie chcesz ruszac systemu, a masz drugi wolny dysk, to spróbuj najpierw na nim.
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: canidy »

Ufo atakuje pisze:Zrób tak jak ja: przygotuj sobie nowszą wersje managera iPlus 1.4, walnij formata,zaistaluj od nowa system, od razu zainstaluj nowego iPlus Manager1.4, uruchom ponownie,podłącz modem
PS.Jak nie chcesz ruszac systemu, a masz drugi wolny dysk, to spróbuj najpierw na nim.
Ufo... sorry, ale jak czytam takie rady, to wydaje mi się, że komuś źle się życzy, bo:
a) nie ma pewności, że właśnie o to chodzi, a wtedy strata czasu i nerwów zapewniona,
b) to jest ostateczność i tylko jak jesteśmy absolutnie pewni.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Ufo... sorry, ale jak czytam takie rady, to wydaje mi się, że komuś źle się życzy, bo:
a) nie ma pewności, że właśnie o to chodzi, a wtedy strata czasu i nerwów zapewniona,
b) to jest ostateczność i tylko jak jesteśmy absolutnie pewni.

Canidy, jeśli wiesz jak to zrobić inaczej, to nie krępuj się, powiedz chłopakowi co i jak.Zaproponuj COŚ!. Ja też chętnie poczytam..:wink:Bo ja na przykład wysuwam hipotezę, że źródłem problemów w tym przypadku jest ta aktualizacja. A poza tym, jeśli instalacja systemu od nowa to ostateczność, to jak nazwiesz transportowanie całego sprzętu do serwisanta? A jeszcze poza tym to chyba napisałem:

Ostatnio zmieniony 2007-02-24, 19:31 przez Ufo atakuje, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Źródłem problemu jest w ogóle instalowanie iplus managera i innych podobnych dialerów managerów.
voxuran
Użytkownik forum

Wczoraj zainstalowałem IPlus Manager 1.4 ale jest tak jak było do tej pory, tzn niendziała na orginalnej antenie a prędkość przy sciąganiu plików wynosi około 2,5 kb/s (w porywach jest 5 kb/s). Przeprowadziłem wczoraj pewien eksperyment z modemem, do gniazda antenowego przykręciłem około 5 cm miedzianego drutu zasięg skoczył wyrzej o jedna kreseczkę ale nie dało się połączyć z netem gdy dotego wetknąłem jeszcze kawałek drutu do środka gniazda, zasieg skoczył natychmiast na max.ale nie doało się polączyć( co za paradoks!) mam pytanie, czy wskażnik zasiegu w tym programie wskazuje moc sygnału gsm czy edge? Cigle wydaje mi się że jest to kwestia odpowiedniej anteny. na antenie mojej konstrukcji połączenie mam po około trzech sekundach a jest to tylko zwykły kabel antenowy mimo dwykreskowego zasiegu. czy jest możliwe, że istnieją jakieś miejsca, można powiedzeć "dziury" że edge nie działa mimo, że cały Olsztyn jest w zasiegu edge?
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

To niie jest raczej problem anteny.Na pełnym zakresie powinno to śmigać ...Ja mieszkam 7 km od nadajnika i mam 4/7 kresek, a wyciągam casem ponad 100 kb/s=12,5kB/s na standardowej antence. Może rzeczywiście mieszkasz w jakiejś dziurze radiowej.Zrób jeszcze taki experyment. Zanieś modem do jakiegoś kumpla, kogoś z rodziny kto ma komputer i tam zainstaluj.A najlepiej weź też jednostkę. Jeśli na obcym komputerze modem będzie chodzić dobrze, to znaczy że problem jest u Ciebie- albo z kompem, albo z siecią. Jak podłączysz tam modem do swojego kompa i będzie dobrze --to znaczy,że masz problem z siecią.Jak źle- to z kompem.I nie kombinuj z tymi pseudo-antenami, bo to powinno śmigać ze standardową.

Jeśli to problem z siecią, to może być że łapie ci z najbliższego BTS-a który ma tylko GPRS. Wtedy rzeczywiście przydałaby się antena kierunkowa ATK.
Jeśli z kompem, to może coś z zasilaniem na USB. Nie masz tam jeszcze czego podpięte?
Ten modem jest nowy?Wziąłeś w promocji w Plusie, czy kupiłeś gdzieś z innego źródła?Na obudowie ja mam plombe gwaracyjną.
Awatar użytkownika
vegas
Stały użytkownik forum

Post autor: vegas »

Cały czas używasz iPlus Managera do łączenia się z netem?
voxuran
Użytkownik forum

owszem używam tylko iPlus Managera a jeśli miałbym go zamienić na coś innego to na co i skąd to wziąć?
Awatar użytkownika
vegas
Stały użytkownik forum

Post autor: vegas »

Już o iPlus manager było trochę na forum ale odświeże to.
Zauważ, że po zainstalowaniu iPlus Managera tworzy on w połączeniach sieciowych połączenie o nazwie urządzenie iplus albo podobnie.
Aby pominąć i plus managera i użyć połączenia dial-up poprostu wyłącz managera. Następnie naciśnij Start > Połącz z > wybierasz połączenie utworzone przez iPlus managera.
Jeżeli masz PIN na karcie sim to aby go podać musisz użyć iplus managera.

Ja wyłączyłem PIN i iplus managera używam tylko do wysyłania smsów.
Dodam jeszcze, że iplus manager zmienia prędkość prtu z 230 na 115kb/s.
Aby ustawić 230kb/s kliknij Start > Połącz z > <font color="#FF00FF"><b>»»urządzenie««</b></font> iPlus z prawokliku > Właściwości > zakładka Ogólne > klick na Konfiguruj > szybkość maksymalna zmieniasz na 230400 i gotowe.

To wszystko dotyczy się win xp.
voxuran
Użytkownik forum

wyłączyłem iplus managera i połączyłem się bez niego ale nic się nie zmieniło dalej prędkość ściąganych plików wacha się między 2.5kb/s a 3.5kb/s może istnieja jakies programy do przyśpieszania komórkowego internetu? tylko nie mówcie że mam zainstalować TrafficCompressor bo on <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> na moim kompie nie działa ciagle tylko próbuje połączyć sie z serwerem. dałem dziś modem kumplowi do sprawdzenia na jego kompie diała idealnie a prędkosci sciaganych plików sięgają 12kb/s. więc to <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> jest kwestia odpowiedniego zasiegu( a raczej jego braku).
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

A więc modem jest na pewno dobry. Pozostaje tylko kupić antene kierunkową i wstrzelić się w nadajnik EDGE..Chociaż pewności nie ma czy to pomoże. Może mieszkasz w takim miejscu, że sygnał cie nie obejmuje.Może coś mocno zasłania ten nadajnik, a ściąga cie inny? Ale nawet jak na GPRS to słabo chodzi...2.5kB/s - 3.5kB/s= 20-28 kb/s strasznie słabo...Ja bym jednak nie odpuszczał komputera, może coś masz walnięte z USB, albo jakieś wirusy trojany. To jest jednak bardzo dziwne, taki transfer... :|
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Ufo atakuje pisze: Jeśli z kompem, to może coś z zasilaniem na USB. Nie masz tam jeszcze czego podpięte?
Ten modem jest nowy?Wziąłeś w promocji w Plusie, czy kupiłeś gdzieś z innego źródła?Na obudowie ja mam plombe gwaracyjną.
Z tym się zgadzam. Napisz czy Netbox ma zasilacz w zestawie, bo miałem kiedyś ED77, który jest identycznie zbudowany. Polski producent dodawał zasilacz, twierdząc, że bez niego sam modem może mieć niewystarczająco energii aby mieć stabilne połączenie i ja się z tym zgadzam. Testowałem z i bez zasilacza i jest dość istotna różnica.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Netbox nie ma dodatkowego zasilacza.Pobiera 500mA przy 5V. Comander z zasilacza pobiera chyba jeszcze więcej, od 500 do 2000 mA. A więc są to prądożerne urządzenia i może być problem na USB. Może modem nie dostaje właściwego zasilania...Albo jakiś konflikf sprzętowy? Ja bym to jeszcze posprawdzał, bo taki transfer to mozna mieć w Puszczy Białowieskiej, przy dwóch kreskach, a nie w mieście przy dobrym zasięgu. Kupi antene, podłączy i będzie tak samo.
voxuran
Użytkownik forum

faktycznie macie rację kupię antenę i będzie tak samo czy może mieć znaczenie to ,że sprawdziłem koncentrator usb w menadżerze urządzeń ten do którego mom podpięty modem i była tam zaznaczena opcja "zezwalaj komputerowi na wyłączenie tego urządzenia w celu oszczędzania energii" a czy mógłby mi ktoś opisać jak powinno być prawidłowo wypełnione okno :menadżer urzadzeń>porty com i lpt>usb serial port (com3) zakładka "port settings" i zakładka advanced . obawiam sie że może tam jest coś nie tak. a do usb mam tylko podłączonoego gamepada.
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Jeszcze tylko wrócę na chwilę do zasilania. Ten Netbox to chyba ma możliwość podłączenia zewnętrznego zasilacza, tak mi się wydaje, bo dosyć dawno czytałem test tego urządzenia, a w specyfikacji Plusa brak tej informacji. Jeżeli jest to można by spróbować.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

voxuran pisze:.1.była tam zaznaczena opcja "zezwalaj komputerowi na wyłączenie tego urządzenia w celu oszczędzania energii" 2. czy mógłby mi ktoś opisać jak powinno być prawidłowo wypełnione okno :menadżer urzadzeń>porty com i lpt>usb serial port (com3) zakładka "port settings" i zakładka advanced . obawiam sie że może tam jest coś nie tak. a do usb mam tylko podłączonoego gamepada.
1.Też mam to włączone, to zarządzanie energią...hmmm i chyba mi się komputer od tego czasu wiesza albo wyłacza, bo przedtem tak nie było..weź to wyłącz.
2.Te opcje u mnie wyglądają tak:

Obrazek

A Netbox nie ma dodatowego zasilania. To Comander tak ma.U mnie nie ma żadnego dodatkowego gniazda. Obudowy nie zdejmowałem, bo mam plombe. Ale jeśli oba są oparte na tym samym układzie Nokia12i...zaraz jest jeszcze modem ED77 w Orange też na układzie 12i i też chyba miał dodatkowe zasilanie..więc chyba coś jest na rzeczy.Może nie jest wyprowadzone?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Ufo... używaj opcji Edytuj, zawsze możesz poprawić swój post ze złym linkiem.
Właśnie wykasowałem Twoje dwa posty z testami obrazka i wkleiłem to do pierwotnego.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Ufo atakuje pisze:Ale jeśli oba są oparte na tym samym układzie Nokia12i...zaraz jest jeszcze modem ED77 w Orange też na układzie 12i i też chyba miał dodatkowe zasilanie..więc chyba coś jest na rzeczy.
A dopiero co to samo napisałem stronkę wcześniej... :)
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

canidy pisze: Cytat przyciety przez Moderatora ->BliSki - Panie i Panowie tniemy zbedne cytaty!
A dopiero co to samo napisałem stronkę wcześniej... :)
No bo ja to pisałem do Ciebie canidy. Nie ma żadnego wyjścia na zasilacz. Trzeda by odudowe zdjąć i zobaczyć, ale ja tego nie moge bo mam plombe gwarancyjną.
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Moja odpowiedź dotyczyła tego, że pisałem chwilkę wcześniej o ED77, że ma zasilacz, a ty zaraz potem przypomniałeś sobie, że coś takiego jest :) dobra, nieistotne.
ikonka
Użytkownik forum

problem z netbox

Post autor: ikonka »

wszystko przeczytalam co tutaj jest napisane w tej kwestii i po prostu jestem załamana, bo wydaje mi się żę mój przypadek jest beznadziejny.
Mam netbox + zasilacz, mam Imen + Iplus ale nie mam połączenia z internetem.
Spędziłam też sporo godzin w salonach plusa u specjalistów i nic.
Zainstalowałam managera, modem, wprowadziłam pin, kazałam zapamiętać, ale kiedy łączę się przez programik plusa pojawia się okienko połącz z undefined...kiedy już uda mi się to pozamykać, to próbuję przez połącz z .. iplus no i wtedy od razu błędy, albo brak sygnału wybierania, albo modem nie odpowiada. Najlepsze jet w tym to, że przez pewien czas łączyło mnie, ale otwierała się mi tylko jedna strona i net po prostu zatrzymywał się i nic więcej nie mogłam otworzyć..kolejny dziw to po reinstalacji wszystkiego udało mi się połączyć przez : połącz z... i net był, jednak po rozłączeniu i kolejnej próbie połączenia już się nie udało.
Nic nie rozumiem, wydaje mi się, że wszystko dobrze jest skonfigurowane.
Poradźcie co z tym zrobić proszę.
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

A sprawdzałaś na innym modelu? Może Twój jest uszkodzony? Co powiedzieli technicy z Plusa?
ikonka
Użytkownik forum

Post autor: ikonka »

tchnicy po 7 godzinach stwierdzili, że modem jest ok. Nie wiedzieli co z tym fantem zrobić i odesłali zgłoszenie gdzieś tam.Modem jest wg nich ok.
Tylko jeśli modem byłby ok, to czy łączyłabym się w ogóle? dlaczego raz czy dwa udało się połąćzyć, a potem znowu nie było to możliwe:(
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

A próbowałaś połączenia przez Dial-Up? Sprawdź program @Pogara, którego TUTAJ znajdziesz razem z opisem.
A jak technicy z Plusa stwierdzili, że modem jest ok? Zainstalowali go na innym laptopie?
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

canidy pisze:A próbowałaś połączenia przez Dial-Up? Sprawdź program @Pogara, którego TUTAJ znajdziesz razem z opisem.
A jak technicy z Plusa stwierdzili, że modem jest ok? Zainstalowali go na innym laptopie?
Stary, podsuwasz dziewczynie program Pogara? Nie tak łatwo go skonfigurować nawet zaawansowanym użytkownikom, a po drugie nie wiadomo czy to działa z modemami USB.Ja nie widziałem.

Ikonka nie ma powodu do paniki. Netbox jest już dość dobrze rozpracowany. Musisz tylko wszystko po kolei posprawdzać. Ale na początek musisz podać wszystkie szczegółowe dane: jaki ten iPlus Manager(wersja), jaki komputer , system,co po kolei instalowałaś.
Połączenie Dial-Up możesz zrobić bardzo szybko-jest kilka sposobów. Zależy jaki masz ten system na kompie. Tu jest link, gdzie żeśmy to robili na Win98, wystarczy sam sterownik (katalog Mobilebox)

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=3267

Ale najłatwiej będzie zainstalować iPlusmanagera, załadować mu PIN i potem zrobić Dial-up. Poczytaj forum, wszystko już było. Ja musze lecieć, pomóżcie dziewczynie.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Ufo atakuje, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ