Czyli normalny Draft-N.ja.michal pisze:Piszą, że niby 2.4 and 5.0.

Moderator: Moderatorzy
Czyli normalny Draft-N.ja.michal pisze:Piszą, że niby 2.4 and 5.0.
Jak już to najlepiej w jednym sklepie i jeszcze, żeby można było to sprawdzić w praktyce bo jak pisaliśmy wszystko to teoria jest.ja.michal pisze:To może razem z Portege zakupię AP na 5GHz.
http://www.otopr.pl/pr/bezprzewodowy-dw ... ,3246.htmlSieci symultaniczne – o co w tym chodzi?
Użytkownicy routera Linksys Dual-N Band mogą jednocześnie wykorzystywać pełne możliwości dwóch różnych pasm: 2.4GHz oraz mniej obciążonego 5GHz. Pasmo 5GHz oferuje siedem razy więcej niezależnych kanałów bezprzewodowych, zapewniających niezakłócony transfer danych. Jest zatem idealnym rozwiązaniem do przesyłania dużych plików filmowych czy muzycznych. Natomiast pasmo 2.4GHz umożliwia łączność starszym urządzeniom sieciowym, jak: print serwery, kamery czy notebooki
i komputery PC. W przeciwieństwie do innych rozwiązań tego typu, router WRT610N gwarantuje maksymalną prędkość przesyłu jednocześnie na obu częstotliwościach**.
“Warto zauważyć, że na rynku znajdziemy urządzenia opisywane jako dwupasmowe, które jednak umożliwiają jednoczesny dostęp tylko do jednego pasma. Kiedy chcemy używać obu częstotliwości, spada prędkości transmisji” - mówi Kamil Śliwski, dyrektor ds. sprzedaży Linksys, oddział Cisco, w Polsce.“ Linksys WRT610N to tzw. router
Dual-N, czyli obsługuje jednocześnie dwa pasma radiowe. Przewidujemy, że klienci stopniowo przechodzić będą wyłącznie na częstotliwość 5GHz. Główną zaletą nowego urządzenia jest zatem dostęp do pełnych możliwości obu pasm.”
Tylko zasieg ze względu na to że legalnie możemy siać na okolice 1W zamist 100mW (tylko nie wszyskie karty pewnie taką potężną moc posiadają [-laptopy?], a żeby z tego skorzysać to muszą). Przepustowość dalej 54Mb dzielone na 2 (i jeszcze troche odjąć)marens pisze:Zakładamy, że 2,4Ghz nie mamy zapchanego eteru.
Zwiększa się "przepustowość" sieci i "zasięg"?
Wydajność pakietowa trochę większa na 5GHz. Ale z tym zasięgiem to różnie, bo trzeba pamiętać, że 5GHz łatwiej się tłumi.marens pisze:Zwiększa się "przepustowość" sieci i "zasięg"?
No właśnie.Jo_gurt pisze:Ale generalnie do domu nie ma sensu jeśli eter czysty