Modem z możliwością podłączenia anteny zewnętrznej
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Modem z możliwością podłączenia anteny zewnętrznej
Witam,
Obecnie mam modem Option Icon 225. Działa pod linuxem bez zarzutu. Jednak nie można do niego podłączyć anteny zewnętrznej. Szukam zatem modemu, który działa pod Linuxem bez problemu i da się podłączyć antenę zewnętrzną. Ktoś doradzi?
Obecnie mam modem Option Icon 225. Działa pod linuxem bez zarzutu. Jednak nie można do niego podłączyć anteny zewnętrznej. Szukam zatem modemu, który działa pod Linuxem bez problemu i da się podłączyć antenę zewnętrzną. Ktoś doradzi?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Modem z możliwością podłączenia anteny zewnętrznej
Ja bawiłem się Huawei E160 i nie było problemu.
-
Antenę zewnętrzną da się podpiąć ?ja.michal pisze:Ja bawiłem się Huawei E160 i nie było problemu.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
-
A jakiego programu/sterownika pod linux używałeś?ja.michal pisze:Tak.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ja się podłączyłem za pomocą Global3G. Raz, na live CD.
Ale z tego co wiem to działa bez problemu z ppp. Na forum gdzieś jest opis chyba nawet.
[ Dodano: 2009-06-12, 15:01 ]
Ris, może też być E169 bo też ma wyjście antenowe. Tutaj masz nawet tutorial:
E169 + Play Online
Ale z tego co wiem to działa bez problemu z ppp. Na forum gdzieś jest opis chyba nawet.
E169 + Play Online
-
To jeszcze jedno pytanie, bo nie chcę zakładać osobnego wątku. Czy taki zestaw modem + antena jest w stanie jakoś tam poprawić sygnał, aby pingi były niższe, żeby nie zrywało połączenia? Do tej pory nie miałem problemu, teraz przeprowadziłem się mam dwie kreski czasem trzy na chwile. Przez chwilę ping jest 900 i niżej a po 10 minutach mam ping 50 tyś i nie da się połączyć. Na ile antena może poprawić działanie?ja.michal pisze:Ja się podłączyłem za pomocą Global3G. Raz, na live CD.
E169 + Play Online
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ris, zależy jaki teren, jakie obciążenie. Antena dobra zawsze coś poprawi i ustabilizuje. Jak na 3G/HSPA to najlepiej panel mikropaskowy, np. z bestaprtnera Panel Max 15dBi. Kabel gdzie indziej kupić.
-
A jest może jakiś tutorial jak dobrać antenę? Takie pytanie, jeśli kupię taką antenę a nie jestem w zasięgu 3G/UMTS to ona w ogóle nie zadziała, nie poprawi sygnału GPRS/EDGE? bo wolę mieć lepszy sygnał EDGE, o jedną kreskę do góry niż słaby 3G. Program wskazuje mi jedynie EDGE. Czy może lepiej coś takiego? http://www.swistak.pl/a4493056,ANTENA-M ... w-24h.html
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ris, zajrzyj do
jak wybrać antenę.
Na forum jest kupa tematów jak wybrać anteny. Poruszane wiele razy. Poczytaj.

Na forum jest kupa tematów jak wybrać anteny. Poruszane wiele razy. Poczytaj.

- bob
- Guru bezprzewodowy
Ris pisze:A jest może jakiś tutorial jak dobrać antenę?

Ris, jasne i mruga do Ciebie od początku. Strona główna i neon

-
Poczytałembob pisze:![]()
Ris, jasne i mruga do Ciebie od początku. Strona główna i neon

I znalazłem już swój nadajnik:
http://btsearch.pl/szukaj.php?search=C7 ... 2&mode=std
Teraz tak, ten nadajnik jest 6-7 km od mojej miejscowości, okna moje, gdzie mógłbym zamontować antenę wychodzą w przeciwnym kierunku. W domu mam dwie kreski, jak modem jest za oknem są trzy. Pytania:
1. Według mnie antenat kierunkowa nie nadaje się, bo okna są ze złej strony, na forum czytałem, że na boki łapie słabo a z tyłu prawie w ogóle, tak?
2. Antena do UMTS się nie nada, bo program nie wykrywa w ogóle UMTS, więc antena nic nie da?
3. Czyli mam wybrać antenę do okólną, np.
http://www.swistak.pl/a4493056,ANTENA-M ... w-24h.html
Ktoś może napisać coś jeszcze ? Czy dobrze wybrałem?
Ostatnio zmieniony 2009-06-17, 22:03 przez Ris, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
To raczej zły pomysł bo co da taka antena?Ris pisze:Czyli mam wybrać antenę do okólną, np.
Nie pomagam na PW!
-
Nie poprawi się sygnał? Przecież jest większa antena, niż w tym modemie ?wojteks pisze:[...]
To raczej zły pomysł bo co da taka antena?
Ostatnio zmieniony 2009-06-18, 07:14 przez Ris, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Na magnesie to pracuje tylko na samochodzie, w domu się nie sprawdza. Najlepsza do domu to kierunkowa na określone pasmo (2G czy 3G) a nie uniwersalna.Ris pisze:Przecież jest większa antena, niż w tym modemie
Na forum były opisy jak umieszczano antenę kierunkową w budynku w kierunku nadajnika i to znacznie poprawiało odbiór.
Nie pomagam na PW!
- bob
- Guru bezprzewodowy
Ris, magnetyczna potrzebuje sporej blaszanej powierzchni do działania a i to niewiele daje w przypadku tej konkretnej konstrukcji (mam ją). 
Najlepsza dookólna w sytuacji gdzie nie możemy ustawić anteny kierunkowej jest ten model:
http://www.allegro.pl/item663739644_opt ... cmcia.html
Kupujemy jak najtaniej taki zestaw, wyjmujemy antenę a modem możemy odsprzedać komuś kto za niewielkie pieniądze go weźmie. Nawet w sytuacji kiedy zostanie nam modem wyjdzie taniej jak taka oryginalna antena kupiona solo.
-------------------------------------
Dobre pomysły dobry smak.

Najlepsza dookólna w sytuacji gdzie nie możemy ustawić anteny kierunkowej jest ten model:
Kupujemy jak najtaniej taki zestaw, wyjmujemy antenę a modem możemy odsprzedać komuś kto za niewielkie pieniądze go weźmie. Nawet w sytuacji kiedy zostanie nam modem wyjdzie taniej jak taka oryginalna antena kupiona solo.

-------------------------------------
Dobre pomysły dobry smak.
-
Kierunkowej do pokoju to raczej nie kupiewojteks pisze:[...]
Na magnesie to pracuje tylko na samochodzie, w domu się nie sprawdza. Najlepsza do domu to kierunkowa na określone pasmo (2G czy 3G) a nie uniwersalna.
Na forum były opisy jak umieszczano antenę kierunkową w budynku w kierunku nadajnika i to znacznie poprawiało odbiór.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-06-18, 11:39 ]
Tniemy własne zbędne cytaty.
[ Dodano: 2009-06-18, 11:40 ]
A co uzyskałeś, co to jest to nic? Mnie potrzeba tylko rozwiązania chwilowego na rok czasu. Mam w domu 2 kreski poza oknem jak wystawię trzy kreski. Wystarczy mi te trzy ale nie widzi mi się w zimie tego modemu wystawiać za oknobob pisze:Ris, magnetyczna potrzebuje sporej blaszanej powierzchni do działania a i to niewiele daje w przypadku tej konkretnej konstrukcji (mam ją).![]()

Byle nie pcmcia, nie chce mieć do jednego komputera.bob pisze: Najlepsza dookólna w sytuacji gdzie nie możemy ustawić anteny kierunkowej jest ten model:
Kupujemy jak najtaniej taki zestaw, wyjmujemy antenę a modem możemy odsprzedać komuś kto za niewielkie pieniądze go weźmie. Nawet w sytuacji kiedy zostanie nam modem wyjdzie taniej jak taka oryginalna antena kupiona solo.![]()
Ostatnio zmieniony 2009-06-18, 10:38 przez Ris, łącznie zmieniany 1 raz.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Ja piszę o antenie, która tam jest a nie o modemie...Ris pisze:Byle nie pcmcia, nie chce mieć do jednego komputera.

Nic to jest dosłownie nic. Nie wiem do czego to służy tak naprawdę.A co uzyskałeś, co to jest to nic?
-
Ja zaryzykowałem, sprzedałem stary modem, kupiłem z możliwością podpięcia anteny zewnętrznej. Do tego antenę do okólną 9dbi. Stoi za oknem na parapecie. Poprawa połączenia jest znaczna, nie zrywa mi połączenia, jestem zadowolony z zakupu.bob pisze:Nic to jest dosłownie nic. Nie wiem do czego to służy tak naprawdę.