Dzielenie łącza internetu radiowego w domu.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Jan56
Początkujący użytkownik forum

Dzielenie łącza internetu radiowego w domu.

Post autor: Jan56 »

Witam.
Mam taki problem, no jeszcze go nie ma ale chyba będzie. Chce w domu swoim, jednorodzinnym, założyć sobie internet bezprzewodowy, tak aby nie pracował, nie był włączony do prądu komputer stacjonarny. Mam internet radiowy - antena na dachu, w komputerze zainstalowana przez operatora (insoft z Przemyśla ) kartę radiową TP-LINK 54M Wireless PCI Adapter TL-WN551G. Teraz chciałbym aby nie chodzić na piętro, bo tam jest zainstalowany komputer z internetem, aby podłączyć bezpośrednio antenę do AP ( jaki AP mi polecacie, dobry a tani i router też) i do routera i abym sygnał odbierał piętro niżej na laptopie z zewnętrzną kartą USB, typ- EDIMAX EW 7318USG ( z tej karty korzystałem w szkole z bezprzewodowego internetu) Teraz pytanie, proszę o poradę w sprawie zakupu odpowiednich urządzeń i kabli ( jestem zielony w tym temacie ) czy sam mogę to skonfigurować, jeśli tak , to proszę o poradę jak małemu dziecku, wraz z zdjęciami , jak to zrobić ( bo czytam o tych kwestiach na forum ale nie bardzo mogę to zrozumieć) czy muszę do siebie zaprosić dostawcę sygnału radiowego aby on mi to zechciał skonfigurować, co myślę że będzie się wiązało z dodatkowymi kosztami (dojazd 80 km w obie strony, czas jego pracy itp, co wyniesie chyba z 150 - 200 zł) Jeśli tak , mogę to sam zrobić proszę mi wskazać link na forum gdzie to jest dokładnie opisane, ale wolałbym aby mi ktoś fachowy dogłębnie to wytłumaczył.
Aha jeszcze zapomniałem, a co i jak potem zrobić abym też później odbierał sygnał na komputerze stacjonarnym i czasem równocześnie na laptopie ( bo syn często korzysta z stacjonarnego bo mieszka na piętrze. Co zrobić z tą kartą zamontowana w PC stacjonarnym?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Cage
Stały użytkownik forum

Re: Dzielenie łącza internetu radiowego w domu.

Post autor: Cage »

Sam miałem podobny problem, gdyż posiadam internet radiowy i antenę na dachu.

Najlepsze jest rozwiązanie, że trzeba posiadać dwa routery, czyli jeden z wbudowanym Access Point, a drugi router bez Access Point.

Jeden router, będzie odbierał, a drugi będzie wysyłał sygnał i wtedy można używać każdego sprzętu oddzielnie, czyli stacjonarnego PC lub dodatkowego np. laptopa ale też będzie można korzystać też z internetu jednocześnie na każdym sprzęcie.
Jan56

Dziękuję za podpowiedź. Ja wiem że tak można zrobić, tylko mnie interesuje jak to zrobić, jaki sprzęt, bo nie każdy podchodzi do radiowego i jak skonfigurować? Jak zaznaczyłem jestem w tym temacie nie całkowicie zorientowany, chociaż komputer nie jest mi obcy (już mam go 12 lat).
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Jan56 pisze:tylko mnie interesuje jak to zrobić, jaki sprzęt, bo nie każdy podchodzi do radiowego i jak skonfigurować?
Jeżeli nie ma blokady po <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> to najprościej będzie wybrać Tp-Link WR543G (router z trybem WISP) i do tego Acces Point Tp-Link WA501G jako nadajnik WiFi na dom.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Cage pisze:czyli jeden z wbudowanym Access Point, a drugi router bez Access Point
Chyba coś zdrowo namieszałeś. ;)
Najlepiej AP do odbioru + router z AP do rozsyłu.
hugo815

Post autor: hugo815 »

Na początek należy sobie zadać kilka pytań. Czy internet ma być rozsyłany po domu tylko drogą radiową, czy też po kablu? Czy chcemy płacić operatorom sieci więcej czy nie?

Zaczynamy. Jeżeli chcesz to zrobić legalnie to bez kontaktu z operatorem sieci się nie obejdzie. Jeżeli masz IP wewnętrzne(stałe), które operator przypisuje do konkretnej karty sieciowej, to musisz wykupić IP zewnętrzne(koszt ok. 10zł/mc). Wtedy bez problemu podzielisz łącze (AP do odbioru i router do rozsyłania). Inną alternatywą jest wykupienie u nich kolejnego IP wewnętrznego(jeżeli nie mają do dyspozycji zewnętrznych). Wtedy 1 AP do odbioru i router(jeżeli chcesz mieć sygnał rozsyłany po domu tylko drogą radiową to zamiast routera wystarczy AP , ale tylko w przypadku opisanej tej drugiej alternatywy ).

Jest jeszcze jeden sposób, ale... no właśnie, jeżeli złapie Cię na tym admin, a złapie (jeżeli sieć nie jest zbyt duża) to poniesiesz konsekwencje prawne. Piszę tu o kupnie routera który podbija TTL(czas życia pakietu). Myslę , że lepiej zapłacić te 10 zł/mc więcej i mieć spokój niż mieć do czynienia z operatorem.

Zastanów się, którą alternatywę chciałbyś wybrać, a wtedy postaram się napisać co i jak ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

hugo815 pisze:Jeżeli chcesz to zrobić legalnie to bez kontaktu z operatorem sieci się nie obejdzie.
Z tym się nie zgodzę. Nie znamy regulaminu danego dostawcy.
hugo815 pisze:to musisz wykupić IP zewnętrzne(koszt ok. 10zł/mc). Wtedy bez problemu podzielisz łącze
Z tym również się nie zgodzę, bez problemu można dzielić adres wewnętrzny.
hugo815 pisze:no właśnie, jeżeli złapie Cię na tym admin, a złapie (jeżeli sieć nie jest zbyt duża) to poniesiesz konsekwencje prawne. Piszę tu o kupnie routera który podbija TTL(czas życia pakietu).
Z tym się też nie zgadzam. Moje łącze, płacę za nie i co ja z nim robię na własne potrzeby to moja sprawa (pomijam sytuację odsprzedaży łącza poza dom/mieszkanie). Oczywiście jest możliwość że dostawca wykryje podział ale tak naprawdę to poza odłączeniem internetu nic więcej nie zrobi (a i internetu nie odłączy jeżeli łącze używane jest w domu).

Dla mnie dostawcy którzy kombinują z TTL czy innymi ograniczeniami (MAC może być, PPPoE też) i zabraniają podłączać więcej niż jeden komputer w ramach abonamentu przestają się liczyć.
Nie pomagam na PW!
Jan56

wojteks pisze:Jeżeli nie ma blokady po »TTL« to najprościej będzie wybrać Tp-Link WR543G (router z trybem WISP) i do tego Acces Point Tp-Link WA501G jako nadajnik WiFi na dom.
Nie wiem o jaką tu blokadę chodzi. Np. gdy reinstaluje system, to abym mógł korzystać ponownie z internetu, to mi się automatycznie nie łączy z siecią. muszę wpisać swój numer który podał mi dostawca.
Co do dzielenia, jak napisał hugo815 , że musiałbym płacić, to chyba nie tak, gdyż u niedalekiego sąsiada, tak kiedyś zainstalował internet po przez AP i router i on ma sygnał w całym domu. A ja o takim czymś nie pomyślałem w trakcie zakładania mi internetu.
Teraz mam laptopa i swoje lata i nie chce mi się już chodzić po schodach na górę, włączać duży komputer, raz że pobiera więcej prądu i jest nie przenośny, oraz trzeba siedzieć przy nim w jednym miejscu.
Laptop pod tym względem jest bardzo wygodny, jak każdy wie. Nie korzystam z gier, raczej służy żonie i mnie do przeglądania internetu i pisania.
Nie chciał bym ciągać znów kabli po przedpokojach i schodach, jak wiadomo to wszystko plącze się pod nogami i nie estetycznie wygląda, a i stacjonarny komputer musiałby zarazem pracować.
Wojteks pisze, że po TTL, ale tam jest tyle tematów, że nie mogę się połapać co wybrać, bo wcześniej to czytałem i nie zrozumiałem o co tu chodzi, dlatego założyłem nowy temat i oczekuję od was konkretnej porady. Jeśli nie podołam temu to chyba będę zmuszony gościowi zapłacić i zakupić sprzęt aby mi to skonfigurował sam. Prawdę mówiąc tej emerytury nie starcza na wiele, ale cóż...
Może znajdzie się dobra dusza i mi pomoże w rozwiązaniu tego tematu.
Ostatnio zmieniony 2009-06-16, 22:46 przez Jan56, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Jan56 pisze:Nie wiem o jaką tu blokadę chodzi.
A kliknąłeś tego linka, którego podał kolega wojteks: <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> ? Chodzi o konkretnego posta, jeśli coś się przesuwa to po załadowaniu obrazków odśwież stronę (F5), żeby wskoczyło na odpowiednie miejsce.
Jan56 pisze:muszę wpisać swój numer który podał mi dostawca.
Tzn gdzie musisz wpisać?
Jan56

Wyświetliło mi się coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600]
(C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

C:\Documents and Settings\J P>www.bez-kabli.pl
Nazwa 'www.bez-kabli.pl' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zew
nętrzne,
program wykonywalny lub plik wsadowy.

C:\Documents and Settings\J P>PING www.bez-kabli.pl

Badanie www.bez-kabli.pl [195.114.0.144] z użyciem 32 bajtów danych:

Odpowiedź z 195.114.0.144: bajtów=32 czas=42ms TTL=55
Upłynął limit czasu żądania.

Odpowiedź z 195.114.0.144: bajtów=32 czas=44ms TTL=55

Statystyka badania ping dla 195.114.0.144:
    Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 3, Utracone = 1 (25% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
    Minimum = 42 ms, Maksimum = 44 ms, Czas średni = 42 ms

C:\Documents and Settings\J P>

Kod: Zaznacz cały

Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600]
(C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

C:\Documents and Settings\J P>PING 88.52.251.66

Badanie 88.52.251.66 z użyciem 32 bajtów danych:

Statystyka badania ping dla 88.52.251.66:
    Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 0, Utracone = 4 (100% straty),

C:\Documents and Settings\J P>
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Jan56 pisze:C:\Documents and Settings\J P>PING www.bez-kabli.pl

Badanie www.bez-kabli.pl [195.114.0.144] z użyciem 32 bajtów danych:

Wygląda na to, że nie ma zabezpieczenia po TTL. Żeby to ostatecznie potwierdzić mozna zrobić <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> pomiędzy stacjonarnym i laptopem po kablu.

Wtedy kupić wr543g, skonfigurować go, podłączyć do niego antenę i już powinien być internet po kablu (długość kabla do 100m) do PC i laptopa. Jeżeli wszystko będzie działać to dołączyć WA501G w trybie AP i cieszyć się bezprzewodowym internetem w Laptopie czy PC.
Nie pomagam na PW!
Jan56

Wojtku dziękuję za odpowiedź. Kabel taki mam, spróbuję się tym zająć i połączyć stacjonarny z laptopem. Może w czwartek to zrobię i dam znać, co i jak mi się udało. W dalszej kolejności nadal będę prosił o dalszą pomoc.
Edit:
Nie dam znać gdyż laptop wyjechał z domu na kilkanaście dni. Po powrocie coś będę robił w tym temacie.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2009-06-19, 08:38 przez Jan56, łącznie zmieniany 1 raz.
hugo815

Dla mnie dostawcy którzy kombinują z TTL czy innymi ograniczeniami (MAC może być, PPPoE też) i zabraniają podłączać więcej niż jeden komputer w ramach abonamentu przestają się liczyć.
Wojteks niestety są tacy admini, osobiście znam ;)
Z tym się nie zgodzę. Nie znamy regulaminu danego dostawcy.
Fakt, nie pomyślałem.
Z tym również się nie zgodzę, bez problemu można dzielić adres wewnętrzny.
Wojteks, czy chciałbyś w ten o to sposób powiedzieć o klonowaniu adresu MAC karty? Z tego co mi wiadomo, to też jest nielegalne :P
Ostatnio zmieniony 2009-06-17, 10:42 przez hugo815, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

hugo815 pisze:Wojteks, gdybyś był tak miły to napisz jak można ten adres wewnętrzny podzielić.
Tak samo jak każdy inny :)
Mechanizm NAT nie jest ograniczony przez jakieś określone pule czy coś. Tłumaczy adresi już.
hugo815

Mechanizm NAT nie jest ograniczony przez jakieś określone pule czy coś. Tłumaczy adresi już.
No tak, tylko żeby móc określać pulę tych adresów to MAC routera powinien być zastąpionym tym z karty sieciowej, na którą dostarczany jest adres prywatny.

Mylę się?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Mylę się?
Nie tyle się mylisz co mówisz o czymś zupełnie innym :) Adres MAC nie ma w zasadzie nic wspólnego z NATem.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

hugo815 pisze:czy chciałbyś w ten o to sposób powiedzieć o klonowaniu adresu MAC karty? Z tego co mi wiadomo, to też jest nielegalne
Klonowanie MAC nie ma związku z dzieleniem (jest ewentualnie potrzebne żeby uzyskać dostęp routerem do sieci dostawcy).

Co do legalności klonowania MAC to nie widzę problemu, MAC adres to adres fizyczny karty i w zasadzie można go dowolnie zmienić (nawet producenci dają do tego narzędzia). W PL nielegalne jest zmienianie IMEI telefonu (żeby ograniczyć rynek kradzionych komórek)
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

hugo815 pisze:żeby móc określać pulę tych adresów to MAC routera powinien być zastąpionym tym z karty sieciowej, na którą dostarczany jest adres prywatny.
Tylko w przypadku jak operator stosuje filtrowanie adresów MAC. Jak nie, to adres MAC routera może być dowolny.
wojteks pisze:nawet producenci dają do tego narzędzia
Co więcej niektóre karty sieciowe LAN mają w zaawansowanych właściwościach w Menadżerze Urządzeń pole do wpisania nowego adresu MAC ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Jan56

Panowie dziękuję za chęć udzielenia pomocy. Dzisiaj przyjechał do mnie dostawca z urządzeniami i zrobił mi w domu internet bezprzewodowy, tak jak chciałem. Pobrał kwotę tylko za urządzenia, skonfigurował i wszystko hula na 5. Przypuszczam że przeczytał mój temat i się domyślił o co mi chodzi. Jestem mu bardzo , a bardzo wdzięczny, panie Tomaszu jeszcze raz dziękuję . I wam wszystkim również dziękuję. Temat można zamknąć ( to do moderatorów) lub usunąć do kosza.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Jan56 pisze:Temat można zamknąć ( to do moderatorów) lub usunąć do kosza.
Na naszym forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a> a tym bardziej nie kasujemy ich :)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ