Era Huawei E176 + antena zewnętrzna - słaby zasięg HSPA
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Era Huawei E176 + antena zewnętrzna - słaby zasięg HSPA
Witam!
Pewnie było miliony razy ale nie odsyłać do "szukajki" zbyt wiele odpowiedzi do pytania!
A więc tak: Mam modem Huawei E176 z ERY, oraz antenę zewnętrzną 13DB 3g, ale wciąż mam słaby zasięg tj. 3 kreski na programie blue lub 46%-49% zasięgu... Mieszkam "tam gdzie psy ****** szczekają" lecz jak wygląda z mapki zasięgu ERY zasięg jest no i praktycznie jest, tylko pytanie teraz jak poprawić ten zasięg o przynajmniej ze 30%, czy istnieją jakieś wzmacniacze do anten zewnętrznych lub jakiś inny patent???
W programie mam wymuszone 3G...
Pozdrawiam!!
W załączniku zrzut zasięgu...
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-09-03, 22:50 ]
Kasuję zabroniony plik.
Pewnie było miliony razy ale nie odsyłać do "szukajki" zbyt wiele odpowiedzi do pytania!
A więc tak: Mam modem Huawei E176 z ERY, oraz antenę zewnętrzną 13DB 3g, ale wciąż mam słaby zasięg tj. 3 kreski na programie blue lub 46%-49% zasięgu... Mieszkam "tam gdzie psy ****** szczekają" lecz jak wygląda z mapki zasięgu ERY zasięg jest no i praktycznie jest, tylko pytanie teraz jak poprawić ten zasięg o przynajmniej ze 30%, czy istnieją jakieś wzmacniacze do anten zewnętrznych lub jakiś inny patent???
W programie mam wymuszone 3G...
Pozdrawiam!!
W załączniku zrzut zasięgu...
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-09-03, 22:50 ]
Kasuję zabroniony plik.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Re: Era Huawei E176 + antena zewnętrzna - słaby zasięg HSPA
Cibor co to za antena? Gdzie ją kupiłeś?
-
- Stały użytkownik forum
O taka: http://allegro.pl/item660092626_antena_ ... _e169.html
Kupiona od tego użytkownika. Dodam że bez niej w ogóle nie łapał HSPA tylko EDGE
Kupiona od tego użytkownika. Dodam że bez niej w ogóle nie łapał HSPA tylko EDGE
-
- ### BAN ###
Do 3G to polecam tą antenę.
http://www.bestpartner.pl/index.php?kategorie=9
http://www.bestpartner.pl/index.php?kategorie=9
- SQ08
- Stary wyga bezprzewodowy
Przecież 49 % to nie jest tak źle, 3/5 kreski HSPA powinno całkiem przyzwoicie działać.
Powiedz jakie transfery masz.
Powiedz jakie transfery masz.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”
Steve Jobs.
Steve Jobs.
-
- Stały użytkownik forum
Teraz w czasie deszczów mam 2 krechy i 23 % zasięgu, tak jest cały czas teraz mam transfer ma poziomie 20 KB/s z zrzuty... Czy drzewa mogą stanowić aż taką przeszkodę??
A czemu narzekam??
Ponieważ nie po to płacę 120 zł/mies. by mieć nie pełną prędkość....
A czemu narzekam??
Ponieważ nie po to płacę 120 zł/mies. by mieć nie pełną prędkość....
- Tomek7
- Stary wyga bezprzewodowy
To coś mało jak na HSDPA i przy zasięgu 30%.Transfer sprawdź tutaj i powiedz nam http://noc.gts.pl/ .Jak będzie dalej te 20 kB/s to może obciążony NodeB albo uszkodzony kabel USB też miałem taką sytuacjętransfer ma poziomie 20 KB/s z zrzuty

[ Dodano: 2009-06-16, 18:57 ]
Przepraszam za zły adres ten jest ok.
http://noc.gts.pl
[ Komentarz dodany przez: bob: 2009-06-16, 19:23 ]
Poprawione.
Ostatnio zmieniony 2009-06-16, 18:22 przez Tomek7, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
Tutaj jest między 80 a 90 KB/s przy 2 krechach....
-
- Stały użytkownik forum
No i znów uderzam do was... I znów problemy... Tylko że tym razem większe... w 90% brak HSDPA.... Wynika to ze zmiany położenia anteny, a wyjścia nie mam jej gdzie indziej usadowić... Na linii BTS - antena drzewa, tzn korony. Pierwsze już w odległości 8 - 10 m. Do BTS-a mam od 3000 do 3500m. Ale ukształtowanie terenu przeszkadza... Jestem w dołku, i mam problem jak tu przeskoczyć te drzewka i jak wyjść z dołka... Modem to Huawei E176 z ERY.
Jakieś pomysły, sugestie... Zamieszczam zdjęcia i obrazki:
Najczęstszy poziom sygnału, nawet w trakcie korzystania z przeglądarki MF:

Odległość do BTS-a (BTS czerwona kropka, koniec linii - antena):

Na co patrzy antena:

Horyzont, w tle widać następną już większą i wyżej ścianę drzew:

Pomocy !! !! !!

Jakieś pomysły, sugestie... Zamieszczam zdjęcia i obrazki:
Najczęstszy poziom sygnału, nawet w trakcie korzystania z przeglądarki MF:

Odległość do BTS-a (BTS czerwona kropka, koniec linii - antena):

Na co patrzy antena:

Horyzont, w tle widać następną już większą i wyżej ścianę drzew:

Pomocy !! !! !!

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Tzn. HSDPA czasami znika ? Czy jest ale bardzo słabe ?,Cibor pisze:Tylko że tym razem większe... w 90% brak HSDPA....
Wycelowana w kierunku node B ?,Cibor pisze:Wynika to ze zmiany położenia anteny
No nie wygląda to najlepiejCibor pisze:a wyjścia nie mam jej gdzie indziej usadowić... Na linii BTS - antena drzewa, tzn korony. Pierwsze już w odległości 8 - 10 m

Jak bym nie liczył, to mi wychodzi ok. 5600 metrów, jak ty to liczyłeś ? Twój dom zaznaczyłem w tym samym miejscu co Ty, a node B, to już wg. położenia geograficznego,Cibor pisze:Do BTS-a mam od 3000 do 3500m
Jedyne wyjście to wybudować dom na górce, i "na górze" lepiej niech nie będzie drzewCibor pisze:Jestem w dołku, i mam problem jak tu przeskoczyć te drzewka i jak wyjść z dołka

Hmmm....widzę, że to YAGI ? Jakiej firmy ? Może panelówka by pomogła (ale szału też by nie było), w takich warunkach to trudno cokolwiek powiedzieć, drzewa to bardzo duża przeszkoda, i możliwe, że nic nie da rady zrobić,Cibor pisze:Jakieś pomysły, sugestie
Może by podać sygnał w jednostce dBm, bo z kresek to trudno mi cokolwiek wywnioskować. Pobierz Top NetInfo.Cibor pisze:Najczęstszy poziom sygnału, nawet w trakcie korzystania z przeglądarki MF
-
- Stały użytkownik forum
Od bardzo słabego do zanikania, przeskakiwania na UMTS.sp6huk pisze:Tzn. HSDPA czasami znika ? Czy jest ale bardzo słabe ?,
Nie znam określeń, rozumiem że Nadajnika BTS, jeśli tak to oczywiście, + / - 2 stopniesp6huk pisze:Wycelowana w kierunku node B ?,
Mi gorzejsp6huk pisze:No nie wygląda to najlepiej,

Około 7000 m. Mam drogą do tego miejsca. Ale kłócić się nie będę.sp6huk pisze:Jak bym nie liczył, to mi wychodzi ok. 5600 metrów, jak ty to liczyłeś ? Twój dom zaznaczyłem w tym samym miejscu co Ty, a node B, to już wg. położenia geograficznego,
Nie pamiętam, firma chyba z Krakowa,sp6huk pisze:Hmmm....widzę, że to YAGI ? Jakiej firmy ? Może panelówka by pomogła (ale szału też by nie było), w takich warunkach to trudno cokolwiek powiedzieć, drzewa to bardzo duża przeszkoda, i możliwe, że nic nie da rady zrobić,
nie dobijajmożliwe, że nic nie da rady zrobić,
W trakcie pisanie postu, próby odpalenia YouTubeod -95 dBm przex -97 dBm do -107 dBmsp6huk pisze:Może by podać sygnał w jednostce dBm, bo z kresek to trudno mi cokolwiek wywnioskować. Pobierz Top NetInfo.
I co teraz??
- wojteks
- *** Administrator ***
To że podczas połączenia modem przełącza się z HSDPA na UMTS i odwrotnie jest normalne.Cibor pisze:Od bardzo słabego do zanikania, przeskakiwania na UMTS.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
O tym to ja wiem, aby nie obciążać sieci nie potrzebnie, ale gdy "próbuję" obejrzeć filmik na YT to chyba nie powinien, bądź podczas próby załadowania jakiejś strony... To już chyba nie jest normalne...wojteks pisze:To że podczas połączenia modem przełącza się z HSDPA na UMTS i odwrotnie jest normalne.
A mnie już do płaczu się zbiera z tej bezsilności...
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Node B to stacja bazowa działająca w technologii UMTS/HSxPA, a BTS to stacja bazowa działająca w technologii GPRS/EDGE,Cibor pisze:Nie znam określeń, rozumiem że Nadajnika BTS, jeśli tak to oczywiście, + / - 2 stopnie
Oczywiście mierzyłem w linii prostej, bo fale radiowe drogą nie idąCibor pisze:Około 7000 m. Mam drogą do tego miejsca. Ale kłócić się nie będę

Taka jest rzeczywistość, ciesz się, że w ogóle są "szczątki" 3G, a nie korzystasz z 2G,Cibor pisze:nie dobijaj
-95 dBm to jeszcze tragedii nie ma, ale -107 to już nie najlepiej wyglądaCibor pisze:W trakcie pisanie postu, próby odpalenia YouTubeod -95 dBm przex -97 dBm do -107 dBm

Jak chcesz to możesz spróbować z anteną panelową, zawsze można zwrócić antenkę do sklepu w stanie nie naruszonym, oczywiście kabla trzeba jak najmniej. Ile masz teraz mb kabla ?.Cibor pisze:I co teraz??
Mnie to podchodzi pod słaby sygnał, i stąd nie chce wskoczyć na HSxPA.Cibor pisze:O tym to ja wiem, aby nie obciążać sieci nie potrzebnie, ale gdy "próbuję" obejrzeć filmik na YT to chyba nie powinien, bądź podczas próby załadowania jakiejś strony... To już chyba nie jest normalne...
-
- Stały użytkownik forum
No to dzięki za wyjaśnienie, w takim razie kierunek Node B!sp6huk pisze:Node B to stacja bazowa działająca w technologii UMTS/HSxPA, a BTS to stacja bazowa działająca w technologii GPRS/EDGE,
Jak ty to wyliczyłeśsp6huk pisze:Oczywiście mierzyłem w linii prostej, bo fale radiowe drogą nie idą,

Daj Boże, około 7 - 10, i to mi ledwo wystarcza...sp6huk pisze:Ile masz teraz mb kabla ?,
No to HSPUPA....
Ps. sp6huk nawet pajacyk się nie chce załadować...
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-04-27, 21:04 ]
Na forum nie używamy słów powszechnie uważanych za wulgarne!
Bardzo przepraszam, więcej się to nie powtórzy!!
Ostatnio zmieniony 2010-04-27, 20:10 przez Cibor, łącznie zmieniany 2 razy.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Google Earth + położenie geograficzne stacji bazowej + mniej więcej zaznaczyłem kropkę w miejscu, gdzie Ty zaznaczyłeś ją na mapce z Zumi,Cibor pisze:Jak ty to wyliczyłeś??
Możliwe, że na antenie panelowej miałbyś lepsze osiągi, z uwagi na to, że YAGI nie nadaje się zbytnio do 3G, no i sama antena może być nie najlepszej jakości. W twoim przypadku długość kabla odgrywa równie kluczową rolę. Najlepiej jak najkrótszy. Próbuj z tą antenką http://www.allegro.pl/item1016821869_an ... _e176.html Innego wyjścia nie widzę.Cibor pisze:Daj Boże, około 7 - 10, i to mi ledwo wystarcza...
-
- Stały użytkownik forum
No to na razie się męczymy z tym co jest, nie mam 120 plnów na takie sprawy, dopiero co dom postawiłem a teraz wykańczam....
Może ktoś będzie się chciał zamienić na Orange?? Bo w telefonie czasem łapie 3G Orange, chociaż nie powinienem... Bo skąd?

Może ktoś będzie się chciał zamienić na Orange?? Bo w telefonie czasem łapie 3G Orange, chociaż nie powinienem... Bo skąd?

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Tu zobacz jak wygląda troszkę mniejsza po zamontowaniu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=21968sp6huk pisze:Próbuj z tą antenką http://www.allegro.pl/ite..._e156_e176.html Innego wyjścia nie widzę.
Taką sama mniej więcej odległość i tam jest.Cibor pisze:Do BTS-a mam od 3000 do 3500m
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Najprawdopodobniej z Załubic StarychCibor pisze:Bo w telefonie czasem łapie 3G Orange, chociaż nie powinienem... Bo skąd?

-
- Stały użytkownik forum
Dziwne to jest, nadajnik dalej, rzeka, większa linia drzew a lepszy zasięg... Błąd popełniłem że wziąłem Ere...sp6huk pisze:Najprawdopodobniej z Załubic Starych
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Nieco bliżej, nie dalejCibor pisze:Dziwne to jest, nadajnik dalej

A skąd wiesz jak działa Orange, nie tylko sygnał jest ważny, ale również transfery jakie osiągasz. Ja osobiście wolę Blueconnecta od Ery, niż Orange Free.Cibor pisze:Błąd popełniłem że wziąłem Ere...
-
- Stały użytkownik forum
No i co ja mam teraz zrobić??
Jest może jakiś sposób DIY na poprawienie zasięgu??

Jest może jakiś sposób DIY na poprawienie zasięgu??
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Anteny z Cybertecha możesz zwrócić gdyby nie dały efektu ale jak potraktuje to sprzedawca uznając że były nie używane to nie wiem. Musisz się z nim skontaktować. Tak jak pisał już sp6huk, może tu pomóc taka antena. 100% odpowiedzi nie dostaniesz na forum.Cibor pisze:Jest może jakiś sposób DIY na poprawienie zasięgu??
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Cibor, bez nakładów finansowych niestety wiele (a dokładnie to nic) nie poradzisz w stosunku do tej anteny Yagi.
- nosbi
- ### BAN ###
Może masz możliwość zamontowania wyżej tej antenki ?
-
- Stały użytkownik forum
Ciężko, musiał bym robić remanent w domku, chyba że dostane kabel USB - USB o długości 5m. to wtedy mogę się bawić, ale obawiam się następnej rzeczy, iż antena będzie robić za piorunochron, ponieważ dom jeszcze nie jest wykończony, i nie ma puszczonej instalacji odgromowej...
-
- Stały użytkownik forum
Witajcie!
Dziś w akcie rozpaczy wlazłem na dach i zacząłem kręcić anteną a to w prawo a to w lewo i kurczę trafiłem!!
Zasięg HSDPA stały na poziomie 50%, 95dBm!!
Antenę ustawiłem mniej więcej tak jak wskazuje zielona kreska:

Ale jest, nowy problemik, mianowicie pingi... Po komendzie ping mam pingi od 100 do 800 z przewagą w przedziale od 400 do 800... Jak to poprawić??
Dziś w akcie rozpaczy wlazłem na dach i zacząłem kręcić anteną a to w prawo a to w lewo i kurczę trafiłem!!

Antenę ustawiłem mniej więcej tak jak wskazuje zielona kreska:

Ale jest, nowy problemik, mianowicie pingi... Po komendzie ping mam pingi od 100 do 800 z przewagą w przedziale od 400 do 800... Jak to poprawić??
-
- Początkujący użytkownik forum
Taka wartosc pinga to normalka w 3G
Srednio 100-300ms
Srednio 100-300ms
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Cibor, trzeba szukać innej stacji. Problem może być w obciążeniu sieci, dosyle, odległości etc. Tutaj jak masz antenę to nie wiem czy się coś zdziała. Może mocniejsza antena byłaby lepsza i coś poprawiła.
Możesz jeszcze próbować znaleźć inne, lepsze ustawienie tej.
Jeszcze z tego co widzę to antena typu Yagi, a te na pasmo 3G nie są jakieś genialne. Lepszy mikropasek.
Możesz jeszcze próbować znaleźć inne, lepsze ustawienie tej.
Jeszcze z tego co widzę to antena typu Yagi, a te na pasmo 3G nie są jakieś genialne. Lepszy mikropasek.