Problemy z WLAN - ad-hoc

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zantor_
Początkujący użytkownik forum

Problemy z WLAN - ad-hoc

Post autor: zantor_ »

Witam
Dobrzy ludzie z forum, pomóżcie mi skonfigurować sieć wlan ad-hoc. Zrobiłem wszystko krok po kroku z tego tematu:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=150580#150580
jednak dalej mi nie działa. Mam dwa kompy które niby się łączą, jakość połączenia jest znakomita, jednak nie widzą się nawzajem. Często, lecz nie zawsze, nie da się wyświetlić komputerów grupy roboczej a jeżeli się wyświetli to tylko bieżący komputer się w niej znajduje (tzn na komputerze A wyświetla się tylko komp A, natomiast na komp B tylko B).
Systemy są świeże po formatkach (XP).
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Problemy z WLAN - ad-hoc

Post autor: ja.michal »

zantor_, ta sama grupa robocza jest? Firewall jakiś nie blokuje?
zantor_

grupa ta sama. Po odinstalowaniu firewalli bez zmian
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Ip stałe czy zmienne?
zantor_

Rozumiem, że jeżeli w Protokole internetowym (TCP/IP) wpisujemy jakieś to jest stałe. Jeżeli tak to próbowałem wpisywać tak jak było podane w FAQ ale próbowałem też pozostawić te miejsca wolne żeby system sam przypisał IP.

Jak jestem w błędzie to napisz mi proszę jak to sprawdzić.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

zantor_ pisze:Jeżeli tak to próbowałem wpisywać tak jak było podane w FAQ ale próbowałem też pozostawić te miejsca wolne żeby system sam przypisał IP.
Jeżeli chcesz udostępniać tak internet to sprawdź wcześniej <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> z parametrem /all bo może adresy 2 kart się gryzą albo masz z tego samego zakresu IP od dostawcy.
Przy Ad-Hoc adresy wg. mnie powinny być na stałe wpisane w postaci: 192.168.0.1, maska 255.255.255.0 i w drugim 192.168.0.2, maska 255.255.255, brama 192.168.0.1
Nie pomagam na PW!
zantor_

Ok, jest lepiej. Na stacjonarnym widzę laptopa i mogę buszować po dyskach ale na laptopie nie widzę stacjonarnego. A co dziwne na próbę udostępniłem w lapku dysk C - widzę go w otoczeniu sieciowym na stacjonarnym ale nie widzę go w otoczeniu sieciowym na laptopie. A powinien chyba być niezależnie od połączenia.

p.s.

Posprawdzałem jeszcze trochę i wygląda to tak (poza tym co wcześniej): Po wciśnięciu "wyświetl komputery gr roboczej" na laptopie pojawiają mi się dwa komputery LAPTOP i PC. W LAPTOP mam wszystkie udostępnione dyski natomiast po kliknięci na PC mam komunikat :

"\\Pc nie jest dostępny. Możesz nie mieć uprawnień do używania tego zasobu sieciowego. Skontaktuj się z administrtorem tego serwera aby uzyskać uprawnienia dostępu.
Błąd logowania: użytkownikowi nie przyznano żądanego typu logowania na tym komputerze".
Ostatnio zmieniony 2009-06-16, 19:08 przez zantor_, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

wojteks pisze:Przy Ad-Hoc adresy wg. mnie powinny być na stałe
Tak według mnie też, jednak słyszałem głosy, że może być dynamiczne. Ale mi się nie udało tego dokonać osobiście.

A jeszcze pytanie do zantor_'a. Czy jak wpiszesz w oknie Eksploratora Windows (nie Internet Explorera) wpiszesz tak:
\\adres_IP_drugiego_kompa
to możesz się dostać do zasobów drugiego komputera?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
zantor_

nie bardzo. Ten sam komunikat co powyżej dopisałem...
Ostatnio zmieniony 2009-06-16, 19:14 przez zantor_, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Rozumiem, więc to może być wina firewalla, lub nie uruchomionej jakiejś usługi na komputerze. Masz zainstalowany SP3/SP2 na komputerach? Nie optymaliwozałeś ich poprzez wyłączenie niektórych usług?
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
zantor_

Oba komputery są ze świeżutkimi systemami. Jedyne co instalowałem to sterowniki i firewall, który obecnie jest wyłączony.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Czyli ja bym zainstalował Service Packi do systemów. No i jeszcze może kwestia logowania się na komputer z hasłem? Może to coś bruździ, jak masz jakieś hasła to wyłącz je.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

zantor_ pisze:Błąd logowania: użytkownikowi nie przyznano żądanego typu logowania na tym komputerze
Chce hasło albo użytkownika do zasobów (na tym komputerze co go nie możesz przeglądać załóż nowego użytkownika takiego samego jak masz na drugim)
Nie pomagam na PW!
zantor_

Utworzyłem konto gościa na obu kompach i nic się nie zmieniło. Zmieniłem nazwę konta w laptopie na identyczną co stacjonarny i dalej nic.....
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Niestety więcej nic mi nie przychodzi do głowy. Można spróbować zainstalować SP do Windows. Bo pisałeś, że system świeży, więc rozumiem, że nie instalowałeś.
ODPOWIEDZ