bob pisze:Bardzo mnie ciekawi jeszcze sprawa Linuksa i tego modemu.
Ściągam Ubuntu, jutro zdam relację.
Mnie ciekawi jedynie dlaczego nie można wysycić jednym plikiem Playa? Przecież taką Neostradę, kablówkę do 2-4Mbit wysycamy z noc.gts.pl
marens pisze:Przecież taką Neostradę, kablówkę do 2-4Mbit wysycamy z noc.gts.pl
Podobnie jak Orange też na jednym nie pojedziesz z noc.gts z max transferem i kablówka również ale powyżej już pewnych prędkości. Tak do 15-20Mbps w kablu nie ma problemu ale wyżej trzeba supportować większą ilością plików. W komórkowym zaś jest podobnie jak w kablówce na wyższych transferach ale nie tak samo u wszystkich. We wspomnianym Orange próg to 5Mbps dalej już tylko ze wspomaganiem.
marens pisze:Mnie ciekawi jedynie dlaczego nie można wysycić jednym plikiem Playa?
U mnie jakiś czas temu w nocy szło bez problemu 125KB/s jednym plikiem robić...
[ Dodano: 2009-06-18, 11:49 ]
Podeślecie linka do pewnego źródła ubuntu live (koniecznie nie p2p)? Była o tym tu mowa. Koniec miesiąca a tu limitu w brut jeszcze chciałby zobaczyć jak to chodzi.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
marens pisze:Ważne jest, że nie ma badziewnego instalatora jak Huawei z pamięci wewnętrznej gdzie trzeba bawić się w dashboard i aktualizacje firmware.
Jest taka opcja w Sierrach TRU-Install się nazywa. Można ją włączać i wyłączać. Czasami w brandowanych modelach nie działa.
Tutaj to jest: http://sierrawireless.custhelp.com/app/ ... il/a_id/55
wojteks pisze:
2G Play może być daleko i moc nadawania modemu wyższa co powoduje buczenie.
Zgadza się:
Play ~ 1,2-1,5km
Plus/Orange ~ 500-800m
O dziwo Play ma porównywalny sygnał z Pulsem/Orange...
Tylko nie ma problemu w terenach wiejskich gdzie do BTSa potrafi być kilka kilometrów i "nie pierdzi". Może E-GSM ma jakiś wpływ, ale wątpię.