Jaco pisze:Ja może się powtórzę ale zapewne coś po tych instalacjach i od instalacjach wywaliło z systemu i teraz są problemy. Spróbuj może zamiast zainstalować na dysku systemowym na innej partycji.
Pewnie masz rację, ale właśnie przed sekundą zainstalowałem Option G+ i bez żadnego problemu rozpoznał sterowniki (zresztą te same) i działa.
Może mógłbyś przesłać mi sterowniki, które użyłeś? Email wysyłam na priva. Będę wdzięczny, bo wtedy będę pewien, że mam na pewno dobre stery.
Dzięki.
Zaraz sobie ściągnę. Sprawdzę czy to zadziała.
Poza tym chyba wiem w czym problem z tymi sterownikami.
Najprawdopodobniej Orange zmienia identyfikator sprzętu, co powoduje, że sterowniki nie są rozpoznawane za właściwe. Niestety to jest kilka powiązanych urządzeń i prosta podmiana w jednym pliku nie pomaga. Rozpoznawane jest pierwsze urządzenie, ale całość nie działa. Pewnie sterowniki instalowane przez Business Everywhere v8 mają właśnie odpowiednie identyfikatory i dlatego działają. Spróbuję wygrzebać skąś sterowniki orange'a. Byś może to coś pomoże. Innego rozwiązania na teraz nie widzę.
Niestety się nie udało. Twoje stery ściągnąłem, ale nie pasują do mojej karty. Wszystko rozbija się o to, że identyfikator urządzenia w plikach inf nie jest zgodny z tym co wykrywa XP. Najlepsze jest to, że instalator BE v8 instalując sterowniki wcale nie posiłkuje się inf'ami, tylko sam decyduje co gdzie i jak. Ale to powoduje, że nie można z niego wyciągnąć potrzebnych sterowników.:-(
Ale się nie poddaję.
No i się poddałem. U mnie się nie da.:-( No chyba, że przeistalowanie Windows może coś pomóc, ale to jeszcze musi poczekać.
Dzięki za chęci i pomoc.
No i się poddałem. U mnie się nie da.:-( No chyba, że przeistalowanie Windows może coś pomóc, ale to jeszcze musi poczekać.
Dzięki za chęci i pomoc.
Cześć,
Mam bardzo podobną konfigurację (T60 +Option GT MAX) i też miałem problem z instalacją tej karty. Strasznie mnie to męczyło i już byłem bliski reinstalacji kompa.
W desperackim geście ściągnąłem ze strony iplus soft i zainstalowałem go. Możesz nie uwierzyć ale działa system bez problemu rozpoznał urządzenie, w konfiguracji iplus managera dodałem appn orange i śmiga
P.S. Gdybyś miał problem z usunięciem częściowo zainstalowanego BE polecam regclean i usunięcie wszystkich plików związanych z france telecom
Ten program orangowy to totalny bubel, nie wiem kto to pisal, ale pewnie ten ktos ma takie pojecie o programowaniu jak ja, czyli student 3 roku infy ktory nic z programowania jeszcze nie umie :P
polecam O2 UK Connection Manager, ma stery do wiekszosci kart i świetnie działa, bez wywalania z sieci itd (na IPLUSie go uzywam)
Orange Business Everywhere 8.0 jest aplikacja przeznaczona na windows VISTA nie XP. NIe zaleca się wiec instalowanie jej na komputerach z innym systemem
Pod windowsa XP jest Business Everywhere 7.0 lub oryginalne oprogramowanie producenta.
Jelsi natomiast juz ktos ma problemy z powodu wczesniejszej instalacji oprogramowania nalezy:
Wejsc w rejestr systemu
Wywalic wszytsko co zwie sie ORANGE
i przeinstalowac soft.
Inaczej wasze wysilki na marne
Gandalf230 pisze:[...]Orange Business Everywhere 8.0 jest aplikacja przeznaczona na windows VISTA nie XP. [...]
Pod windowsa XP jest Business Everywhere 7.0 lub oryginalne oprogramowanie producenta.
No nie do końca. Cała sprawa rozbija się o to, że karta GT Max, którą sprzedaje Orange nie ma oryginalnego id urządzenia, ale zmienione przez operatora. Powoduje to, że żadne oryginalne sterowniki nie rozpoznają karty. Do tego dochodzi to, że nie ma wersji 7.0 ze sterownikami do GT Max (tak przynajmniej twierdzą w Orange).
To wszystko sprawia, że nie ma wyjścia innego niż instalowanie BE v.8 na XP. Co więcej to działa. Nawet już u mnie!:)
GT Max smiga na BE 7.0 bo podchodzi pod te same stery co Option Globtrotter 3G
No moze fakt faktem nie ma BE 7.0 juz na stronie Orange ale kazdy moze podejsc do salonu Orange ( podkreslam ze firmowego ) i poprosic o nie.
Poza tym jako pracowmik wyzej wspomnianej firmy sugeruje instalowanie oryginalnego softu do tych modemow a nie BE.
Ewentualnie jesli ktos chce to cingular ma fajna aplikacje do tego
Gandalf230 pisze:GT Max smiga na BE 7.0 bo podchodzi pod te same stery co Option Globtrotter 3G
No moze fakt faktem nie ma BE 7.0 juz na stronie Orange ale kazdy moze podejsc do salonu Orange ( podkreslam ze firmowego ) i poprosic o nie.
Poza tym jako pracowmik wyzej wspomnianej firmy sugeruje instalowanie oryginalnego softu do tych modemow a nie BE.
Ewentualnie jesli ktos chce to cingular ma fajna aplikacje do tego
Niestety nie jest to prawda, bo tak się składa, że mam oba te modemy i BE 7.0 ze sterownikami do GT 3G. Niestety GT Max nie jest rozpoznawany przez te sterowniki. Co więcej nie może być, bo jak już wyżej napisałem mają inne identyfikatory urządzenia w systemie i wg niego to nie są odpowiednie sterowniki.
Sugestie pracownika niestety mnie nie przekonują, bo serwis orange też nie poradził sobie z instalacją bez BE v.8. Na szczęście ja sobie już poradziłem.
kwestia jeszcze realisu BE 7 - zgodze sie ze nie wszystkie daja sobie rade, tylko ta ostatnia wersja BE 7 i tez niekiedy trzeba bylo sie posilkowac plikami sterownikow zaczerpnietymi z jakis stron WWW. Tak czy inaczej ja uzywam Globtrotter Connect
Bardzo sie ciesze, ze sobie poradziles z tym problemem;)
Mam prosbe: mozesz napisac co zrobiles i jak sobie poradziles?:D
Bo tak sie sklada, ze zakupilem swiezy laptop+vista+BE z tym czarnym modemem co ma maks niby ponad 7mb. Zaczalem instalacje BEv8.0 i mialem DOKLADNIE TO SAMO co ty, z tym 'migajaco-znikajacym' ekranem. Jestem w kropce aktualnie i prosze Cie o pomoc:D
moj Windows Vista jest swiezutki, z posciaganymi Live Update'ami i avastem i zone alarmem. Dlatego wydaje mi sie, ze re-install systemu srednio pomoze...
Niestety rozwiązanie mojego problemu nie było związane ze znalezieniem przyczyny (niestety). Znalazłem po prostu wolny weekend i poświęciłem go na re-instalację mojej maszyny. Zainstalowałem BE v8 jako pierwszy program po instalacji systemu i poszło. Zaraz potem zrobiłem backup.
Ale w Twoim przypadku to raczej nie pomoże, bo przecież masz czysty system.
Niby tak, jednak dzwonilem do Orange i powiedzieli mi, ze to wszystko z powodu "anulowania" instalacji. W moim przypadku ona sie zawiesila (brak odpowiedzi) i zostala 'zabita' (a+c+del). Wszystko wskazuje na to, ze czeka mnie rowniez re-install visty... Ta aplikacja to kpina;)
Ok, problem rozwiazany, podam "rozwiazanie", na wypadek gdyby ktos mial ten sam problem.
Aplikacja Orange (BE 8.0) jest na tyle licha, ze nie mozna anulowac/przerywac/zawieszac/resetowac etc instalacji, poniewaz nie bedzie mozna jej uruchomic ponownie (ekran instalacyjny nie bedzie chcial sie 'wyswietlic'). Kiedy juz ten problem sie pojawi to najlatwiejszym rozwiazaniem jest 'przywrocenie systemu' z momentu 'przed instalacja'. Poki co Orange nie jest w stanie dac lepszego rozwiazania.
Ja miałem dzisiaj ten sam problem(instalator zawiesił się i po restarcie już się nie włączał) rozwiązałem go w następujący sposób. Mianowicie znalazłem te wpisy i usunąłem je z całą zawartością:
ps. - mam nadzieję, że poniższy problem wystąpił tylko u mnie.
miałem problem z instalacją sterowników do karty(gt max 7.2 - instalator wykrywał kartę ale nie instalował sterowników), ale z instalatora wyciągnąłem je i w tle instalacji BE dodałem przez aktualizacje w managerze urządzeń przez opcję aktualizacja sterowników(urządzenie było rozpoznawane tam jako "inne urządzenie"). Sterowniki są w katalogu temp , a znalazłem je szukając pliku gtmbus.inf . jeżeli ktoś ma z tym problem wyśle je na maila lub proszę o adres ftp to je tam umieszczę.
Polecam usunięcie wszystkich wpisów w rejestrze dotyczących:
Orange,
France Telekom
i BEW.
Następnie po restarcie usunąć pliki z:
Program files\OrangeBT
oraz Program files\Common files\France Telecom.
Jeśli nie da się usunąc po restarcie jakiś plików *.exe to zabić proces odpowiadający za dany plik.
Teraz już powinno dać się wszystko usunąć. Polecam kolejny restart.
U mnie po restarcie przerwało ponowną instalację. Zabiłem proces sqlbrowser.exe i uruchomilem instalecję BEW 8.0 i SUKCES.
Oczywiście dużo cierpliwości po wyborze dodawania Nowego urządzenia, zanim podświetlił się przycisk DALEJ upłynęło z 2-3 min. Ale dalej bez problemów.