Instalacja Business Everywhere v8 (6.0.730.128) - problem
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Instalacja Business Everywhere v8 (6.0.730.128) - problem
Witam!
Podczas instalacji BE v8 następuje zwis instalacji, a dokładnie...
Odpala się okienko (z logiem Orange), w tym czasie zostaje rozpakowany pakiet instalacyjny. Następnie powinien uruchomić się pełnoekranowy instalator. Niestety to już się nie dzieje. Widać tylko szybkie mignięcie, jakby się włączył i wyłączył.
W procesach systemowych w tym czasie widać, że zostaje odpalony proces instCore oraz instGui (który najprawdopodobniej jest tym ekranem instalatora), niestety ten drugi pojawia się tylko na ułamek sekundy (czas mignięcia) i znika. InstCore pozostaje w zawieszeniu aż się go nie "zabije ręcznie". Wygląda na to, że czeka na interakcję użytkownika, której nie można wykonać z powodu braku ekranu instalatora.
Sprawdzałem na innym kompie i instalacja działa bez problemu.
Wyprzedzając pytania, mój system to windows XP, a karta to Option GT Max (w sieci Orange).
Może ktoś się spotkał z takim problemem i wie jaka jest przyczyna i jak ją ominąć?
Czy istnieje jakieś alternatywne oprogramowanie które można zastosować?
Będę wdzięczny za szybką odpowiedź, bo męczę się już z tym od kilku dni i nic nie pomaga.:-(
Szukałem też na tym forum, ale nie znalazłem rozwiązania.
Podczas instalacji BE v8 następuje zwis instalacji, a dokładnie...
Odpala się okienko (z logiem Orange), w tym czasie zostaje rozpakowany pakiet instalacyjny. Następnie powinien uruchomić się pełnoekranowy instalator. Niestety to już się nie dzieje. Widać tylko szybkie mignięcie, jakby się włączył i wyłączył.
W procesach systemowych w tym czasie widać, że zostaje odpalony proces instCore oraz instGui (który najprawdopodobniej jest tym ekranem instalatora), niestety ten drugi pojawia się tylko na ułamek sekundy (czas mignięcia) i znika. InstCore pozostaje w zawieszeniu aż się go nie "zabije ręcznie". Wygląda na to, że czeka na interakcję użytkownika, której nie można wykonać z powodu braku ekranu instalatora.
Sprawdzałem na innym kompie i instalacja działa bez problemu.
Wyprzedzając pytania, mój system to windows XP, a karta to Option GT Max (w sieci Orange).
Może ktoś się spotkał z takim problemem i wie jaka jest przyczyna i jak ją ominąć?
Czy istnieje jakieś alternatywne oprogramowanie które można zastosować?
Będę wdzięczny za szybką odpowiedź, bo męczę się już z tym od kilku dni i nic nie pomaga.:-(
Szukałem też na tym forum, ale nie znalazłem rozwiązania.
- pluskwa_skarzysko
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Instalacja Business Everywhere v8 (6.0.730.128) - problem
a musisz korzystać z tego oprogramowania? może po prostu zainstaluj modem i zrób dial-up
Instrukcja została napisana tylko dla systemu Windows, bo użytkownicy Linuksa sami sobie poradzą, a użytkownicy Mac'ów przyzwyczajeni są, że ich wszyscy olewają 

-
- Użytkownik forum
Niestety sterowniki które znalazłem (zresztą na podstawie tego forum) nie za bardzo chcą do niego pasować. Windows twierdzi, że nie są do tego urządzenia.:-(pluskwa_skarzysko pisze:a musisz korzystać z tego oprogramowania? może po prostu zainstaluj modem i zrób dial-up
- pluskwa_skarzysko
a gdy włączasz instalacje..tworzone są tempy.sprobuj je znaleźć.może tam znajduje sie sterowniki..
Instrukcja została napisana tylko dla systemu Windows, bo użytkownicy Linuksa sami sobie poradzą, a użytkownicy Mac'ów przyzwyczajeni są, że ich wszyscy olewają 

-
- Użytkownik forum
Oczywiście to zrobiłem, ale niestety przeszukując wszystkie katalogi w TEMPie, okazuje się, że niestety nigdzie w podkatalogach nie znajduje sterownika. Dziwne, ale prawdziwe. Być może są one zakamuflowane z innymi rozszerzeniami, które w procesie instalacji są zmieniane na te właściwe.pluskwa_skarzysko pisze:a gdy włączasz instalacje..tworzone są tempy.sprobuj je znaleźć.może tam znajduje sie sterowniki..
- pluskwa_skarzysko
a probowałeś z inna wersja programu? jakaś starsza może zadziała?

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Takie sprawdzające pytanie: przeszukałeś płytę czy tam są sterowniki?
-
- Użytkownik forum
Niestety nie znalazłem starszej wersji programu która miałaby zaszyte sterowniki do tej karty. Ale starsza wersja mi się instaluje, bo sprawdzałem. Tylko niestety nie mogę jej użyć ze swoją kartą (ze starszą tak).pluskwa_skarzysko pisze:a probowałeś z inna wersja programu? jakaś starsza może zadziała?
Przeszukałem. Pewnie gdzieś tam są, ale niestety nie w postaci "czytelnej". Jeszcze bardziej zakamuflowane, niż po rozpakowaniu w TEMPie.Sundance_kid pisze:Takie sprawdzające pytanie: przeszukałeś płytę czy tam są sterowniki?
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
W ukrytych plikach żadnych .inf ni ma?
-
- Użytkownik forum
Niestety nie ma.Sundance_kid pisze:W ukrytych plikach żadnych .inf ni ma?
Próbowałeś może pobrać stery od innego operatora? Na stronie ERY jest jakiś mały plik do tego modemu, więc pewnie zawiera same stery, może się uda? Zamiast aplikacji orange zrób dial-up, myślę że warto spróbować.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Tylko wyłącz kod PIN na karcie(o ile da się to zrobić w orange) bo będziesz musiał go podać przez hiperterminal lub wykorzystaj aplikację @pogara. Z modemem GT Max mnie współpracowała tyle że w Erze.Jarek no.1 pisze:Zamiast aplikacji orange zrób dial-up,
[ Dodano: 2007-11-28, 17:03 ]
Tu masz aplikację @pogara http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7241
-
- Użytkownik forum
Właśnie te sterowniki pobierałem i właśnie te (wg Winodowsa) nie są właściwe.Jarek no.1 pisze:Próbowałeś może pobrać stery od innego operatora? Na stronie ERY jest jakiś mały plik do tego modemu, więc pewnie zawiera same stery, może się uda? Zamiast aplikacji orange zrób dial-up, myślę że warto spróbować.
Może znacie jakieś inne miejsce skąd można pobrać sterowniki?
- Jaco
-
- Użytkownik forum
Jedna wielka d...

... Ci nie "suportują" kart które są "obrendowane", np. firmowanych przez Orange.Jarek no.1 pisze:Może tu coś będzie: http://www.option.com/support/index.shtml
... a tutaj jest niestety tylko link do sterowników na Erze, które mi nie działają.Jaco pisze:Poszukaj tu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=990

Nie jest dobrze.... a może sprawdzić konfigurację tego kompa na którym poszła instalacja? Potem uzupełnić własny.
-
- Użytkownik forum
Myślę właśnie o tym. Nawet zgrałem już sobie utworzone przez instalację foldery i wpisy do rejestru, ale niestety nie wiem jak sprawdzić, co i gdzie zostało wrzucone np. do katalogu systemowego.Jarek no.1 pisze:Nie jest dobrze.... a może sprawdzić konfigurację tego kompa na którym poszła instalacja? Potem uzupełnić własny.
Może wykorzystać do tego narzędzia do logów np. Hijack This. Generuje raport o stanie systemu, o procesach i aplikacjach działających w danej chwili itd. Może to jakoś da się porównać....
-
- Użytkownik forum
Jest to jakiś pomysł. Nie wiem co potrafi ten program, ale pewnie sprawdzę.Jarek no.1 pisze:Może wykorzystać do tego narzędzia do logów np. Hijack This. Generuje raport o stanie systemu, o procesach i aplikacjach działających w danej chwili itd. Może to jakoś da się porównać....

Ale szkoda, że nikt nie spotkał się z takim przypadkiem i nie wie czym może być spowodowana niemoc instalatora na moim kompie.
-
- Początkujący użytkownik forum
spotykam sie z tym na codzien
ale ...
1) Podaj mi modem jaki masz
2) Podaj wersje windowsa
a napisze ci co zrobic by dzialalo .....
niestety rozwiazywanie tych problemow to moja praca
ale ...
2) Podaj wersje windowsa
-
- Użytkownik forum
Czyli jest światełko w tunelu.Gandalf230 pisze:spotykam sie z tym na codzien
ale ...
2) Podaj wersje windowsa

Mój modem to Option GT Max (model: GX201).
Windows XP z service packiem 2 i wszystkie następne aktualizacje do dzisiaj.
- raven18
- Specjalista bezprzewodowy-junior
może masz po prostu jakieś usługi wyłączone(services.msc) i dlatego nie działa;
kiedyś chciałem neostrade zainstalować i nic nie szło, dopiero reinstalka pomogła i też zresztą nie działała
kiedyś chciałem neostrade zainstalować i nic nie szło, dopiero reinstalka pomogła i też zresztą nie działała

-
- Użytkownik forum
Przypuszczam, że instalacja windows od nowa mogłaby rzeczywiście pomóc. Choć tej pewności nie mam, a że komputer potrzebuję do pracy, to nie mogę sobie pozwolić na przerwę w dostępności kompa z powodu przeinstalowania wszystkiego co na nim ma.raven18 pisze:może masz po prostu jakieś usługi wyłączone(services.msc) i dlatego nie działa;

- canidy
- Stary wyga bezprzewodowy
Hmmm, rozumiem, że przeczytałeś cały POST i wypróbowałeś wszystkie możliwości? Miałem kilka Option 3G EDGE i dzięki zawartym tam informacjom. O GT MAXie też tam sporo jest.
-
- Użytkownik forum
Ja przeczytałem, ale Ty mojego chyba niestety nie. Problem nie tkwi w karcie tylko w instalatorze, który najwyraźniej ma problem z moim systemem.canidy pisze:Hmmm, rozumiem, że przeczytałeś cały POST i wypróbowałeś wszystkie możliwości? Miałem kilka Option 3G EDGE i dzięki zawartym tam informacjom. O GT MAXie też tam sporo jest.
Szukam rozwiązania żeby zainstalować Business Everywehere.
Ewentualnie jakiś działających sterowników do GT max'a, bo te z tego posta który wymieniasz, niestety nie działają.

- Jaco
http://xenya.si/sup/option/GTMM_SOFTWARE/test/trezor pisze:Ewentualnie jakiś działających sterowników do GT max'a,
[ Dodano: 2007-11-29, 12:28 ]
W GTMM są również sterowniki do GT MAX
[ Dodano: 2007-11-29, 12:29 ]
Jak by ci wyskoczyło okno z hasłem i użytkownikiem wpisz
USER - option
hasło - fusion
-
Osobiście sprawdziłbym czy GT Max nie będzie działał z aplikacją GT Connect dostępną pod adresem podanym przez Jaco. Według mnie nawet i z wykorzystaniem GT Connect powinno zadziałać bez większych problemów.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
-
- Użytkownik forum
Dzięki.Jaco pisze:trezor pisze:Cytat przycięty przez Moderatora ->Jaco - Panie i Panowie tniemy zbędne cytaty!
Sprawdzę dzisiaj wieczorem. Oby zadziałało.
Ostatnio zmieniony 2007-11-29, 12:48 przez trezor, łącznie zmieniany 1 raz.
- canidy
Sęk w tym, że nie przeczytałeś tego postu, ponieważ tam nie jest napisane jedynie o instalatorze Business Everywhere. Są przecież i inne rozwiązania, no chyba, że musisz mieć dokładnie tą wersję aplikacji, ponieważ bez niej żyć nie możesztrezor pisze:Ja przeczytałem, ale Ty mojego chyba niestety nie. Problem nie tkwi w karcie tylko w instalatorze, który najwyraźniej ma problem z moim systemem.
Szukam rozwiązania żeby zainstalować Business Everywehere.
Ewentualnie jakiś działających sterowników do GT max'a, bo te z tego posta który wymieniasz, niestety nie działają.

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez canidy, łącznie zmieniany 1 raz.